Ο Michael Dukakis για τις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε διαδικτυακή εκδήλωση του Dukakis Center του ACT και του ΕΛΙΑΜΕΠ

Σε μία από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του ο Michael Dukakis, πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ και πρώην Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, μίλησε για την επόμενη ημέρα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στη διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε στις 5 Νοεμβρίου 2020 το Dukakis Center του American College of Thessaloniki (ACT) και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός και νυν ακαδημαϊκός συμπλήρωσε στις 3 Νοεμβρίου τα 87α γενέθλιά του, ημέρα που οι Αμερικανοί προσήλθαν στις κάλπες σε μία από τις πιο δύσκολες, αμφίρροπες και παράδοξες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο κ. Dukakis εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Joe Biden θα είναι ο τελικός νικητής των εκλογών και ένας αποτελεσματικός Πρόεδρος, που θα κινηθεί με μετριοπάθεια και σύνεση καταφέρνοντας να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης με το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Αναγνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, ο κ. Dukakis δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ο Donald Trump έλαβε περισσότερες ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2016. Πιθανολόγησε πως οι ψηφοφόροι του ενδέχεται να μην αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα., και πως ο νυν Πρόεδρος θα είναι ίσως πιο δραστήριος και «ενοχλητικός» στα social media αν βρεθεί εκτός Λευκού Οίκου, ενισχύοντας την ένταση στο πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Dukakis αναγνώρισε την ισχυρή απήχηση που είχε ο Trump σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων παρά την ηχηρή απουσία θέσεων και απόψεων για σημαντικά ζητήματα – όπως η κλιματική αλλαγή –τα οποία «ουδέποτε φαίνεται πως τον απασχόλησαν». «Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από ακεραιότητα ώστε να βγούμε από αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να ζήσουμε πιο συνετά και παραδόξως ο Trump μάς βοηθά σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.

Σε ότι αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο, εκτίμησε ότι με τον Trump η προοπτική ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με την Κίνα είναι ορατή στον ορίζοντα, σε αντίθεση με τον Biden που με την ικανότητά του να δημιουργεί κλίμα συναίνεσης μπορεί να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των ζητημάτων. «Δεν έχουμε χρόνο για άλλον ένα ψυχρό πόλεμο, έχουμε υπαρξιακά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε,» είπε ο Dukakis αναφερόμενος στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αλλά και στο Ιράν. Χαρακτήρισε τη συμφωνία που είχε πετύχει ο Μπαράκ Ομπάμα με την Τεχεράνη ό,τι πιο αποτελεσματικό έχει δει τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κατανοεί τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και από την αρχή της πορείας του είναι κοντά στους Ελληνοαμερικανούς και στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Dukakis δήλωσε ότι αν ξεκινούσε σήμερα την πολιτική του διαδρομή θα έδινε έμφαση στη περίθαλψη, τη στέγαση, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την εκπαίδευση, θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς πολίτες και βρίσκονται στον πυρήνα της παραδοσιακής ατζέντας των Δημοκρατικών.

Τις ερωτήσεις στον κ. Dukakis υπέβαλαν ο David Wisner, Εκτελεστικός Διευθυντής του Dukakis Center και ο Καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο Michael Dukakis διατέλεσε επί τρεις θητείες Κυβερνήτης της Πολιτείας της Μασαχουσέτης (1974, 1982, 1986) και το 1986 αναδείχθηκε ως ο πιο επιτυχημένος Κυβερνήτης της χώρας.  Το 1988 διεκδίκησε τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ με αντίπαλο τον George Bush. Το 1991 αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή και αφοσιώθηκε στον ακαδημαϊκό χώρο. Έκτοτε διατηρεί τη θέση του  Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Northeastern και του Επισκέπτη Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA).

 

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=iCDbTvFjOXo

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Michael Stanley Dukakis/Dukakis Center καί ΕΛΙΑΜΕΠ
    είναι ελληνοφανείς φερετζέδες καί ανθελληνικά οργανέτα τών εβραιοκάνων
    κι όποιος δέν έχει πιστεί ακόμη γι’ αυτό από τά πεπραγμένα τους, πού
    διαβρώνουν μεθοδικά τήν εθνική, κοινωνική καί κρατική συγκρότηση τού ελληνισμού,

    άς ρωτήσει τόν ντεϊβιντ έτσι, «Εκτελεστικό Διευθυντή του Dukakis Center» ή
    τήν Katharine Dickson/Mrs. Ducacis,
    the daughter of Jane (née Goldberg) and Harry Ellis Dickson.
    Her paternal grandparents were Russian Jews;
    her mother was born to an Irish Catholic father and a Hungarian Jewish mother, and
    had been adopted by a family of German Jewish descent.
    όρα: https://en.wikipedia.org/wiki/Kitty_Dukakis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα