Παιχνίδι με το χρόνο για το κλείσιμο της αξιολόγηση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Φόβοι ότι θα τραβήξει έως τον Μάιο

Παιχνίδι με το χρόνο για το κλείσιμο της αξιολόγησης
Αν και η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο, ο κρυφός φόβος της είναι μήπως, λόγω ασυμφωνίας μεταξύ των δανειστών, η διαπραγμάτευση τραβήξει έως τον Μάιο, σενάριο που ακούστηκε ως εκδοχή -αν και όχι η πιο πιθανή- και στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με Τα Νέα, στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, παρά την αγωνία για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θέλουν να πιστεύουν ότι γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην εξέλιξη της διαδικασίας.

«Ολοι μιλούν με όλους» αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, που επισημαίνει ότι «διαφαίνεται μια λύση», ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι συγκεκριμένο με σχετική βεβαιότητα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύουν ότι ακόμη και στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης «αρκεί να δοθεί η οδηγία “κλείστε τώρα”» όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης παίρνει και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος όπως φάνηκε και από την τελευταία του συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα «L’ Echo» πιστεύει πως η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αφού εδώ και πολλά συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει ανάπτυξη, έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, ενώ αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των υπόλοιπων κρατών – μελών.

Και βεβαίως τονίζει πως το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα, φράση που ερμηνεύεται με δύο τρόπους: αφενός ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν επιθυμούν εκλογές στην Ελλάδα και αφετέρου ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα οδηγήσουν τα πράγματα σε σημείο που θα μπορούσαν να φέρουν πρόωρες κάλπες.

Στο Μαξίμου υπάρχει σχετική αισιοδοξία και από το γεγονός ότι ο Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μίλησε για μια γαλλική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλα τα μέρη.

Η γαλλική πλευρά προτείνει διατήρηση του πλεονάσματος του 3,5% για τρία χρόνια μετά το 2018 και επέκταση του κόφτη αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης έως το 2020 με ορισμένα από τα μέτρα να περιγραφούν προκαταβολικά, χωρίς όμως να νομοθετηθούν τώρα και παράλληλα να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ενεργοποιηθούν μετά το 2018 κρίνεται απαραίτητη από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει ότι η ΕΚΤ για να εγκρίνει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ζητάει πλέον να υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο και γι’ αυτήν την παράμετρο. Δεν ζητάει δηλαδή μόνο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αυτή η απαίτηση δεν μπορεί να σταθμιστεί προσώρας από την ελληνική πλευρά, που εκτιμά ότι ενδεχομένως την τελευταία στιγμή η ΕΚΤ να αποσύρει αυτήν την αξίωση, την οποία προτάσσει τώρα κυρίως για να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Το στίγμα της κυβέρνησης έδωσε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή». Επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί την ψήφιση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος και ότι δεν παραιτείται από τη θέση του ότι δεν μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να έχουν ληφθεί σαφείς αποφάσεις για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Προσέθεσε όμως ότι από εκεί και πέρα, αν χρειαστεί να υπάρξει ένας μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων προς τους δανειστές ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας μετά το 2018, «θα ήμασταν διατεθειμένοι να το συζητήσουμε» εφόσον έχουν κλείσει τα θέματα και έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία παρέμβαση Σόιμπλε, η κυβέρνηση επιμένει πως για πρώτη φορά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι η ευρωζώνη διαθέτει όλα τα εργαλεία για να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ τονίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση, αφού προτίθεται να παραμείνει πιστή στα συμφωνηθέντα.

Για το Μαξίμου, εφόσον αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει αμέσως χωρίς νέα μέτρα, αφού σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές εκφράζουν φόβους πως σε μια τέτοια περίπτωση η γερμανική πλευρά μπορεί να ζητήσει ως αντιστάθμισμα τη λήψη νέων μέτρων.

Περιμένοντας το Εurogroup, η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει και τις διεργασίες που θα συντελεστούν στο Νταβός γύρω από την πορεία του ελληνικού προγράμματος, χωρίς αυτή τη φορά την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα.

  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Βούλα Κεχαγιά

Newsroom ΔΟΛ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα