Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Έφυγε από τη ζωή, το απόγευμα της Δευτέρας, σε ηλικία 77 ετών ο πολυβραβευμένος συγγραφέας, Βασίλης Αλεξάκης, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.  Εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1969, ο Βασίλης Αλεξάκης συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με την εφημερίδα Le Monde και έγραψε τα πρώτα του βιβλία στα γαλλικά.

Το πρώτο του έργο, γραμμένο στη μητρική του γλώσσα, Το Τάλγκο, κυκλοφόρησε το 1982 από τον Εξάντα και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να σημειώνει σπάνια επιτυχία, καθώς έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τις διακόσια χιλιάδες αντίτυπα. Το 1984 έγινε ταινία από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο με τίτλο “Ξαφνικός έρωτας”.

Το έργο του Αλεξάκη είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα (κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2004 για τις Ξένες λέξεις), αλλά και στη Γαλλία, όπου τιμήθηκε με το Βραβείο Medicis για τη Μητρική γλώσσα (1995) και το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το μ.Χ. (2007).

«Θα θυμόμαστε για πάντα το πηγαίο χιούμορ του, τη δοτικότητα και την καλοσύνη του, και θα διαφυλάττουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη το λαμπρό λογοτεχνικό του έργο που θα παραμείνει όμοια αγέραστο με το νεανικό του πνεύμα» επισημαίνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, όπου εξέδιδε τα βιβλία του τα τελευταία χρόνια.

Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1943 και σε ηλικία 17 ετών έλαβε υποτροφία και έφυγε για τη Λιλ της Γαλλίας για να σπουδάσει δημοσιογραφία. Μετά από σπουδές τριών ετών επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Πήγε όμως και πάλι στο Παρίσι, το 1968 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

https://slpress.gr/snews/pethane-o-syggrafeas-vasilis-alexakis/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα