Έχει χαρακτηριστεί ως «ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών» για τον ενεργειακό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Νίκος Τσάφος είναι ένας Έλληνας που όντως έχει κάνει μια μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με διαπιστευτήρια από τον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Μάιο ανέλαβε σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού για τα ενεργειακά. Είναι εκείνος που θα λειτουργεί και ως γεφυροποιός με τις ΗΠΑ, ώστε να επιτευχθεί ένας κοινός βηματισμός. Όμως, εκτός από το λαμπρό βιογραφικό του, υπάρχουν και ορισμένα ερωτηματικά.

Συγκεκριμένα, σε παλαιότερη ανάρτηση του στο Twitter, εμφανίζεται να αποκαλεί το ψευδοκράτος ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», άνευ εισαγωγικών. Ο κ. Τσάφος αναφέρονταν στις ερευνητικές άδειες που έχει εκδώσει τότε το ψευδοκράτος, στην νότια ακτή της Μεγαλονήσου. Αναφέρονταν γενικώς σε μία «διαμάχη για την κυπριακή κυριαρχία», χαρακτηρίζοντας την απλώς ως «περίεργη»:

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως αποτελεί μια αρκετά παλαιότερη ανάρτηση του, που χρονολογείται τον Δεκέμβρη του 2020.. Όμως, σε μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προτάσεις του, λίγο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Τσάφος υποστήριξε με άρθρο του ότι «η πρόταση για αγωγό προς την Τουρκία φαίνεται πιο ελκυστική τώρα, απ’ ό,τι στο παρελθόν». Στο ίδιο άρθρο επεσήμανε πως ο EastMed «συναντά πολλά εμπόδια» και πως «δυσκολεύεται να σημειώσει πρόοδο». Όντως, ένας αγωγός προς την Τουρκία αποτελεί την πλέον οικονομική λύση, αλλά έχει ένα προαπαιτούμενο: Την λύση του Κυπριακού.

Ο Τσάφος είναι αυτός που επιβλέπει τη συνεργασία για διμερή θέματα ενέργειας με τον Άμος Χοκστάιν, σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν στα θέματα ενέργειας. Ο Χοκστάιν είναι ο “πατέρας” της ιστορικής συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου για τις θαλάσσιες ζώνες, την οποία υπέγραψε το αραβικό κράτος, παρόλο που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ. Μία συμφωνία που αρκετοί στην Ουάσιγκτον την βλέπουν ως “οδηγό” για την Ανατολική Μεσόγειο, όμως δεν έχει δυνατότητα να εφαρμοστεί, με δεδομένες τις αξιώσεις της Τουρκίας.

“Πέρα από το χρέος”

Από το βιογραφικό του Νίκου Τσάφου δεν λείπει και ο τίτλος του συγγραφέα. Το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο του με τίτλο: “Beyond Debt” (“Πέρα από το χρέος”). Σε αυτό αναλύει την οικονομική κρίση που ταλάνισε την Ελλάδα και πρωταγωνίστησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πώς η Ελλάδα, με λιγότερο από το 3% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε το επίκεντρο της “υπαρξιακής κρίσης” της Ευρώπης; Γιατί η Ελλάδα επέλεξε ένα πρόγραμμα διάσωσης με υποχρεώσεις και όχι τη χρεοκοπία ή την αποχώρηση από την Ευρωζώνη, όπως πολλοί είπαν ότι θα έπρεπε; Θα μπορούσε να είχε αποφύγει τις απογοητεύσεις που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης ενός δεύτερου προγράμματος διάσωσης, της διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών και του τέταρτου πρωθυπουργού σε ένα χρόνο;», έγραφε.

  Το Μαξίμου διαβαθμίζει τα σκάνδαλα…

Διατηρούσε, μάλιστα, και ένα δίγλωσσο μπλογκ, αφιερωμένο στην ελληνική κρίση, το “Greek Default Watch”. Εκεί, με διάφορα άρθρα, παρεμβάσεις και σχόλια παρακολουθούσε και επιχειρούσε να αποκωδικοποιήσει την κατάσταση που επικρατούσε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη γενέτειρά του δηλαδή, αλλά και τον αντίκτυπο που αυτή είχε στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι πρώτες του σπουδές στην Αμερική ήταν στην Οικονομία. Έλαβε το πτυχίο του ως οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και το μεταπτυχιακό του από τη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών στο γνωστό σε όλους Johns Hopkins. Αργότερα θα επέστρεφε στο πανεπιστήμιο ως λέκτορας για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τους Φυσικούς Πόρους

για την συνέχεια https://slpress.gr/politiki/o-symvoylos-toy-kyriakoy-poy-allithorizei-toyrkika/