«Παράνομες οι απελάσεις-εξπρές στην Ελλάδα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε νέα απόφαση γερμανικού δικαστηρίου, αυτή τη φορά από το Μόναχο, που κρίνει παράνομη απέλαση πρόσφυγα από τη Συρία στην Ελλάδα αναφέρεται το Spiegel. Σχόλια επίσης για Σκωτία και Αυστρία.

    
Απελάσεις Απελάσεις προσφύγων

Στην υπόθεση πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος πέρυσι τον Αύγουστο εντοπίστηκε τυχαία, χωρίς νόμιμα έγγραφα σε τρένο με προορισμό τον Μόναχο και αμέσως απελάθηκε στην Ελλάδα, αναφέρεται το Spiegel Online εστιάζοντας στη σημαντική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Μονάχου, που έκρινε παράνομη την απέλαση.

«Η Γερμανία θα πρέπει να δεχθεί πίσω έναν πρόσφυγα που προσπάθησε να ξεφύγει από τον εμφύλιο στη Συρία, και απελάθηκε στην Ελλάδα (…) ‘Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποχρεούται να οργανώσει την άμεση επιστροφή του αιτούντος άσυλο από την Ελλάδα στη Γερμανία βάσει της απόφασης της 4ης Μαΐου’» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι «η ανθρωπιστική οργάνωση Pro Asyl χαρακτήρισε την απόφαση ‘ράπισμα’ προς τον υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ».

Μόναχο Διοικητικό ΔικαστήριοΤο Διοικητικό Δικαστήριο του Μονάχου

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του πρόσφυγα, Ματίας Λένερτ δήλωσε: «Το Διοικητικό Δικαστήριο απαντά ξεκάθαρα: ‘Οι διαδικασίες και η υποχρέωση ελέγχου της συμμόρφωσης με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορούν να αντικατασταθούν από ταχείες διαδικασίες στα σύνορα, ειδικά από τη γερμανική αστυνομία. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν μπορεί να παρακαμφθεί μονομερώς ή μέσω διμερούς συμφωνίας μεταξύ κρατών-μελών’». Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι «ο Κανονισμός του Δουβλίνου αποσκοπεί στη ρύθμιση της διαδικασίας ασύλου σε μια μόνο ευρωπαϊκή χώρα. Καταρχάς η αίτηση ασύλου πρέπει να υποβληθεί και να τύχει επεξεργασίας στο έδαφος της πρώτης χώρας, στην οποία φτάνει ένας αιτών. Εάν ένας αιτών άσυλο προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, αυτή η χώρα θα ήταν η Γερμανία. Οι υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf) είναι υπεύθυνοι για εξέταση του ασύλου.» Στην υπόθεση του πρόσφυγα από τη Συρία που εντοπίστηκε έξω από το Μόναχο επιβαίνοντας σε τρένο και απελάθηκε μόλις την επόμενη μέρα, το γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι θα έπρεπε επίσης να εφαρμοστεί η «διαδικασία του Δουβλίνου» και ότι το μέτρο της απέλασης «ήταν ιδιαίτερα επαχθές». Για την Pro Asyl η συμφωνία Ζεεχόφερ-Ελλάδας του 2018 για απελάσεις εντός 48 ωρών είναι «σαφώς παράνομη» γιατί αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Τώρα μιλά η Σκωτία»

Νίκολα Στέρτζεον πρωθυπουργός της Σκωτίας Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον

Mε αφορμή τις εκλογές στη Σκωτία την περασμένη Πέμπτη και μια πιθανή επικράτηση της νυν τοπικής πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζεον από το αποσχιστικό Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Οι περιφερειακές εκλογές στην Σκωτία δεν θα οδηγήσουν αμέσως σε δημοψήφισμα, ακόμη κι αν η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον αποκτήσει τη νομιμοποιητική βάση για μια νέα σύγκρουση με το Λονδίνο. Ο χρόνος δεν είναι σωστός γιατί η επιθυμία για ανεξαρτησία πρέπει να συνδυαστεί ιδανικά με οικονομικούς λόγους. Αλλά η πανδημία δεν σηκώνει μια δεύτερη μεγάλη σύγκρουση. Γι αυτό η Στέρτζιον περιμένει. Στη Βόρεια Ιρλανδία η δυναμική είναι πιο δύσκολη: η δημογραφική αλλαγή έδωσε την πλειοψηφία στους φιλοευρωπαίους Καθολικούς (…) Η διάλυση της Μεγάλης Βρετανίας θα ήταν επιζήμια για όλους: για τους Άγγλους, τους Σκωτσέζους, τους Ιρλανδούς, ακόμη και για την ΕΕ συνολικά. Η ειρωνεία είναι ότι το Μπρέξιτ δίνει τώρα στη χώρα αυτή ένα μάθημα για την ιστορική λογική της ενωμένης Ευρώπης. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον τόσο ενωμένο. Το Μπρέξιτ αποφέρει τους καρπούς του».

Τι συμβαίνει με το κράτος δικαίου στην Αυστρία;

Η ίδια εφημερίδα εστιάζει όμως σε σχόλιό της και στην Αυστρία και ειδικότερα την επαπειλούμενη, πρωτοφανή συνταγματική κρίση μεταξύ του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν (από το κόμμα των Πρασίνων) και της συντηρητικής  κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Κουρτς (Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα). Αφορμή, σύμφωνα με την SZ, είναι το σκάνδαλο διαφθοράς και αθέμιτων πολιτικών συναλλαγών, γνωστό ως «υπόθεση Ίμπιζα», το οποίο θεωρείται ως το πλέον πολύκροτο στη μεταπολεμική Αυστρία.Kατόπιν αιτήματος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας ζητήθηκε να κατατεθούν στο κοινοβούλιο στοιχεία σχετικά με την υπόθεση. Ο υπ. Οικονομικών, αρνήθηκε την κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή των επίμαχων εγγράφων, ακόμη και μετά την παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, επικαλούμενος τα δικαιώματα των βουλευτών.

Όπως σχολιάζει η SZ: «Το γεγονός ότι ο πρόεδρος φαν ντερ Μπέλεν αναφέρθηκε δημοσίως στον διαχωρισμό των εξουσιών ως πυλώνα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και δήλωσε ότι όλοι πρέπει να υπακούουν στους νόμους, αποκαλύπτει κάτι συμβαίνει στην Αυστρία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και οι συνάδελφοί του δείχνουν να πιστεύουν ότι βρίσκονται πάνω από τα άλλα θεσμικά όργανα. Θέλουν να υπονομεύσουν το διαχωρισμό των εξουσιών και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν το κοινοβούλιο να ασκήσει τις ελεγκτικές του εξουσίες. Αναμένεται έτσι λοιπόν η επόμενη αναμέτρηση μεταξύ προέδρου και κυβέρνησης να λάβει χώρα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου (…) Δεν έχει υπάρξει ποτέ αυστριακός καγκελάριος που να δείχνει τόσο έντονα ότι ενδιαφέρεται τόσο λίγο για το Σύνταγμα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου.»

Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα