Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, το ISIS και η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο Τσαβούσογλου ζήτησε οι Τούρκοι πολίτες να απολαμβάνουν τις τέσσερις ελευθερίες

 Η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους Τουρκοκύπριους και την Κύπρο για να αποκτήσει πλεονεκτήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, αλλά και στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν των συμμετασχόντων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επέμεινε να διασφαλιστούν μέσα από τη συμφωνία για το Κυπριακό οι τέσσερις ελευθερίες που ισχύουν για τους Ευρωπαίους πολίτες. Να ισχύσουν, δηλαδή, και  για τους Τούρκους υπηκόους στην Ε.Ε. (ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσιών και διακίνησης αγαθών). Είναι προφανές ότι εάν τούτο «περάσει» μέσα από μια συμφωνία στο Κυπριακό, θα χρησιμοποιηθεί από την Άγκυρα ως προηγούμενο για να επεκταθεί η ρύθμιση αυτή σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Το θέμα για  την απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών από Τούρκους υπηκόους, τέθηκε πολλές φορές από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ήταν και από τα πρώτα ζητήματα, πέρα από την εκ περιτροπής προεδρία, που εγέρθηκαν και στη Γενεύη. Όπως πληροφορούμαστε, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Βαν Νούφελ, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί ανέφερε ότι τούτο δεν μπορεί να γίνει και εξήγησε τι ισχύει στην Ένωση. Είναι, πάντως, ενδεικτικό, ότι η Άγκυρα το έχει πρώτο θέμα στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της σε σχέση με το Κυπριακό. Υποδείχθηκε, μάλιστα, από Τούρκους αξιωματούχους πως εάν αυτό διασφαλιστεί θα υπάρξουν «και ανάλογες κινήσεις από πλευράς της Άγκυρας στο Κυπριακό»! Δεν αναφέρονται, ασφαλώς, στις κινήσεις θα κάνουν καθώς ως γνωστό οι Τούρκοι συνηθίζουν να παίρνουν χωρίς να δίνουν.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι σε έγγραφο που είχε ετοιμάσει ο τότε ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, για το θέμα αυτό, αναφέροντα τα εξής σε σχέση με τη φόρμουλα προώθησης του τουρκικού αιτήματος: «Οι δυο ηγέτες θα απευθυνθούν από κοινού στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να αρχίσει η απαραίτητη εργασία αναφορικά με τον τρόπο που αυτό θα διευθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στις τοποθετήσεις του στη Γενεύη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αν και συμμετείχε σε Διάσκεψη για την Ασφάλεια, αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που αφορούν πτυχές του Κυπριακού. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να καταστεί η συμφωνία πρωτογενές δίκαιο καθώς με τον τρόπο αυτό θα «τσιμετώσουν» τις παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, καθιστώντας τις μόνιμες. Σημειώνεται ότι σε αυτή τη θέση επιμένει στις διαπραγματεύσεις η τουρκοκυπριακή πλευρά. Όπως πληροφορούμαστε, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν παρεμβάσεις από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Νούφελ και του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μέσα από τις οποίες ζητούν από την τουρκοκυπριακή πλευρά να μην επιμένει σε αυτό το ζήτημα.

Η ε/κ πλευρά αναφέρει ως απάντηση ότι προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω του Πρωτοκόλλου 10 της Πράξης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται συναφώς ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εναρμόνιση των κατεχομένων με το κοινοτικό κεκτημένο. Τούτο γίνεται ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ISIS
Για το θέμα των εγγυήσεων, η απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις υποδείξεις ότι το σύστημα είναι ξεπερασμένο και αναχρονιστικό, υποστήριξε πως η παρουσία των στρατευμάτων κατοχής και μετά τη συμφωνία θα αποσκοπεί στην ασφάλεια της περιοχής! Κι όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του υπέδειξε ότι η Κύπρος δεν απειλείται από τις γειτονικές της χώρες, τότε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε το Ισλαμικό Κράτος. «Δεν υπάρχει Ισλαμικό Κράτος στην Κύπρο, στην Τουρκία υπάρχει. Θέλετε να τους φέρεται στην Κύπρο;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα