Ο πολεμικός χάρτης του Ερντογάν στη Συρία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Θα καθαρίσουμε το Ταλ Ριφάατ και το Μανμπίζ από τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, με το βλέμμα στραμμένο στις δυνάμεις των Κούρδων που είχαν απελευθερώσει τη βορειοδυτική Συρία από τους τζιχαντιστές.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε συγκεκριμένα δύο περιοχές της Βόρειας Συρίας: στο Μανμπίζ και στο Ταλ Ριφάατ.

«Θα καθαρίσουμε το Ταλ Ριφάατ και το Μανμπίζ από τους τρομοκράτες. Κάνουμε άλλο ένα βήμα προς την εδραίωση μιας ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων (σ.σ. βάθους 30 χλμ. εντός της Συρίας) κατά μήκος των νοτίων συνόρων μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος… προκαλώντας την αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που λίγες ώρες αργότερα θα αποδοκίμαζε μια νέα τουρκική επίθεση στη Βόρεια Συρία ως «υπονομευτική της περιφερειακής σταθερότητας».

Ο χάρτης της τουρκικής επίθεσης

Ποιες είναι, όμως, οι περιοχές στις οποίες αναφέρθηκε ονομαστικά ο Ερντογάν;

Ο πολεμικός χάρτης του Ερντογάν στη Συρία-1
Πηγή: GoogleMaps

Ταλ Ριφάατ και Μανμπίζ βρίσκονται βορείως του Χαλεπίου, στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη, στη βορειοδυτική Συρία δηλαδή, και ελέγχονται σήμερα από τις – υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ – Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας.

 

Ο ερευνητής Abdulla Hawez γράφει στο twitter πως στην περιοχή του Ταλ Ριφάατ ζουν πια πολλοί από τους Κούρδους που είχαν εγκαταλείψει το Αφρίν έπειτα από την τουρκική εισβολή του 2018. Το Μανμπίζ από την άλλη είναι, όπως γράφει ο Hawez, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου 500 έως 1.000 μαχητές του YPG είχαν χάσει τη ζωή τους δίνοντας μάχες ενάντια στους τζιχαντιστές του ISIS.

Εάν αυτή η νέα τουρκική επιχείρηση όντως ξεκινήσει, ο Abdulla Hawez εκτιμά πως θα επικεντρωθεί σε πρώτη φάση κυρίως στην περιοχή του Ταλ Ριφάατ. Ο ίδιος ωστόσο εκτιμά πως εάν φτάσουν εκεί οι τουρκικές δυνάμεις το πιο πιθανό είναι πως εν συνεχεία θα επιχειρήσουν να επεκταθούν και σε άλλα εδάφη.

Ο ίδιος ο Ερντογάν το δήλωσε πάντως και εκείνος σήμερα, πως οι τουρκικές δυνάμεις θα κινηθούν βήμα – βήμα και εντός άλλων περιοχών της Συρίας.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα