Ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου Aqila Saleh στο Κάιρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιώργου Κουτσούμη

5.6.2020

Eνώ έχουν αρχίσει στο Βερολίνο οι διαβουλεύσεις για να καθοριστεί μια ατζέντα για συζήτηση

Ο Σύμβουλος Aqila Saleh, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, έφτασε σήμερα, Παρασκευή, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, το Κάιρο, για να συζητήσει τις τελευταίες στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις στη  Λιβύη, τις τουρκικές παρεμβάσεις και τρόπους ενίσχυσης της κοινής συνεργασίας.

Αιγυπτιακές εφημερίδες τόνισαν την σοβαρότητα της επίσκεψης του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης στο Κάιρο, της συνάντησής του, με Αιγύπτιους αξιωματούχους και τη διαβούλευση του, σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στα εδάφη της Λιβύης και την προοπτική της επερχόμενης συνάντησης μεταξύ του Προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης και του αρχηγού του στρατού της Λιβύης, του Στρατηγού Khalifa Haftar.

Η επίσκεψη του Aqila Saleh εντάσσεται στο πλαίσιο των αιγυπτιακών προσπαθειών για ενεργοποίηση της πολιτικής λύσης. Ο Αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, ο Στρατάρχης Khalifa Belkacem Haftar, πραγματοποίησε συναντήσεις την περασμένη Τετάρτη, με αιγύπτιους αξιωματούχους για συντονισμό και διαβούλευση σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας και τη μεταφορά μεγάλου αριθμού Σύριων μισθοφόρων στις πόλεις της Λιβυκής Δύσης.

Eν τω μεταξύ, η μεικτή στρατιωτική επιτροπή που αποτελείται από τον Εθνικό Στρατό και την Al-Wefaq, έχει ξαναρχίσει το έργο της, και πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπό την προεδρία του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Στεφάνι Ουίλιαμς. Καλά ενημερωμένες δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι η γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο είναι το επίκεντρο αυτής της διαπραγματευτικής συνάντησης και οι διαβουλεύσεις έχουν ήδη αρχίσει από την Πέμπτη 4.6.2020. Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται κυρίως έμμεσα και μέσω διαμεσολαβητών προκειμένου να καθοριστεί μια ατζέντα για συζήτηση.  Η ανάκαμψη της στρατιωτικής γραμμής και της ασφάλειας έρχεται μετά από μήνες διακοπής.

Το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Πέμπτη 4.6.2020, ότι οι προσπάθειες του διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS απειλούνται από την πρόσληψη, την εκπαίδευση και τη μεταφορά χιλιάδων ξένων μισθοφόρων από τη Συρία στη Λιβύη για την καταπολέμηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού. Κατά τη συμμετοχή του σε μια συνάντηση του συνασπισμού που κλήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιταλίας, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Sameh Shoukry, δήλωσε ότι οι τουρκικές πρακτικές αντιπροσωπεύουν μια σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των στόχων που φιλοδοξεί να επιτύχει ο συνασπισμός.

Κατά την διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι ο Al-Saradz και η κυβέρνησή του είχαν πάντοτε θετική στάση απέναντι στην πολιτική λύση και πρόσθεσε  ότι, μόνο ένα άτομο (ο Στρατηγός Haftar) που αποτελεί μόνιμη απειλή για το μέλλον της Λιβύης, δεν μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για αυτό το θέμα.

Ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Khalifa Haftar, πρόκειται να επισκεφθεί το Κάιρο, την ερχόμενη Κυριακή, για να έχει ένα δεύτερο γύρο  συναντήσεων με Αιγύπτιους αξιωματούχους και να συζητήσει τις εξελίξεις της κατάστασης στη Λιβύη. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Watan, η επίσκεψη του Khalifa Haftar στο Κάιρο έρχεται σε μια στιγμή που οι δυνάμεις του  Haftar δέχονται ήττες στα περίχωρα της Λιβυκής πρωτεύουσας, την Τρίπολη. Στον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων στο Κάιρο είχε δηλώσει ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση συμφιλίωσης πριν από την απόσυρση ένοπλων ομάδων και Τούρκων στρατιωτών.

Την Πέμπτη  4.6.2020 , το Κοινοβούλιο της Τυνησίας απέρριψε το σχέδιο δήλωσης απόρριψης ξένων παρεμβάσεων στη Λιβύη», μετά από μια θυελλώδη σύνοδο που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, αποκαλύπτοντας την ευθυγράμμιση του κόμματος Ennahda και των συμμάχων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πίσω από την Τουρκία και το Κατάρ, και την υποστήριξή τους για την επεκτατική πολιτική του Erdogan στην αραβική χώρα που συνορεύει με την Τυνησία. Το Κοινοβούλιο αρνήθηκε να εγκρίνει το σχέδιο κειμένου που υπέβαλε το Συνταγματικό Φιλελεύθερο Κόμμα.

https://www.alsaaa24.com/2020/06/05/رئيس-مجلس-النواب-الليبي-يصل-القاهرة-صب/
https://www.afrigatenews.net/article/الإخوان-وحلفاؤهم-بالبرلمان-التونسي-يرفضون-إدانة-التدخل-الأجنبي-في-ليبيا/

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΗΣ

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα