Ο Σολτς θα πρέπει να ρίξει βάρος στην οικονομία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι προσδοκίες από τον νέο καγκελάριο Όλαφ Σολτς καθώς και ένα άρθρο για την εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα θέματα της επισκόπησης Τύπου.

Με την ορκωμοσία Σολτς η Γερμανία γυρνά πολιτικά σελίδα

«Σαν να βρέθηκε ξαφνικά ο Όλαφ Σολτς στην πρώτη θητεία του ως καγκελάριος», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ας τολμήσουμε περισσότερο Βίλι Μπράντ» παραφράζοντας την εξαιρετικά τολμηρή, για το 1969, ρήση του πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου «ας τολμήσουμε περισσότερη Δημοκρατία».

Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει: «Εκεί όπου για καιρό περιμέναμε τον Όλαφ Σολτς να πάρει θέση, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της πανδημίας, δεν το έπραξε. Εκεί που ελπίζαμε ότι θα επιβληθεί, για να ελέγξει τους “ατίθασους” Φιλελεύθερους  του Κρίστιαν Λίντνερ, απέφυγε να μιλήσει. Μόλις πριν λίγες μέρες ωστόσο στη συνάντηση ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων για την πανδημία κατέστησε σαφές ότι ο πρωταρχικός του στόχος είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Από εδώ και στο εξής ο Όλαφ Σολτς δεν θα μπορεί πια να κρύβεται πίσω από την Άγκελα Μέρκελ. Τώρα οφείλει εκείνος να ορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές. Σε λίγες μέρες θα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει. Ανοιχτό παραμένει, για παράδειγμα, αν θα επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού 30 εκατομμύριων ανθρώπων στη Γερμανία μέχρι τα Χριστούγεννα».

«Καγκελάριος για την παγκόσμια οικονομία»

Γερμανική Βουλή, Σολτς, Μόνος στα κυβερνητικά έδρανα της βουλής ο Όλαφ Σολτς

«Όπως οι προκάτοχοί του Χέλμουτ Σμιτ και Γκέρχαρντ Σρέντερ έτσι και ο Ολαφ Σολτς θα πρέπει να γίνει ένας καγκελάριος της οικονομίας και πολύ περισσότερο της παγκόσμιας οικονομίας», σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο «Καγκελάριος για την παγκόσμια οικονομία», εννοώντας προφανώς ότι το κύριο μέλημα του νέου καγκελάριου θα πρέπει να είναι η γερμανική και δη η παγκόσμια οικονομία.

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει: «Ακόμα επισκιάζει η πανδημία όλες τις μεγάλες προκλήσεις. Σε λίγο καιρό όμως οικονομικά ζητήματα θα απαιτήσουν επιτακτικά λύσεις. Όπως πχ το ζήτημα του πληθωρισμού. Μέχρι στιγμής δεν επικρατεί σύμπνοια μεταξύ των οικονομολόγων για το αν η εκτίναξη του πληθωρισμού είναι παρωδικό φαινόμενο ή αν θα έχει διάρκεια. Στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η υπουργός Οικονομικών διέγραψαν την λέξη προσωρινό. Η ΕΚΤ ακόμα αμφιταλαντεύεται »

«Η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της ύφεση της πανδημίας»

Ελλάδα, τουρισμός, Αύξηση 85% στα έσοδα του ελληνκού τουρισμού το 2021

«Η Ελλάδα κατάφερε να εξισορροπήσει ήδη τις οικονομικές απώλειες της πανδημίας. Το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ έφθασε σχεδόν τα 46,5 δις ευρώ, ενώ συγκριτικά το 2019, την χρονιά πριν την κρίση της πανδημίας άγγιζε τα 46 δις ευρώ», σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND. Στην ιστοσελίδα του δικτύου διαβάζουμε με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της ύφεση της πανδημίας»:

«Η ανάπτυξη στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου οφείλεται στο comeback του τουρισμού. Το 2020 οι ξένοι τουρίστες μειώθηκαν από 33 εκατομμύρια σε 7 εκατομμύρια λόγω πανδημίας. Το τρίτο τρίμηνο του 2021 όμως τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 85%. Παράλληλα οι εξαγωγές προϊόντων αναπτύχθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο κατά 18,1%.

Η Ελλάδα δεν επωφελείται μόνο από την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτές ανήκουν οι ιδιωτικοποιήσεις, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό, καθώς και οι φοροελαφρύνσεις. Τις μεταρρυθμίσεις εξήρε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ κάνοντας λόγο για “εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική πολιτική” της ελληνικής κυβέρνησης με ρόλο προτύπου για την Γερμανία. H αναγνώριση δια στόματος Λίντνερ μάλλον ξάφνιασε πολλούς στην Ελλάδα. Πολιτικοί, αλλά και η κοινή γνώμη αντιμετώπιζαν μέχρι τώρα με καχυποψία τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων, ο οποίος θεωρείται οπαδός μιας σκληρής γραμμής στα δημοσιονομικά. Στο απόγειο της ελληνικής οικονομικής κρίσης είχε επιρρίψει στον τότε υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερβολική επιείκεια με την Αθήνα ζητώντας την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ. Το κλίμα φαίνεται ωστόσο να έχει αλλάξει: Τώρα ο Κρίστιαν Λίντνερ θεωρεί την Ελλάδα πηγή έμπνευσης για την Γερμανία».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα