Ο «σκιώδης στρατός» του Ερντογάν στη Λιβύη – Ποια είναι η εταιρεία SADAT

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ειδικού Συνεργάτη

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019, 00:02

Τον «σκιώδη Στρατό» του, την τουρκική Ιδιωτική Εταιρία Συμβούλων Ασφαλείας SADAT, σχεδιάζει να στείλει για συνδρομή στην κυβέρνηση της Τρίπολης ο Ταγιπ Ερντογάν σύμφωνα με δημοσιεύματα και του τουρκικού Τύπου.

Η Εταιρία αυτή με έδρα την Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε το 2012 από τον πρώην ταξίαρχο , Adnan Tanriverdi και αποτελεί ένα είδος ιδιωτικού Στρατού ,στα πρότυπα του ρωσικού Wagner που ήδη σύμφωνα με αναφορές δραστηριοποιείται μετά την Συρία και στην Λιβύη στο πλευρό των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ.

Η SADAT επιχειρεί στην Μέση Ανατολή και προσφέρει στρατιωτική εκπαίδευση, και λειτουργεί ως αμυντικός σύμβουλος. Έχουν υπάρξει δημοσιεύματα που συνδέουν την Εταιρία με το ΑΚΡ και ότι υποστήριξε ισλαμιστές τρομοκράτες στην Συρία που τότε συνεργάζονταν με την Τουρκία, ενώ αναφέρουν ότι πρόκειται για Στρατό που πρόσκειται στον Ερντογάν.

Ο Adnan Tanriverdi έχει υπηρετήσει και στην Κύπρο, στα τεθωρακισμένα, αλλά κατόπιν στον ασύμμετρο πόλεμο εντός Τουρκίας μεταξύ Κεμαλιστών και Ισλαμιστών αποτάχθηκε το 1997 λόγω των δεσμών του με ισλαμιστές. Το 2016 μετά το πραξικόπημα ορίσθηκε από τον Προέδρο Ερντογάν ως Στρατιωτικός Σύμβουλός του.

Ο Adnan Tanriverdi έχει ιδρύσει και μια αδελφή εταιρεία το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών ASSAM, ενώ στην SADAT, που πρόεδρος είναι ο γιος του, συμμετέχουν έως και 200 πρώην αξιωματικοί του τουρκικού Στρατού με κλάδους:

Συμβούλων, συμβατικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, μη συμβατική στρατιωτική εκπαίδευση, εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, και πυροβολικό.

Η δηλωμένη αποστολή της εταιρείας είναι «η δημιουργία της σύνδεσης μεταξύ των ισλαμικών χωρών με την έννοια της άμυνας και των στρατιωτικών βιομηχανιών, προκειμένου να βοηθηθεί ο ισλαμικός κόσμος να πάρει τη θέση που του αξίζει μεταξύ των υπερδυνάμεων ως αυτάρκης στρατιωτική δύναμη, με την προσφορά του στις υπηρεσίες σχετικά με την οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων, Συμβούλων Ασφαλείας την υπεράσπιση, τη στρατιωτική εκπαίδευση και το πυροβολικό.

Η SADAT έχει δραστηριοποιηθεί και προηγουμένως στην Λιβύη, παρέχοντας κυρίως υπηρεσίες στρατιωτικής εκπαίδευσης, αλλά τώρα πλέον θα πρόκειται περί αναβαθμισμένης εμπλοκής της εταιρίας για την στήριξη του Αλ Σαράζ.

Σύμφωνα με το American Enterprise Institute’s το προσωπικό της SADAT ενεπλάκη ενεργά στην επιχείρηση αντιμετώπισης των πραξικοπηματιών το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016.

Πολλά αραβικά και δυτικά ΜΜΕ έχουν υποστηρίξει ότι το SADAT συνδέεται με οργανώσεις όπως η Χαμάς η Χεζμπολάχ και το ISIS, ενώ υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα για την εμπλοκή του SADAT στην εκπαίδευση ισλαμιστικών ομάδων στην Συρία που κατόπιν με την υποστήριξη της Τουρκίας μάχονταν εναντίον του Άσαντ. Η εκπαίδευση αφορούσε ομάδες που προωθούν την ακραία έκφανση του Ισλάμ, του κινήματος του σαλαφισμού και κατόπιν έδρασαν και στο Κατάρ όπου η Τουρκία διαθέτει βάση, αλλά και στο Σουδάν.

liberal

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα