Παρίσι και Βερολίνο καλούν τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να ενισχύσει τη «διατλαντική ενότητα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Γαλλία και η Γερμανία κάλεσαν σήμερα τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ενισχύσει τη «διατλαντική ενότητα» απέναντι στο Ιράν και την Τουρκία, μια χώρα που ωστόσο είναι και αυτή μέλος του ΝΑΤΟ.

«Η Ευρώπη και η Αμερική θα πρέπει να διαμορφώσουν μαζί μια νέα διατλαντική συμφωνία», σημειώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Le Monde, Washington Post και Die Zeit.

«Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της διατλαντικής ενότητας απέναντι στους απολυταρχικούς ηγέτες και στις χώρες που επιδιώκουν να εδραιώσουν την ισχύ τους περιφρονώντας τη διεθνή τάξη ή τις περιφερειακές ισορροπίες», υπογραμμίζουν. «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να διορθωθούν», συνεχίζουν οι δύο υπουργοί, οι οποίοι δεν αναφέρουν καθόλου το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου ο οποίος ακολούθησε μια πολιτική αναδίπλωσης των ΗΠΑ, αποχωρώντας από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες, αρχής γενομένης από εκείνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία JCPOA που είχε ως στόχο να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα το 2018, τρία χρόνια αφού την υπέγραψαν, κρίνοντάς την ανεπαρκή. Ο Τραμπ επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, η οποία με τη σειρά της άρχισε να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Ζητάμε από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε μια κοινή προσέγγιση απέναντι στο Ιράν, ώστε να μπορέσουμε, από κοινού, να διασφαλίσουμε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα στοχεύει μόνο σε ειρηνικούς σκοπούς», γράφουν ο Λε Ντριάν και ο Μάας.

Παρίσι και Βερολίνο επιμένουν επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη ενότητα απόψεων απέναντι στην Τουρκία, έναν ολοένα και πιο απρόβλεπτο σύμμαχο, αν όχι και εχθρικά διακείμενο απέναντι σε ορισμένους εταίρους του στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η Γαλλία.

«Θα χρειαστεί να καθορίσουμε μια κοινή γραμμή απέναντι στη συμπεριφορά της Τουρκίας, που θέτει μείζονα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού», επισημαίνουν οι δύο υπουργοί.

Όσον αφορά την Κίνα, «είναι προς το συμφέρον μας να σχηματίσουμε ενιαίο μέτωπο για να απαντήσουμε με πραγματισμό στην άνοδο της ισχύος της» διατηρώντας ταυτόχρονα «τους αναγκαίους διαύλους συνεργασίας» για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία της Covid-19 και η κλιματική αλλαγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πρώτη φορά αναγνωρίζεται και διατυπώνεται σε επίσημη γραπτή κοινή δήλωση των δύο ”κορυφαίων” ΥΠΕΞ (και της Γερμανίας) κρατών μελών της Ε.Ε ότι, η Τουρκία είναι ένας απρόβλεπτος σύμμαχος και εχθρικά διακείμενος σε ορισμένους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και θέτει μείζονα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και πρώτη φορά καλούνται οι ΗΠΑ να συνταχθούν μαζί της.
    Ελπιδοφόρο μήνυμα ,το οποίο θα εκθέσει τις μεταΤραμπικές ΗΠΑ ,ιδιαίτερα σε Ελλάδα και Κύπρο ,αλλά και σε Γερμανία και Γαλλία.
    Πάντως δεν προιοωνίζεται καλές εξελίξεις για την Ερντογανική Τουρκία ,οπότε Ελλάδα και Κύπρος κάντε υπομονή και ”ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός”-δεν θα μας χάσει ο Θεός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα