Πανδημία: “Δεν έχει νόημα να τα κλείσουμε όλα”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τα λουκέτα δεν φέρνουν αποτέλεσμα στη μάχη με τον κορωνοϊό, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Μίχαελ Χούτερ. Ο ίδιος προτείνει εξειδικευμένα μέτρα πρόληψης και καλύτερη διασύνδεση των υπηρεσιών υγείας.

    
Lockdown I Köln I Wenige Passanten in der Innenstadt

Άλλα τα σχέδια των πολιτικών, άλλα συμβαίνουν στην πραγματική ζωή. Προ εβδομάδων, για μία ακόμη φορά, η τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας πήρε τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά δεν κατάφερε να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού. Σήμερα η κατάσταση στη Βαυαρία δεν διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έλαβε πιο “χαλαρά” μέτρα, χωρίς, για παράδειγμα, να επιβάλει περιορισμούς μετακινήσεων σε συγκεκριμένη περίμετρο γύρω από τη μόνιμη κατοικία.

Με αυτή την αφορμή ο Μίχαελ Χούτερ, διευθυντής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας με έδρα την Κολωνία (IW), απευθύνει έκκληση να μην επικρατήσει η λογική του λουκέτου. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) και απαντώντας στο ερώτημα, εάν πρέπει να κλείσουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, ο Μίχαελ Χούτερ απαντά: “Όχι, προς Θεού. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και ευγνώμονες για το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το προηγούμενο λόκνταουν την άνοιξη του 2020, η βιομηχανία κρατάει γερά. Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για το οικονομικό κλίμα και τις βιομηχανικές παραγγελίες”.

“Άνιση κατανομή του κινδύνου”

Η εφαρμογή για τον κορωνοϊό μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμεναΗ εφαρμογή για τον κορωνοϊό μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα

Σύμφωνα με τον Μίχαελ Χούτερ δεν υπάρχει απόδειξη ότι στη βιομηχανία εκδηλώνονται περισσότερα κρούσματα, με εξαίρεση τη βιομηχανία κρέατος, όπου επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες. Βέβαια αυτή η άποψη θυμίζει την επιχειρηματολογία που λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για υψηλότερη μεταδοτικότητα στην εστίαση ή στα δημοτικά σχολεία. Να πάμε λοιπόν στο άλλο άκρο, να τα αφήσουμε όλα ανοιχτά; “Γνωρίζουμε ότι το 90% των νέων κρουσμάτων εκδηλώνονται σε οίκους ευγηρίας και θεραπευτήρια”, λέει ο Γερμανός οικονομολόγος. “Το 88% των θανάτων αφορά άτομα άνω των 70 ετών. Αυτό προκύπτει από στοιχεία στο Βερολίνο, για παράδειγμα, ή στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χόλσταϊν, επομένως υπάρχει μία άνιση κατανομή του κινδύνου. Γι αυτό χρειάζεται μία διαφοροποιημένη απάντηση. Έχω απόλυτη κατανόηση για τον κάθε εστιάτορα, για τον κάθε έμπορο που λέει ότι δεν καταλαβαίνει πια τι γίνεται…”

Ο Μίχαελ Χούτερ λέει ότι η “λογική του λουκέτου” θα ταίριαζε στην αρχή της πανδημίας, όχι όμως και στη σημερινή κατάσταση, δέκα μήνες μετά τα πρώτα κρούσματα. Επιπλέον, ο Γερμανός οικονομολόγος ασκεί κριτική στους πολιτικούς: “Η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί είχαν αποφασίσει να διασυνδέσουν ψηφιακά το 90% των υπηρεσιών υγείας μέχρι το τέλος του 2020, αλλά αυτό δεν έγινε. Η περίφημη εφαρμογή (App) για την ιχνηλάτηση επαφών είναι πεταμένα λεφτά. Έγιναν τόσες εξαγγελίες, που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Δεν μπορεί τώρα η απάντησή μας να είναι ότι κλείνουμε τα πάντα και βλέπουμε. Χρειάζονται διαφοροποιημένες αποφάσεις, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί”.

Δεν μπορούν όλοι να δουλέψουν στο σπίτι

Χρειάζονται πιο εξειδικευμένα μέτρα και όχι λουκέτα, λέει ο Μίχαελ ΧούτερΧρειάζονται πιο εξειδικευμένα μέτρα και όχι λουκέτα, λέει ο Μίχαελ Χούτερ

Τι κάνει όμως το ίδιο το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας; Ακολουθεί τις συστάσεις περί τηλεργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να εργαστούν από το σπίτι; “Και το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας βρίσκεται σε καθεστώς τηλεργασίας από τον Νοέμβριο”, λέει ο Μίχαελ Χούτερ. “Κι όμως κάθε τόσο υπάρχουν ανάγκες και κάποιοι εργαζόμενοι λένε ‘που είναι το πρόβλημα; Έρχομαι με το αυτοκίνητο, κάθομαι στο γραφείο, έχω περισσότερη ησυχία από το σπίτι, έχω μία κανονική θέση εργασίας, την οποία μπορεί να μην έχω στο σπίτι’…

Φίλιπ Μάι (DLF)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα