Παγκόσμια αγωνία για τις εξελίξεις στη Συρία: Οι Κούρδοι παραδίδουν δύο πόλεις στον Ασαντ, συμμαχούν μαζί του κατά της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΚΟΣΜΟΣ14|10|2019 | 07:32


Η εμπλοκή των στρατευμάτων του Ασάντ με τους Κούρδους, φέρνει μεγαλύτερη ένταση στη βόρεια Συρία / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Η συμφωνία του Ασάντ για να ενισχύσει τις κουρδικές δυνάμεις στην εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία έχει φέρει στο «κόκκινο» την ένταση στην περιοχή.

Η συριακή κυβέρνηση, μετά από συνομιλίες που είχε με τους Κούρδους της Συρίας σε ρωσική βάση, συμφώνησε να τους ενισχύσει στις μάχες κατά των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, κάτι που επιβεβαίωσε και η πλευρά των Κούρδων. Οπως ανέφερε μάλιστα το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen, οι δυνάμεις του Ασάντ είναι καθ’ οδόν προς την πόλη Κομπάνι και αναμένεται να είναι εκεί εντός της ημέρας ή αύριο. Η είδηση αυτή μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις ΗΠΑ, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Έσπερ, επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο έλαβε πληροφορίες ότι το SDF, συζητούσε τη σύναψη συμφωνίας με το καθεστώς του προέδρου Άσαντ και τους Ρώσους.

Επί δεκαετίες, Κούρδοι και Σύριοι ήταν σε διαμάχη, με τους πρώτους να εκμεταλλεύονται τον πόλεμο της Συρίας το 2011 και να εγκαθίστανται στη βορειοανατολική Συρία. Αυτό ήταν κάτι που η Δαμασκός δεν δέχονταν και χαρακτήριζε μάλιστα «προδότες» τους Κούρδους, κατηγορώντας τους για συμμαχία με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών. Τώρα οι δύο πλευρές τα βρήκαν, με κοινό στόχο να απωθήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την περιοχή.

Σοκάρουν οι σκηνές με τις «ωμές» εκτελέσεις αμάχων Κούρδων

Την ίδια ώρα, παγκόσμια κατακραυγή προκαλούν τα βίντεο με τις ψυχρές εκτελέσεις αμάχων Κούρδων από αντάρτες-συμμάχους των τουρκικών δυνάμεων. Σε διάφορα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, φαίνονται να σκοτώνουν εν ψυχρώ άμαχους Κούρδους, με κάποιους μάλιστα να συνεχίζουν να τους πυροβολούν ενώ είναι ήδη νεκροί και να φωνάζουν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», αυτό δηλαδή κάνουν και οι μαχητές του ISIS.

Οι χρήστες του διαδικτύου πιθανολογούν ότι το βίντεο είναι από τον αυτοκινητόδρομο M4 τον οποίο ελέγχουν πλέον οι τουρκικές δυνάμεις, σε βάθος 35 χιλιομέτρων στο έδαφος της Συρίας, όπως έχει ανακοινώσει και το υπουργείο Αμυνας της χώρας. Στο ίδιο σημείο είχε εκτελεστεί και η αρχηγός ενός Κουρδικού κόμματος, όταν μπλόκαραν το αυτοκίνητό της και την έσυραν έξω μαζί με τους υπόλοιπους επιβαίνοντας, σκοτώνοντας τους.

Συρία: Επίθεση σε κομβόι δημοσιογράφων. 26 άμαχοι νεκροί.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των άμαχων νεκρών από τις τουρκικές επιθέσεις, ολοένα και αυξάνεται. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χθες μόνο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άμαχοι από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους. Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχει η πληροφορία πως είναι και ένας δημοσιογράφος στο Ρας αλ-Αϊν. Μάλιστα, συνάδελφός του έπιασε με την κάμερα την στιγμή που οδίβα έσκασε κοντά στο σημείο όπου τραβούσε πλάνα, τρέχοντας να προφυλαχθεί.

https://twitter.com/i/status/1183370568701300736

«Βρισκόμασταν στην φάλαγγα Κούρδων αμάχων που στόχευσαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Ρας αλ-Άιν. Η ομάδα μας είναι καλά, αλλά συνάδελφοί μας είναι νεκροί», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό της στο Twitter η Στεφανί Περές, δημοσιογράφος της France Télévisions. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για έναν νεκρό δημοσιογράφο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητά του. Στο κομβόι βρίσκονταν κυρίως Γάλλοι και Βραζιλιάνοι δημοσιογράφοι.

https://twitter.com/i/status/1183370568701300736

Κατηγορίες κατά Τουρκίας για εγκλήματα πολέμου

Σε ένα άλλο βίντεο που διέρρευσε στο διαδίκτυο, ένα στρατιωτικό όχημα διακρίνεται να πατάει μία ηλικιωμένη γυναίκα την ώρα που προσπαθεί να περάσει με το μπαστούνι της στην άλλη μεριά του δρόμου. Το όχημα είχε σταματήσει μπροστά της και μόλις αυτή ήταν σε απόσταση αναπνοής, ο οδηγός του πάτησε γκάζι πατώντας την, μπροστά στα μάτια ενός άλλου άνδρα που δε μπορούσε να πιστέψει τι έβλεπε. Ολα αυτά τα βίντεο έχουν προκαλέσει οργή, με αρκετά ΜΜΕ και χρήστες στο διαδίκτυο, να μιλούν ανοιχτά για εγκλήματα πολέμου από πλευράς Τούρκων. Σε άλλο βίντεο, μια γυναίκα κρατά στα χέρια της το νεκρό παιδί της και σπαράζοντας ζητάει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Συνολικά, σε πέντε ημέρες επιθέσεων από την Τουρκία, υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί περίπου 60 άμαχοι, ενώ πάνω από 130.000 κάτοικοι έχουν αφήσει τα σπίτια τους.

Στρατηγός στο Κομπάνι της Συρίας: Η νεολαία να πάρει τα όπλα
Την ίδια ώρα, ο στρατηγός Ισμέτ Χασάν, αξιωματούχος της περιοχής Κομπάνι όπου αναμένονται τα στρατεύματα, ανέφερε πως τόσο η Δύση όσο και οι αραβικές χώρες, αρνήθηκαν να τους βοηθήσουν, αφήνοντάς τους μόνους τους. Έκανε μάλιστα κάλεσμα στα νέα παιδιά να πάρουν τα όπλα ώστε να σώσουν τα σπίτια τους.

«Κάλεσα τη Δύση και την Αραβική Ένωση, αλλά κανείς δεν έρχεται να βοηθήσει. Μείναμε μόνοι μας να υπερασπιστούμε το Κομπάνι. Η κουρδική νεολαία πρέπει να έρθει και να υπερασπιστεί τα σπίτια της και οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτή είναι η γη μας» είπε χαρακτηριστικά.

Οι χθεσινές επιθέσεις κατά αμάχων αποτέλεσαν ένα ακόμη επεισόδιο έντασης μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις, αλλά δεν δείχνουν διατεθειμένες να συμμετέχουν στρατιωτικά στην Συρία. Μάρκελ και Μακρόν απαίτησαν να σταματήσει η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» από την Τουρκία, με την υπόθεση να αναμένεται να απασχολήσει έντονα την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η κοινή μας βούληση είναι να τερματισθεί αυτή η επίθεση. Πεποίθησή και των δύο μας είναι ότι αυτή η επίθεση δημιουργεί το κίνδυνο από την μία πλευρά, και το διαπιστώνουμε ήδη επί του πεδίου, να δημιουργηθεί μία μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και, από την άλλη πλευρά, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που κάλεσε αμυντικό συμβούλιο τη νύχτα στη Γαλλία και ζήτησε την παύση των εχθροπραξιών. Κατά των Τούρκων είναι και η Βρετανία, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου ζητούν παύση του πυρός.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να περάσουν νομοσχέδιο, το οποίο θα επιβάλει σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά και τον ίδιο τον Ερντογάν. Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αναφορά και στους Δημοκρατικούς με θετικό λόγο για πρώτη φορά, λέγοντας πως μέλη τους στο Κογκρέσο συμφωνούν με τις κυρώσεις που συζητούνται. Επεσήμανε πως η Τουρκία έχει ζητήσει να μην της επιβληθούν κυρώσεις, αλλά… προέτρεψε να «μείνουν όλοι συντονισμένοι» για το τι θα αποφασιστεί.

Αμετανόητοι Ερντογάν και Τσαβούσογλου- «Εμφύλιος» με Ακιντζί

Από την μεριά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πτοείται από την συνεχή επίθεση που δέχεται η κυβέρνησή του για την επιχείρηση στη Συρία. Εχοντας ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην επίθεση, προκάλεσε τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις, ενώ την ίδια ώρα έλεγε πως αποτελεί «παραπληροφόρηση» η είδηση ότι δραπέτευσαν μέλη του ISIS, από επίθεση των στρατευμάτων του.

Και σαν να μην του έφτανε η επίθεση από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει και «εσωτερική» κριτική και μάλιστα από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί. Ο Ακιντζί σε σχόλιό του στα σόσιαλ, ανέφερε πως μπορεί μεν η επιχείρηση να λέγεται «πηγή Ειρήνης», όμως χύνεται αίμα, όπως και το 1974 (για τη Κύπρο), κάτι που προκάλεσε την οργή του Ερντογάν. «Την κατάλληλη στιγμή, θα του δώσουμε την απάντηση που αρμόζει», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Τούρκου προέδρου.

Την ίδια ώρα, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, για άλλη μια φορά προκαλούσε με σχόλιό του σε συνέντευξη που παραχώρησε. Τα έβαλε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντας πως Σύριοι μετανάστες είναι στα εδάφη της Τουρκίας για σχεδόν 9 χρόνια και τους προέτρεψε να τους «φροντίσουν στις δικές τους χώρες», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/megalonei-i-entasi-meta-tin-symfonia-asant-koyrdon

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα