Παρίσι εναντίον Ρ.Τ.Ερντογάν – Η κυβέρνηση καταδιώκει τουρκική θρησκευτική οργάνωση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τεταμένες οι σχέσεις των δύο χωρών

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θεωρεί ότι η τουρκική θρησκευτική οργάνωση που στηρίζεται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει θέση στη χώρα, καθώς αντιβαίνει τις αρχές της.

Η ένωση Milli Gorus έχει καταδικάσει τη διαμάχη στη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες αρνούμενη να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συντονισμένο χάρτη ενάντια στον ισλαμικό εξτρεμισμό και την υποστήριξη ενός νέου τεμένους στην ανατολική πόλη του Στρασβούργου.

Οι εντάσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας αυξάνονται επίσης μετά από μια σειρά σειρών μεταξύ του Ερντογάν και του Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία θα παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές του 2022. “Θεωρώ ότι πρόκειται για μια οργάνωση που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της (Γαλλικής) Δημοκρατίας, η οποία πολεμά ενάντια στις αξίες της Δημοκρατίας, κατά της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”, δήλωσε ο Gabriel Attal στην BFM TV σε μια συνέντευξη.

Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να οργανώνει δραστηριότητες και να υπάρχουν στη Δημοκρατία”, πρόσθεσε, ενώ τονίζει ότι δεν ανακοινώνει ότι η οργάνωση απαγορεύεται. Ο Μίλι Γκόρος συγκαταλέγεται μεταξύ τριών ισλαμικών ομάδων στη Γαλλία, οι οποίες τον Ιανουάριο αρνήθηκαν να εγγραφούν σε έναν αντι-εξτρεμιστικό χάρτη που υπερασπίστηκε ο Μακρόν μετά από μια σειρά επιθέσεων που κατηγορούνται για ριζοσπάστες. Με έδρα τη γερμανική πόλη της Κολωνίας, ο Milli Gorus που είναι ένα πανευρωπαϊκό κίνημα για την τουρκική διασπορά και ιδρύθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Necmettin Erbakan, ο οποίος θεωρείται πατέρας του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία και μέντορας του Ερντογάν. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν αποστάθηκε τα τελευταία χρόνια από τον Μίλι Γκόρους, αλλά οι συντηρητικές του αξίες παραμένουν κοντά στις αξίες του προέδρου. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, ο Μίλι Γκόρους είναι «βασικός παράγοντας στη ζωή των Μουσουλμάνων στη Γαλλία». Βοηθά με προσκυνήματα, κηδείες, την κατασκευή τζαμιών και θρησκευτικών διδασκαλιών.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Γκεράλντ Νταρμανίν προειδοποίησε ότι το κράτος δεν είχε “τίποτα να διαπραγματευτεί” με τις ομάδες που αρνήθηκαν να υπογράψουν τον χάρτη και θα εντείνουν τους ελέγχους των δραστηριοτήτων τους. “Ότι ορισμένοι σύλλογοι δεν ήθελαν να υπογράψουν, αποκάλυψε αυτόν τον σκιερό κόσμο ξένης παρέμβασης και εξτρεμιστικών κινημάτων που λειτουργούν στο έδαφος μας”, είπε. Οι Γάλλοι νομοθέτες συζητούν επί του παρόντος ένα νομοσχέδιο για την καταστολή του ισλαμικού εξτρεμισμού που θεωρείται ότι επιδιώκει να περιορίσει την επιρροή των θρησκευτικών ομάδων με ξένη χρηματοδότηση και να περιορίσει τον ρόλο τους στην εκπαίδευση. Αξιωματούχοι στο Στρασβούργο, υπό την ηγεσία ενός Πράσινου δήμαρχου, νωρίτερα αυτό το μήνα ενέκριναν επιχορήγηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια) στον Μίλι Γκόρους για την κατασκευή νέου τζαμιού, προκαλώντας μια οργισμένη αντίδραση από την κυβέρνηση.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/975122_parisi-enantion-rterntogan-i-kyvernisi-katadiokei-toyrkiki

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα