Παραμένουν εν πλω οι φρεγάτες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Παραμένουν εν πλω οι φρεγάτες

2
  23 Ιουλίου 2020, 8:56 πμ

Το κλίμα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο διατηρείται παρά τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις της Γερμανίας οι οποίες φαίνεται να έχουν αποτρέψει τα χειρότερα. Οι τουρκικές φρεγάτες παραμένουν εν πλω, κάτι που σημαίνει ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να κινηθούν στα νότια εντός της ελληνικής ή της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας διαμήνυσε ότι υπάρχει ισχυρή αποφασιστικότητα για προστασία «των δικαιωμάτων και συμφερόντων» της Άγκυρας. 

Από το ελληνικό Πεντάγωνο, πηγές του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας διευκρινίζουν ότι η «κατάσταση παραμένει αμετάβλητη στο Αιγαίο». Αυτή ήταν η τοποθέτηση της ηγεσίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η κατάσταση βαίνει προς αποκλιμάκωση και πως τα τουρκικά πλοία επιστρέφουν στη βάση τους. Πηγές στο ΓΕΕΘΑ διευκρινίζουν ότι οι κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το τουρκικό πρακτορείο ΙΗΑ μετέδωσε ότι τρεις φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού έριξαν άγκυρα στα ανοιχτά του Κας απέναντι από το Καστελόριζο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τρεις φρεγάτες έφτασαν στο Κας το πρωί την ώρα που το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας Ορούτς Ρέις βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Αττάλεια.

Με τις τρεις φρεγάτες να παραμένουν εν πλω σημαίνει ότι οι προθέσεις της Άγκυρας δεν έχουν διαφοροποιηθεί και τίποτε δεν μπορεί να αποκλείεται. Γι’ αυτό και στο ελληνικό πεντάγωνο κάνουν λόγο για αμετάβλητη κατάσταση. Κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση έντασης παραμένει ως είχε.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του το τελευταίο 24ωρο μετά την έκδοση της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Στην Άγκυρα συνεδρίασε χθες, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) εξέφρασε «την ισχυρή αποφασιστικότητά του για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση έπειτα από τη σύσκεψη υπό τον Τούρκο Πρόεδρο η οποία κράτησε 2,5 ώρες.

Στην ανακοίνωσή του, το ΣΕΑ αναφέρεται σχετικά με τη Λιβύη ότι στη σύσκεψη «συζητήθηκαν και οι καταδικασμένες προσπάθειες των τρίτων πλευρών που ονειρεύονται να επωφεληθούν μαζί με τους πραξικοπηματίες εκμεταλλευόμενοι το χάος αντί να στηρίξουν την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης η οποία αγωνίζεται για τη ειρήνη και τη σταθερότητα».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι δίπλα στον λαό της Λιβύης, ενάντια σε κάθε είδους εκφοβισμό και δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, στην ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρεται πως «με κανένα τρόπο δεν θα γίνουν αποδεκτές οι προσπάθειες για πρόκληση ζημιάς στην ειρήνη και σταθερότητα στο νησί από πλευράς των χωρών και πρωταγωνιστών που αγνοούν την παρουσία και τα δικαιώματα της τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο». Προστίθεται ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας εξέφρασε “την ισχυρή αποφασιστικότητά του για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο”.

Προηγουμένως το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του είχε αναφέρει πως «η θαλάσσια περιοχή εντός της οποίας το “Oruc Reis” θα πραγματοποιήσει έρευνες βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας μας που έχει κοινοποιηθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ και εντός των ορίων που έχει αδειοδοτήσει η κυβέρνησή μας στην ΤΡΑΟ το 2012. Σε τμήμα της εν λόγω περιοχής το σεισμικό ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος “Barbaros Hayrettin Pasha” έχει πραγματοποιήσει δραστηριότητες στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια».

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «ενώ η κατάσταση είναι αυτή, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτή την ερευνητική μας δραστηριότητα και ισχυρίστηκε ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη νησιών μακριά από την ηπειρωτική της χώρα, και ιδιαίτερα του Καστελόριζου. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις».

Ο ιδιότυπος πόλεμος των Νavtex

Με Νavtex που δεσμεύει την ίδια περιοχή, απάντησαν Ελλάδα και Κύπρος στην προχθεσινή τουρκική Νavtex. Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με anti-Navtex για την ίδια περιοχή για τις ίδιες ημερομηνίες. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει ήδη προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για τις προχθεσινές κινήσεις. Εν συνεχεία η Τουρκία ήρθε με νέα anti-Navtex να απαντήσει σε Κύπρο και Ελλάδα.

Η πρώτη χρονικά είναι Νavtex σε απάντηση στην Κύπρο όπου αναφέρει μεταξύ άλλων πως, «η “Κύπρος” που αναφέρεται στη Νavtex της Λάρνακας δεν είναι χώρα που δημιουργήθηκε το 1960. Γι’ αυτό τον λόγο δηλώνει ότι η “Κύπρος” που αναφέρεται δεν συνιστά αναγνώριση της ε/κ πλευράς ούτε των δικαιωμάτων της Τουρκίας όπως προκύπτουν από τις συνθήκες του 1960. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων διεκδικήσεων της ε/κ πλευράς μέσω της Νavtex της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν γίνονται αποδεκτές από την Τουρκία».

Η τελευταία χρονικά που εκδόθηκε, αναφέρει πως τα τουρκικά πλοία βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας εκ μέρους της Τουρκίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η ελληνική Νavtex «είναι παράνομη καθώς εκδόθηκε σε περιοχή που ανήκει στην τουρκική υπηρεσία Νavtex».

Τέλος, σημειώνει πως «η Νavtex του σταθμού της Αττάλειας παραμένει σε ισχύ. Ο σταθμός θα συνεχίσει να εκδίδει μηνύματα Νavtex για την ασφάλεια των ναυτικών».

Πηγή: «Ο Φιλελεύθερος»

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα