Παρίσι – Βερολίνο: Αναθερμαίνουν σχέσεις με στόχο ένα γαλλογερμανικό «reset»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θα βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν πρόκειται να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Βερολίνο και Παρίσι επιχειρούν βήματα επαναπροσέγγισης και συντονισμού, με εφαλτήριο μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θα βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν πρόκειται να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, Βερολίνο και Παρίσι κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης του μεγαλεπήβολου μελλοντικού γαλλο-γερμανο-ισπανικού συστήματος μαχητικών αεροσκαφών Future Combat Air System (FCAS).

Το θέμα της συνεργασίας σε κοινά αμυντικά πρότζεκτ αναμένεται να τεθεί κατά τη συνάντηση που θα έχουν η Ελιζαμπέτ Μπορν και ο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο αυτήν την Παρασκευή.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ θα έχει σήμερα διμερείς συνομιλίες με τη Γαλλίδα ομόλογό της, Κατρίν Κολονά, αλλά έχει επίσης προσκληθεί και στο Μέγαρο των Ηλυσίων όπου είναι προγραμματισμένο να έχει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά μία άποψη, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Politico, ο Μακρόν εντυπωσιάστηκε από τις πρόσφατες ενθουσιώδεις παρατηρήσεις της Μπέρμποκ αναφορικά με τη γαλλογερμανική συνεργασία την οποία και ο ίδιος θέλει να προωθήσει.

Κατά μία άλλη… πιο κυνική άποψη, ο Μακρόν θα επιχειρήσει μέσα από τη σημερινή του συνάντηση με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ να «αναβαθμίσει» μια υπουργό όπως είναι η προερχόμενη από το κόμμα των Πρασίνων Α. Μπέρμποκ που συχνά κοντράρει με τις δηλώσεις της τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Παρίσι και Βερολίνο λέγεται, παράλληλα, ότι προετοιμάζουν μια κοινή γαλλογερμανική σύνοδο κορυφής με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τις 22 Ιανουαρίου, ημερομηνία κάθε άλλο παρά τυχαία καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 ετών από την υπογραφή της ιστορικής Συνθήκης των Ηλυσίων του 1963 που έθεσε τα θεμέλια της γαλλογερμανικής εταιρικής σχέσης, και/ή μια κοινή συνάντηση των κοινοβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας επίσης μέσα στον Ιανουάριο.

Με πληροφορίες από Politico, Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα