Ο πρόεδρος των Σκοπίων έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας: «Υπάρχουν Μακεδόνες και στην Ελλάδα – Δεν τους παρατάμε»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε αλυτρωτικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας προχώρησε ο Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος έθεσε θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα κάνοντας πλήρως αντιληπτές τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψαν οι Κοτζιάς-Τσίπρας και τηρεί κατά γράμμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

O πρόεδρος των Σκοπίων με αφορμή τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει με την Βουλγαρία δήλωσε πως «νιώθει Μακεδόνας που μιλά Μακεδονικά» και πρόσθεσε πως δεν θέτουν τα Σκόπια θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Βουλγαρία αλλά οι ίδιοι «οι Μακεδόνες» με τον ίδιο να προσθέτει πως «υπάρχουν Μακεδόνες και στην Ελλάδα» τους οποίους «δεν τους παρατάει» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πιο συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην Klan TV είπε ότι «δυστυχώς τα νέα από τη Βουλγαρία μιλούν για μια σταθερή θέση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της κυβέρνησης έναντι της  χώρας μας, έτσι που όποιος  και να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή».

Ωστόσο, ελπίζει ότι: « οι Ευρωπαίοι φίλοι μας στις Βρυξέλλες θα βρουν μια διατύπωση που δεν θα αρνείται το θεμελιώδες δικαίωμά μας  για το πώς αισθανόμαστε και αυτό-δηλωνόμαστε , και έτσι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

«Δεν υπάρχει μερικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Έχουμε το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να δηλώσω  τον εαυτό μου όπως νοιώθω. Εάν νιώθω σαν Μακεδόνας που μιλάει μακεδονικά, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, έτσι θα  μου απευθυνθείτε», σχολίασε σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Ερωτηθείς για τη θέση της Σόφιας σχετικά με την ταυτότητα, τη γλώσσα και την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία, ο Πενταρόφσκι εξήγησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν απαιτήσεις που σχετίζονται με την αυτοδιάθεση.

«Η διατριβή τους είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες αναγνώρισης της μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία.

 Η νούμερο ένα αρχή στις διεθνείς σχέσεις, ειδικά μετά το 1945, είναι η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Επομένως, δεν πρέπει και δεν πρέπει θέλουμε να παρεμβαίνουμε στην εσωτερική τάξη της Βουλγαρίας», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, εάν κάποιος απευθυνθεί μόνος του στο Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος από τα Σκόπια τον ενημέρωσε ή τον πλήρωσε».

«Έχουμε τους ανθρώπους που δηλώνονται ως Μακεδόνες και στην Ελλάδα. Στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν τους παρατάμε», δήλωσε ο Πενταρόφσκι.

Όπως είπε περιμένει να ισχυρότερη συμμετοχή των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, καθώς υπάρχουν άνθρωποι στη διοίκησή του που έχουν άμεση εμπειρία στην περιοχή.

https://www.pronews.gr/kosmos/valkania/957903_o-proedros-ton-skopion-ethese-thema-makedonikis-meionotitas-yparhoyn

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Μακεδονία (με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη) είναι το μεγαλύτερο σε έκταση και το δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής έχει πληθυσμό 2.408.530 κατοίκους. Σε αυτό να συμπεριληφθούν και 312,000 που ζουν στα Σκόπια. Από τυχαίο αλλά αντιπροσωπευτικό
    δείγμα 43 ατόμων που ρωτήθηκε την ετυμολογία του ονόματος Αλέξανδρος, ουδείς απάντησε. Νομίζουμε ότι η τριχοτόμηση των Σκοπίων είναι το επόμενο βήμα.

    • είναι βέβαια παλιός πόνος τό αληθές ότι

      μάς είναι απαγορευμένο νά διδάσκουμε στά σχολεία μας τό ετυμoλογικό
      μέρος τής γραμματικής τής γλώσσας μας,
      τό μέρος δῆλα δή όπου εδράζεται η φιλάνθρωπος,
      καθότι νοηματοδότρα,
      ψυχή της,

      αγαπητέ κ. Σμυρλή.

      άς είναι είς παρηγορίαν όλων μας:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα