Ο χρόνος αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων κατοχής από την Κύπρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το εσχάτως πολυσυζητημένο θέμα του χρόνου αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ) από την Κύπρο έχει δύο σκέλη, το πολιτικό και το τεχνικό. Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η αποχώρηση των ΤΔΚ δεν μπορεί να γίνει άμεσα εντός μικρού χρονικού διαστήματος, αλλά σε βάθος χρόνου, επικαλούμενη μελέτες ειδικών, αόριστα δε κάποιοι άλλοι, με δηλώσεις τους, επεχείρησαν να το επιβεβαιώσουν.

Παράλληλα, η πρωινή εφημερίδα «Η Σημερινή», της 17ης Σεπτεμβρίου 2016 στη σελίδα 6, δημοσίευσε την εισήγηση της ΚΔ προς τα ΗΕ για την ασφάλεια και έγραψε ότι «με την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης, το 75 τοις εκατόν των ΤΔΚ πρέπει να φύγουν και το υπόλοιπο 25 τοις εκατόν των ΤΔΚ να παραμείνουν συγκεντρωμένα σε ένα μόνο στρατόπεδο, μέχρι την ημερομηνία αποχώρησής τους» (η οποία δεν προσδιορίζεται). Δηλαδή, η ΚΔ θεωρεί ότι οι 30.000 στρατού θα φύγουν άμεσα και οι 10.000 εντός δύο ετών. Ο γράφων θεωρεί το επιχείρημα αίολο.

Ο γράφων διαφωνεί κάθετα με το θέμα του χρόνου αποχώρησης των ΤΔΚ, υποστηρίζοντας ότι αυτές μπορούν άνετα να μεταφερθούν όλες -από την Κύπρο στην Τουρκία- σε χρονικό διάστημα ενός με ενάμιση μηνός το πολύ. Κάθε άλλη άποψη, χωρίς να είμαι απόλυτος ή αφοριστικός, στερείται σοβαρότητος ή είναι εκ του πονηρού.

Ακολούθως, αναφέρω μερικά στοιχεία ενισχυτικά της θέσης μου, τα οποία καταρρίπτουν την άποψη για αποχώρηση των ΤΔΚ σε βάθος χρόνου.

1. Όλοι οι στρατοί στον κόσμο πραγματοποιούν τις στρατηγικές ή τις μεγάλες μετακινήσεις τους (πάντα εντός του θεάτρου πολέμου) με πολιτικού τύπου μέσα μεταφοράς, πλοία, αεροπλάνα και σιδηροδρόμους.

2. Στη μεγάλη επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Ιράκ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ναύλωσαν πολιτικού τύπου οχηματαγωγά για τη μεταφορά μεγάλου μέρους των δυνάμεών τους στο θέατρο πολέμου. Την 29η Νοεμβρίου 1990 ,το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα για επέμβαση στο ΙΡΑΚ, με ημερομηνία λήξεως για αποχώρηση του Ιράκ από το Κουβέιτ τη 15η Ιανουαρίου 1991.

Στο θέατρο πολέμου είχαν μεταφερθεί 1.000.000 στρατιώτες, 3.318 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, οχήματα όλων των τύπων, καύσιμα και πάσης φύσεως πολεμικό υλικό. Ο Στρατηγός Γκας Παγώνης κάνει εκτενή αναφορά επί του θέματος στο βιβλίο του «Μοving Mountains».

3. Ανάλογες μεταφορές έγιναν και το 2003 στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

4. Συγκεκριμένα, μια επιλαρχία αρμάτων μαζί με όλο το υλικό της, άρματα, οχήματα και βασικούς φόρτους υλικών και πυρομαχικών, μπορούν να μεταφερθούν με ένα πολιτικού τύπου οχηματαγωγό και να εκφορτωθούν σε μια με δυο ώρες.

5. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι μονάδες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής είναι επανδρωμένες σε ποσοστό πέραν του εκατόν τοις εκατόν της δυνάμεώς των. Με βάση, λοιπόν, την πλήρη επάνδρωση, μπορεί να γίνει εύκολα και παράλληλα η όλη προετοιμασία.

6. Με τις γνώσεις που έχει ο γράφων επί της δύναμης των ΤΔΚ, εκτιμά ότι με περίπου 80 δρομολόγια οχηματαγωγών πολιτικού τύπου, οι ΤΔΚ μπορούν να μεταφερθούν στην Τουρκία. Δεδομένου, δε, ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν δύο λιμάνια (Κερύνειας και Αμμοχώστου, από το δεύτερο, δε, μπορούν να γίνουν και όλες οι μετακινήσεις λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει).

Με χρόνο φόρτωσης και εκφόρτωσης υπολογιζόμενο, με ναύλωση έξι έως εννιά οχηματαγωγών πολιτικού τύπου, άνετα οι ΤΔΚ δύνανται να απομακρυνθούν από τα κατεχόμενα εντός 30 έως 45 ημερών το πολύ.

Ένα άλλο σημείο, το οποίο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής της κυπριακής κυβέρνησης, είναι ότι η διάλυση της ΕΦ πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα και ανάλογα με την απομάκρυνση των ΤΔΚ, οι οποίες είναι τετραπλασίας δυνάμεως σε σχέση με την ΕΦ.

Οι αποφάσεις για την όλη επιχείρηση είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης και βούλησης, με καθορισμό λεπτομερειών για τον όλο σχεδιασμό.

Τελειώνοντας, πρέπει ν’ αναφερθεί ότι επί του θέματος της αποχώρησης των ΤΔΚ (όγκος, χρόνος κλπ), οι δηλώσεις της κυπριακής κυβέρνησης είναι ασαφείς και ενίοτε αυτοαναιρούμενες ή αλληλοσυγκρουόμενες. Το βέβαιο είναι ότι οι ΤΔΚ μπορούν να φύγουν και όλες μαζί το πολύ σε δυο μήνες.

Για το μείζον θέμα της ασφάλειας, καμιά ενημέρωση ή αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο της ΚΔ στη Βουλή, αλλά ούτε και στις διακαναλικές ενημερώσεις του λαού.

Θέσεις του γράφοντος, πολλάκις δηλωθείσες και διατυπωθείσες, είναι ότι στην Κύπρο δεν πρέπει να υπάρχουν ξένες δυνάμεις και βρετανικές βάσεις, και ότι δεν πρέπει η Κύπρος να στερηθεί των δικών της στρατιωτικών δυνάμεων.

ΑΝΤΗΣ ΛΟΪΖΟΥ

Σημερινή
infognomon
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα