Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν ανάβει το φυτίλι των μεταναστευτικών πολέμων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τούνα Μπέκλεβιτς, Δρ. Νίκος Μιχαηλίδης.

jpost.com (Jerusalem Post)

16, 2020 21:17

Εάν το καθεστώς του Ερντογάν επιδιώκοντας τη δική του αντιδημοκρατική, επεκτατική και αποσταθεροποιητική ατζέντα, συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες και να θέτει τις ζωές τους σε σοβαρό κίνδυνο, ο κόσμος πρέπει να δράσει.

Το καθεστώς του Ερντογάν στέλνει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά σύνορα με την ψευδή υπόσχεση ότι θα μπορέσουν να περάσουν στην Ευρώπη. Υπάρχουν αναφορές για βίαιες επιθέσεις από φασιστικές ομάδες στην Τουρκία ενάντια σε μετανάστες που δεν θέλουν να ακολουθήσουν τις εντολές του Ερντογάν.

Το καθεστώς του έχει οργανώσει μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και τους ενθαρρύνει ενεργά να περνούν παράνομα κρατικά σύνορα και να εισέρχονται στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Για να μετακινηθεί γρήγορα αυτός ο όγκος ανθρώπων, η κυβέρνηση συνεργάζεται με παρακρατικά παράνομα δίκτυα διακινητών. Τα οικονομικά κέρδη από αυτή την απάνθρωπη παράνομη δραστηριότητα είναι μεγάλα τόσο για τους λαθρεμπόρους όσο και για τους διεφθαρμένους τούρκους γραφειοκράτες.

Η ΕΕ θα αντιμετωπίσει σύντομα ανεξέλεγκτα μαζικά ρεύματα παράνομων μεταναστευτικών ροών, μεταξύ των οποίων πολλοί τζιχαντιστές τρομοκράτες και άλλοι που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τις τουρκικές φυλακές και εστάλησαν αμέσως στα σύνορα της Ελλάδας. Αυτό θα συνεχιστεί, εκτός εάν η ΕΕ αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για να εμποδίσει το καθεστώς του Ερντογάν από αυτή τη δράση.

Δυστυχώς, η Γερμανία έλαβε μέτρα που επιδείνωσαν το πρόβλημα: αντί να αναχαιτίσει το καθεστώς του Ερντογάν, το Βερολίνο επέλεξε να προσφέρει χρήματα, νομιμότητα και πώληση όπλων στην Άγκυρα. Αντί να υποστηρίξει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πρόκληση της μετανάστευσης, η Γερμανία εφάρμοσε πολιτικές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ζώνη ασφαλείας για να εμποδιστούν οι πρόσφυγες να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη.

Ανησυχούμε πολύ για τη νέα κρίση των μεταναστών που προκάλεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν δεν ήταν μόνος σε αυτό. Το καθεστώς του συνεργάζεται στενά με το Ιράν, προωθώντας σκοπίμως εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες πέρα από τα σύνορά τους, για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Εργαλειοποιώντας χιλιάδες μετανάστες, αυτά τα δύο καθεστώτα εκβιάζουν την Ευρώπη να συναινέσει στην αυταρχική και επεκτατική ατζέντα. Αν ο εκβιασμός τους επιτύχει, ολόκληρη η περιοχή θα εκραγεί.

Δημογραφική Μηχανική.

Η τουρκική κυβέρνηση, αρνούμενη να ελέγξει τα δικά της σύνορα και ενθαρρύνοντας μάζες μεταναστών να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τη νομιμότητά της ως αναγνωρισμένης κρατικής οντότητας. Επίσης, σπέρνει τους σπόρους για εκτεταμένη δημογραφική μηχανική στο βορειοδυτικό τμήμα της Τουρκίας, σε μια ιστορική περιοχή που ονομάζεται Ανατολική Θράκη, στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα.

Οι κάτοικοι της Ανατολικής Θράκης δεν υποστηρίζουν τις κυβερνήσεις του Ερντογάν, κάτι που είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο το καθεστώς προσπαθεί να αλλάξει την κοινωνική και δημογραφική ισορροπία σε αυτήν την περιοχή.

Παρόμοιες πολιτικές έχουν εφαρμοστεί σε άλλα μέρη της χώρας όπου κατοικούν Κούρδοι και Αλεβίτες (μια μεγάλη θρησκευτική κοινότητα γνωστή ως Αλαουίτες στη γειτονική Συρία). Ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του σκοπεύουν να εξαλείψουν όλη την εθνοτική, θρησκευτική και πολιτισμική ποικιλομορφία στη χώρα και να επιβάλουν μια άκαμπτη ταυτότητα τουρκικού σουνισμού σε όλους τους πολίτες της.

Ας μην ξεχνάμε ότι από το 2016 το καθεστώς κρατά όμηρο τον Σελαχατίν  Ντεμίρτας, τον αρχηγό του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP). Το HDP είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που υποστηρίζει την εθνική ποικιλομορφία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό στην Ανατολία και τη Μεσοποταμία.

Μια νέα πολιτική και όραμα

Λόγω του ιστορικού υποβάθρου και της γεωγραφικής εγγύτητας, οι κάτοικοι της Ανατολικής Θράκης αισθάνονται πιο κοντά στην Ελλάδα και στις φιλελεύθερες ευρωπαϊκές αξίες παρά στον ισλαμικό τρόπο ζωής που προσπαθεί να επιβάλει ο Ερντογάν. Ο λαός της Ανατολικής Θράκης πρέπει να αντισταθεί στις πολιτικές του και να παραμείνει σταθερά στην πλευρά που υποστηρίζει τη δημοκρατία, τον πολιτιστικό πλουραλισμό, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Οι πολιτικές και η ρητορική μίσους του Ερντογάν απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και αμφισβητούν τη φιλία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Πιστεύουμε ότι η μαζική μετακίνηση πληθυσμών μεταναστών στην Ανατολική Θράκη και στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αμέσως, πριν μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόβλημα.

Εάν το καθεστώς του Ερντογάν, επιδιώκοντας τη δική του αντιδημοκρατική, επεκτατική και αποσταθεροποιητική ατζέντα, συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες και να θέτει τις ζωές τους σε σοβαρό κίνδυνο, η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει.

Οι δυτικές δημοκρατίες πρέπει να επιβάλουν αμέσως εμπάργκο όπλων, να περιορίσουν τις οικονομικές αλληλεπιδράσεις και να ασκήσουν σοβαρές πιέσεις στο καθεστώς του Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις CAATSA και Magnitsky, προκειμένου να εξαντλήσουν οικονομικά το διεφθαρμένο αυτό καθεστώς.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εφεύρει νέους τρόπους συνεργασίας με τις πραγματικές δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία. Η Ελλάδα, ως γειτονική χώρα με μακροχρόνιες σχέσεις με τον λαό της Ανατολίας, και με σημαντικό συμβολικό κεφάλαιο και πολιτισμικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για να επέλθει δημοκρατία και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Tuna Bekleviç είναι ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιχειρηματίας  , με έδρα την Ουάσινγκτον, DC. και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Bilgi της Κωνσταντινούπολης.

Ο Δρ. Νίκος Μιχαηλίδης είναι επίκουρος καθηγητής Ανθρωπολογίας και Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, Σαιντ Λούις.

jpost.com (Jerusalem Post)

Απόδοση κειμένου: Παντελής Σαββίδης

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα