Ο ‘Πορθητής’ εν δράσει, τα εντάλματα και ο εγκλωβισμένος Κροάτης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η μεταφορά από τουρκικά πλοία στο γεωτρύπανο ‘Πορθητής’ τσιμέντου και λάσπης συνιστά ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση. Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης και θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της. Αυτό είναι ένα στοιχείο προς αξιοποίηση στις μεγάλες μάχες που αναμένεται να δοθούν σε διπλωματικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Στη Λευκωσία δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και διαψεύδουν, τις πληροφορίες εάν έγινε ή όχι γεώτρηση. Ωστόσο, οι πιθανότητες γέρνουν προς την κατεύθυνση ο ‘Πορθητής’ να έχει τρυπήσει τον κυπριακό βυθό. Τουρκικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως το γεωτρύπανο έχει φθάσει πέραν των 2.000 μέτρων. Η κίνηση αυτή όπως και η κάθοδος, εντός Ιουλίου, του δεύτερου γεωτρύπανου ‘Γιαβούζ’, δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα φθάσουν μέχρι τέλους, εκτός κι εάν έχουν κόστος.

Το πήγαινε-έλα πλοίων στον ‘Πορθητή’ γίνεται από τουρκικά λιμάνια, ενώ αναζητείται τρόπος να χρησιμοποιούνται και υποδομές στα κατεχόμενα. Τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ομάδα από την Τουρκία μετέβη στην κατεχόμενη Κύπρο με στόχο να εξετάσει επί τόπου τις δυνατότητες για αξιοποίηση υποδομών, ή και κατασκευής τους. Με βάση τα όσα μεταδίδονται γίνεται λόγος για κατασκευή ναυτικής βάσης. Θέμα που είχε βρεθεί στο προσκήνιο και στο παρελθόν. Την ίδια ώρα επανέρχεται για μια ακόμη φορά και το θέμα της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ είναι προφανές πως σε αυτή τη φάση οι γεωτρήσεις αφορούν την περιοχή δυτικά της Κύπρου, στο σημείο στο οποίο βρίσκεται από την 4η Μαΐου ο ‘Πορθητής’. Η δεύτερη γεώτρηση θα γίνει στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, όπου θα σταλεί το ‘Γιαβούζ’ τον Ιούλιο. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρίτη κίνηση σε αυτή τη φάση. Εάν, όμως, υπάρξει αυτή θα γίνει νοτίως της Κύπρου.

Ο Οζερσάι ζήτησε ο ‘Πορθητής’ να τρυπήσει νοτίως της Κύπρου

Σημειώνεται συναφώς ότι ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι είχε προτείνει στο καθεστώς Ερντογάν όπως δοθεί προτεραιότητα σε γεωτρήσεις νοτίως της Κύπρου, εισήγηση που δεν έγινε αποδεκτή επί του παρόντος. Ο Οζερσάι είχε δηλώσει, μάλιστα, για να δείξει πόσο κοντά θα είναι σε θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι «θα χαιρετιόμαστε από τις πλατφόρμες»!

Ξένες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως τα μηνύματα που δέχονται από την Άγκυρα είναι πως οι Τούρκοι έχουν εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ για να μείνουν. Τα παιγνίδια εντυπώσεων που υπήρξαν στο παρελθόν με την αποστολή του ‘Πίρι Ρέις’, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν είχε τις δυνατότητες για σεισμικές έρευνες, έχουν τελειώσει. Έχουν περάσει στις πράξεις.

Είναι γι’ αυτό που στην περίπτωση κατά την οποία η ΕΕ δεν λάβει απόφαση που θα περιλαμβάνει κυρώσεις, έστω και κλιμακωτές, τότε η Άγκυρα θα αποθρασυνθεί και θα είναι εκτός ελέγχου. Θα προβαίνει σε ενέργειες που θα εδραιώνει την παράνομη παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και εκφράζονται φόβοι ότι η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο στην περιοχή του Καστελλόριζου. Εάν αυτό γίνει θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς δεν έχουν προηγηθεί σεισμικές έρευνες στην περιοχή. Εκτός κι εάν προηγηθεί το ‘Μπαρμπαρός’. Η αποστολή του γεωτρύπανου, ή και του ερευνητικού σκάφους, εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει κρίση, καθώς αναμένεται αντίδραση της Αθήνας. Αυτό θεωρείται πιθανό σενάριο για να σύρει η Τουρκία την Ελλάδα και την Κύπρο σε μια διαπραγμάτευση-πακέτο.

Τα εντάλματα κάνουν δουλειά

Με εντολές της Άγκυρας κουμάντο στο ψευδοκράτος κάνει μόνο ο Οζερσάι. Είναι ο άνθρωπος του καθεστώτος Ερντογάν και ο εν δυνάμει ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος. Ο Οζερσάι  έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια να πείσει τα αφεντικά του στην Άγκυρα να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό το Πρωτόκολλο Συνεργασίας Τουρκίας-ψευδοκράτους, ώστε να αρχίσει ροή χρημάτων προς τα κατεχόμενα.

Ο Οζερσάι, αναφέρουν πληροφορίες, φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει το καθεστώς Ερντογάν πως ρίχνοντας χρήμα θα είναι πιο εύκολο το έργο για προώθηση πολιτικών. Ο εγκάθετος της Άγκυρας, ο οποίος βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας, που έχει και την ευθύνη προώθησης των άνωθεν εντολών, φέρεται να έχει αναφέρει πως με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου θα ξεκινήσει και την προώθηση του σχεδιασμού για την παραχώρηση ‘υπηκοοτήτων’ σε Τούρκους εποίκους. Για να ενισχύσει τη δέσμευση του αυτή, ο Οζερσάι υπενθυμίζει  σε Τούρκους συνομιλητές του ότι ο αρμόδιος επί των θεμάτων αυτών στην τουρκοκυπριακή ψευδοκυβέρνηση προέρχεται από το κόμμα του.

Το θέμα της έκδοσης ενταλμάτων από τη Λευκωσία δεν έχει τελειώσει. Οι έρευνες για νέα πρόσωπα που εμπλέκονται στον ‘Πορθητή’ και στο ‘Μπαρμπαρός’ συνεχίζονται. Το θέμα είναι η εκτέλεση των ενταλμάτων και αυτό αναμένεται να γίνει όταν κάποιοι θα μεταβούν σε χώρες εκτός Τουρκίας. Πληροφορίες φέρουν έναν αξιωματούχο, συνεργαζόμενο με την τουρκική ΤΡΑΟ εταιρεία, να παραμένει στην Τουρκία.

Ο συγκεκριμένος, ο οποίος είναι Κροάτης στην καταγωγή, έχει περιορισθεί στη διαδρομή Τουρκία-‘Πορθητής’ και δεν έχει ταξιδεύσει αλλού. Ούτε στη χώρα του. Στην Τουρκία είναι ασφαλής,

για την συνέχεια slpress.gr/diethni/o-porthitis-en-drasei-ta-entalmata-kai-o-egklovismenos-kroatis/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα