Πέθανε η συγγραφέας και ομ. καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Τσιλιγκίρογλου-Φαχαντίδου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Άννα Τσιλιγκίρογλου-Φαχαντίδου

Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Άννας Τσιλιγκίρογλου-Φαχαντίδου, συζύγου του πρώην προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Επαμεινώνδα Φαχαντίδη.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στις 11:00, στην Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς.

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η Άννα Τσιλιγκίρογλου-Φαχαντίδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης και πήρε δύο ειδικότητες, της Παιδιατρικής και της Κοινωνικής Ιατρικής. Αργότερα απέκτησε και την υποειδικότητα της Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Grate Ormond Street του Πανεπιστημίου Λονδίνου. Αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής του ΑΠΘ με άριστα το 1982. Ήταν μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας για την Κοινωνία και την Υγεία της Μ. Βρετανίας.


Από το βιβλίο της Η φωτογραφία του ξεριζωμού

Έγραψε πέντε διδακτικά βιβλία: ΑνατομίαΥγιεινήΔιατροφή για υγεία, άσκηση και αθλητισμόΗ επίδοση στο σχολείο και η αντιμετώπιση των δυσκολιών μάθησης, καθώς και το Παιδική ανάπτυξη και υγεία. Υπηρέτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως πρωτοβάθμια καθηγήτρια στο ΤΕΦΑΑ. Αφυπηρετώντας πήρε τον τίτλο της ομότιμης καθηγήτριας του ΑΠΘ και έγινε επίτιμη πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας της Κοινωνικής Παιδιατρικής. Ήταν μέλος του ΔΣ της διαβαλκανικής συνεργασίας γυναικών UNESCO, της Αντικαρκινικής Εταιρείας και της Αμφικτιονίας του Ελληνισμού.

Το κοινωνικό της έργο βραβεύτηκε από πολλούς φορείς. Τιμήθηκε με τον «Αργυρό δικέφαλο αετό» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης. Είχε κάνει πολλές ομαδικές και δυο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής.


Έλληνες πρόσφυγες στο λιμάνι της Μερσίνας (σκίτσο της Άννας Φαχαντίδου)

Σκίτσα της υπάρχουν σε αρκετές ποιητικές συλλογές, διηγήματα και εξώφυλλα. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, και από το 2014 ήταν πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Τρία διηγήματά της διακρίθηκαν σε ισάριθμους διαγωνισμούς. Συμμετείχε σε δύο ανθολογίες διηγημάτων και μία ποιητική, έγραψε και εικονογράφησε τρία παραμύθια. Το πρώτο της ιστορικό μυθιστόρημα ήταν Η φωτογραφία του ξεριζωμού.


Έργο της Άννας Φαχαντίδου

pontos-news.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα