Πανδημία Κορονοϊού: Επιτέλους οι Έλληνες μπορούμε και να σχεδιάζουμε και να δουλεύουμε

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νίκος Βαρσακέλης*

Η δημοσίευση των ισχυρών δεδομένων (hard data) που δημοσιεύονται από ερευνητικά κέντρα (world ometrics), πανεπιστήμια (Johns Hopkins, Imperial) μας δίνουν πλέον μια καλή εικόνα για τις στρατηγικές που ακολούθησαν διάφορες χώρες ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και να κάνουμε συγκρίσεις. Στο σημείωμα αυτό θα χρησιμοποιήσω τα δεδομένα από το worldometrics που υπολόγισαν και τα δεδομένα ως προς το μέγεθος του πληθυσμού μιας χώρας. Επειδή δε τον τελευταίο καιρό γίνεται η σύγκριση της χώρας μας με δυο άλλα παραδείγματα, της Νότιας Κορέας και της Σουηδίας, θα παρουσιάσω για τον αναγνώστη τα δεδομένα αυτά.

  1. Θα έπρεπε να εφαρμόσουν πολλά τεστ στον πληθυσμό, όπως έκανε η Ν. Κορέα. Να σημειώσω εδώ ότι τα τεστ που έκανε η Ν. Κορέα ανά εκατομμύριο κατοίκους είναι, περίπου ίδια με της Πορτογαλίας (περίπου 9.000) και αρκετά λιγότερα από την Ιταλία (11.400) το Ισραήλ (12.670) με πρώτο το Λουξεμβούργο (38.800) Παρόλα αυτά η Ν. Κορέα είχε 201 κρούσματα ανά εκατομμύριο κάτοικους, όταν η Πορτογαλία είχε 1150, η Ιταλία 2133, το Ισραήλ 995, και το, Λουξεμβούργο 4.500. Όσον αφορά τους θανάτους ανά εκατομμύριο κάτοικων, η Ν. Κορέα είχε 4, η Πορτογαλία 31, η Ιταλία 263, το Ισραήλ 6 και το Λουξεμβούργο 64. Τέλος όσον αφορά τους διασωληνομένους, η Ν. Κορέα είχε 1.07, η Πορτογαλία, 26.48, η Ιταλία 65.78, το Ισραήλ 16.29 και το Λουξεμβούργο52.72. Και επειδή αναφερθήκαμε και στην χώρα μας αυτή είχε μέχρι χθες κάνει 2.500 τεστ ανά εκατομμύριο κάτοικων, και είχε 168 κρούσματα, 8 νεκρούς και 8.63 διασωληνομένους. Αυτή η παράθεση των δεδομένων που είναι αναμφισβήτητα δείχνει ότι από μόνα τους τα τεστ δεν οδηγούν σε μείωση των κρουσμάτων των θανάτων και των διασωληνομένων. Η Ελλάδα για παράδειγμα από την  άλλη μεριά πραγματοποίησε το 25% των τεστ της Ν. Κορέας και είχε λιγότερα κρούσματα, αλλά διπλάσιους θανάτους και πολύ περισσότερους διασωληνομένους. Ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνομένων εξαρτάται και από την ηλικιακή πυραμίδα, όπως φάνηκε στην Ιταλία. Επομένως, δεν αρκεί μόνο η πραγματοποίηση πολλών τεστ. Αυτό το μέτρο θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχη πολιτική καραντίνας, η οποία στην περίπτωση της Ν. Κορέας ήταν ηλεκτρονική μέσω του κινητού. Δηλαδή, η διαρκής παρακολούθηση ΟΛΩΝ, και των ασθενησάντων και των μη ασθενησάντων. Παρόλα αυτά, ενώ τυπικά δεν κήρυξαν περιορισμό της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της παραπάνω ηλεκτρονικής παρακολούθησης, τελικά οδηγήθηκαν σε περιορισμό αναγκαστικά της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης κρίσιμο ρόλο έπαιξε το χρόνος που έγιναν τα τεστ και  ο περιορισμός είτε ηλεκτρονικός είτε φυσικός. Η στρατηγική της Ν. Κορέας αποδείχτηκε σε αυτόν τον τομέα επιτυχημένη αλλά το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την περίπτωση της Ελλάδας καθώς οι αριθμοί της είναι πιο κοντά στης Ν. Κορέας παρά των άλλων χωρών.
  2. Η άλλη στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν αυτήν της ανοσίας της αγέλης, με εμφανές παράδειγμα την περίπτωση αυτή του Ηνωμένου βασιλείου και η οποία εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα, με τα γνωστά όμως αποτελέσματα. Η χώρα της Ευρώπης που εξακολουθεί να επιμένει σε αυτήν την στρατηγική, με διαφορετική όμως λογική σε σχέση με αυτήν  του ΗΒ, είναι η Σουηδία, η οποία όμως τον τελευταίο καιρό αρχίζει να επιβάλλει ορισμένους  περιορισμούς, όπως των συγκεντρώσεων από 500 άτομα στα 50. Χρήσιμη βέβαια θα κριθεί και η διακοπή, λόγω του Πάσχα των καθολικών, των σχολείων. Αν συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα της στρατηγική της Σουηδίας με τις αντίστοιχες της Ν. Κορέας και της Ελλάδας θα δούμε ότι η Σουηδία πραγματοποίηση περίπου το 36% των τεστ που έκανε η Ν. Κορέα και περίπου 40% περισσότερα από την Ελλάδα. Μη εφαρμόζοντας όμως μέτρα περιορισμού είτε ηλεκτρονικά είτε φυσικά, ο αριθμός των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων ανήλθε στα 714, ο αριθμός των νεκρών στους 47 και ο αριθμός των διασωληνομένων στους 58.4. Μάλλον δεν λειτούργησε και τόσο καλά όσο στις δυο χώρες.

Συμπέρασμα. Η Ελλάδα απέδειξε, μέχρι σήμερα,  ότι η ομάδα που συμβούλευσε την κυβέρνηση ήταν ΑΡΙΣΤΗ. Επίσης η Ελληνική κυβέρνηση, ακούγοντας τις συμβουλές των ειδικών πήρε μέτρα πολύ έγκαιρα, όπως η Ν. Κορέα, με αποτέλεσμα να νοιώθουμε περήφανοι για τις επιδόσεις της χώρας. Γι’ αυτό αγαπητοί αναγνώστες λέω «ακούμε τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ Έλληνες ειδικούς και ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Έχει αποτέλεσμα».

(τα δεδομένα προήλθαν από το https://www.worldometers.info/coronavirus/ με ημερομηνία 6 Απριλίου 2020)

*Ο Νίκος Βαεσακέλης είναι καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του ΑΠΘ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα