Ο Σολτς στηρίζει διζωνική, δικοινοτική λύση για Κύπρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Βερολίνο συντάσσεται με τη Λευκωσία υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού βάσει του διεθνούς δικαίου. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του καγκελάριου στη συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Αναστασιάδη.

    Όλαφ Σολτς και Νίκος Αναστασιάδης στην καγκελαρία, Βερολίνο

Σε αγαστό κλίμα σύμπνοιας, συμπόρευσης και αλληλεγγύης σε αυτόν τον «δύσκολο χειμώνα της Ευρώπης» συναντήθηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην καγκελαρία ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς ξεκίνησε τις δηλώσεις του διαμηνύοντας προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μόσχα: «Σταματήστε αυτή την παράλογη δολοφονία, αποσύρετε εντελώς τα στρατεύματά σας από την Ουκρανία, συμφωνήστε σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία». Έκανε λόγο για «τρομοκρατικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία εναντίον αμάχων» και τόνισε ότι Γερμανία και Κύπρος, ως μέλη της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας, συμφωνούν για τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες αυτού του πολέμου.

Ξεκάθαρη τοποθέτηση Σολτς για το Κυπριακό

ΒαρώσιαΒαρώσια, η περίκλειστη πόλη-φάντασμα που ξανάνοιξε από τον Ερντογάν

Πέραν όμως του Ουκρανικού, στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε εκ των πραγμάτων και το Κυπριακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να σημειώνει ότι  κατά το ταξίδι του στη γερμανική πρωτεύουσα ενημέρωσε ενδελεχώς τη γερμανική πλευράγια την «τουρκική κατοχή στην Κύπρο» και τις ευρύτερες ξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο ενεργειακό πεδίο αλλά και το μεταναστευτικό.

Απερίφραστη ήταν η δήλωση του Όλαφ Σολτς: «Η Γερμανία υποστηρίζει ρητά μια διζωνική, δικοινοτική λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Θα ευχόμουν η αδιέξοδη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό να αποκτήσει νέα δυναμική. Η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, αν κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας εκ νέου μετά από σχετική ερώτηση ότι η νυν γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Θα θέλαμε να είμαστε όσο χρήσιμοι μπορούμε να είμαστε, όταν μας το ζητούν» ανέφερε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας πάντως να δώσει απαντήσεις σχετικά  με τα γερμανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard, τα οποία βρίσκονται σταθμευμένα στα κατεχόμενα, σύμφωνα και με πρόσφατα επίσημα στοιχεία του γερμανικού κοινοβουλίου.

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει κανείς να λάβει επίσης υπόψη του τον «προσανατολισμό» της Τουρκίας, εάν φυσικά συνεχίζει να έχει κατά νου μια μελλοντική ένταξη στην ΕΕ. Εάν η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, επισήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να απομονωθεί.

Ενέργεια και μεταναστευτικό

ΠουρνάραΠροσφυγικό κέντρο Πουρνάρα έξω από τη Λευκωσία

Το συνολικό φάσμα των διμερών σχέσεων βρέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών στην καγκελαρία. Στο κρίσιμο πεδίο του μεταναστευτικού και των αυξημένων προσφυγικών ροών που δέχεται η Κύπρος, όπως ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, απαιτείται «κοινή, συλλογική προσέγγιση στη βάση της αλληλεγγύης». Μάλιστα έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία», θέμα το οποίο έθεσε και στον Όλαφ Σολτς τονίζοντας μάλιστα ότι η Κύπρος διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία επ´ αυτού. Ο δε καγκελάριος ανέφερε ότι η Γερμανία προτίθεται να υποδεχθεί κάποιους από τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ ήδη έχει δεχθεί 500 εξ αυτών.

«Μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε μια κοινή στρατηγική της ΕΕ με γνώμονα και τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής» ανέφερε. «Σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία, είναι πολύ σημαντικό να επιμείνουμε στην κοινή προσέγγιση. Υπάρχει μια σχέση συνεργασίας. Υπάρχουν επίσης μέσα, τα οποία έχει θέσει σε κίνηση Ευρώπη για να υποστηρίξει την Τουρκία ώστε να υποδεχθεί και να βοηθήσει πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Δεν υπάρχει λογική εναλλακτική σε αυτή την οδό προσέγγισης» σημείωσε ο Όλαφ Σολτς.

Η Γερμανία βλέπει προοπτική ενεργειακής αξιοποίησης της περιοχής

Κύπρος ενέργειαΑναβάθμιση της σημασίας της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου

Όσο για το ενεργειακό πεδίο, από τις δηλώσεις των δύο ηγετών διαφάνηκε η αναβάθμιση της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια αλλά μελλοντικά και πιθανή τροφοδοσία της Ευρώπης.

«Οι θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχουν σημαντική δυναμική και οι ευκαιρίες για περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία είναι καλές. Επομένως, θα ήταν προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων χωρών, εάν καλλιεργούσαν σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή της Μεσογείου» τόνισε ο Όλαφ Σολτς.

Η Κύπρος δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί και στο ενεργειακό πεδίο με όποιον ενδιαφέρεται, ήταν το μήνυμα που επέλεξε να στείλει ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζοντας ως θετικό παράδειγμα ενεργειακής συνεργασίας τον Southern Aegean Interconnector, ένα δίκτυο διασύνδεσης για μεταφορά καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από την περιοχή καθώς και άλλες διμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ ή την Αίγυπτο.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα