Πακιστάν: Ακύρωσε συμφωνία επιθετικών ελικοπτέρων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων με την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Πακιστάν ακύρωσε τη συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία το 2018, η οποία προέβλεπε την πώληση επιθετικών ελικοπτέρων ATAK

Αναφέρθηκε ότι η απόφαση ελήφθη από την πακιστανική κυβέρνηση, μετά την καθυστέρηση που σημειώθηκε ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης παράδοσης των ελικοπτέρων, εξ αιτίας αδυναμίας εξεύερης κινητήρα, λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ για τους S-400 στην Τουρκία.

Ο πακιστανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι αποχώρησε από τη συμφωνία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπεγράφη με την Τουρκία το 2018, η οποία προβλέπει την πώληση 30 ελικοπτέρων T129 ATAK.

Η συμφωνία, η οποία προβλεπόταν να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί, όταν η Τουρκία βρέθηκε σε ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή, ως μέλος του ΝΑΤΟ, αγόρασε τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, υποστράτηγος Babar Iftihar. Επιβεβαιώνοντας ότι αποχώρησαν από τη συμφωνία, είπε:

«Ακυρώσαμε τη συμφωνία με την Τουρκία και ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων από την Κίνα. Ελπίζουμε ότι θα πάρουμε ελικόπτερα από αυτούς».

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη με την ASELSAN το 2018, το Πακιστάν θα προμηθευόταν 30 δικινητήρια ελικόπτερα T-129 ATAK. Ωστόσο, λόγω της χρήσης κινητήρων που παράγονται από την LHTEC, μια σύμπραξη της βρετανικής εταιρείας Rolls-Royce και της αμερικανικής εταιρείας Honeywell, σε αυτά τα ελικόπτερα, η συμφωνία κόλλησε με τις αμερικανικές κυρώσεις S-400.

Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να χορηγήσει στην LHTEC άδεια εξαγωγής στην Τουρκία για τους κινητήρες που θα πωληθούν στο Πακιστάν.

Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία προσπαθούσε να πείσει την Ουάσιγκτον γι’ αυτό το θέμα και τον Δεκέμβριο του 2020 προσπαθούσε να εξάγει κινητήρες LHTEC κάνοντας συμφωνία με την εταιρεία λόμπι που ονομάζεται Capitol Counsel.

Εξ αιτίας αυτής της διαδικασίας, το Πακιστάν συμφώνησε να παρατείνει την περίοδο παράδοσης της συμφωνίας.

Έκτοτε, όταν φάνηκε ότι ήταν αδύνατη η παράδοση των ελικοπτέρων από την Τουρκία, το Πακιστάν στράφηκε προς το Πεκίνο, ενώ σχεδιάζει να αγοράσει οπλισμένα ελικόπτερα Z-10ME που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Πηγή: gazeteduvar.com.tr/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα