Ο Πλάθιντο Ντομίνγκο γίνεται 80 χρονών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για μισό αιώνα ο Πλάθιντο Ντομίνγκο λατρευόταν σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, η εικόνα του «βασιλιά της όπερας» γέμισε γρατσουνιές εξαιτίας του #metoo. Τώρα 80 χρονών ατενίζει ξανά με αισιοδοξία το μέλλον.

    
Russland Operngala in Moskau mit Placido Domingo, Anna Netrebko und Yusif Eyvazov

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του, ένα αστέρι της όπερας ο Πλάθιντο Ντομίνγκο μιλάει για αυτά που τον πονούν. «Εκλαψα όταν τραγούδησα ξανά μετά από πέντε μήνες μακριά από τη σκηνή», έγραφε στο πρωτοσελιδό της η ισπανική εφημερίδα «La Razón».

Οι πρώτες εμφανίσεις του μετά από το αναγκαστικό διάλειμμα εξαιτίας της πανδημίας και της ασθένειάς του από κορωνοϊό ήταν πριν από πέντε μήνες. Συγκινείται ακόμα όταν το σκέφτεται. Ο Ισπανός καλλιτέχνης, ο οποίος αποθεώθηκε στην 60χρονη καριέρα του και τον οποίο αποκάλεσαν «βασιλιά της όπερας» ή «καλύτερο τενόρο όλων των εποχών» ή «ζωντανό θρύλο» γίνεται 80 χρονών την Πέμπτη (21 Ιανουαρίου).

Δεν ήταν όμως μόνο ο κορωνοϊός που μετέτρεψε σε «έτος τρόμου», όπως έγραψε η εφημερίδα «El Mundo», την περασμένη χρονιά για τον διάσημο καλλιτέχνη. Στο πλαίσιο του κινήματος MeToo, πολλές γυναίκες τον κατήγγειλαν για σεξουαλική κακοποίηση. Οι περισσότερες το έκαναν ανώνυμα και δεν υπέβαλαν μηνύσεις. Οι συνέπειες όμως ήταν σημαντικές.

Ανάρμοστη συμπεριφορά

Der Tenor Placido Domingo und seine Ehefrau Marta 1999Με τη συζυγό του Μάρτα το 1999

Μια έρευνα που ξεκίνησε η Όπερα του Λος Άντζελες και πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταθέσεις για ανάρμοστη συμπεριφορά είναι αξιόπιστες. Επίσης μια έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Καλλιτεχνών (AGMA) τον Φεβρουάριο του 2020 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο Ντομίνγκο είχε όντως ανάρμοστη συμπεριφορά που ξεκινούσε από φλερτ μέχρι σεξουαλική παρενόχληση. Ο ίδιος πάντως πατέρας τριών γιων και παππούς αρνείται τις κατηγορίες, δηλώντας μάλιστα ότι καταδικάζει κάθε είδους σεξουαλικής παρενόχλησης.

Εν τω μεταξύ οι καταγγέλουσες φωνές έχουν σιωπήσει. Ο ίδιος πραγματοποίησε αρκετές εμφανίσεις στην Ιταλία αλλά και στη Βιέννη, το Μόντε Κάρλο, τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, αν και εξαιτίας της πανδημίας με πολύ περιορισμένο κοινό. Σχεδιάζει ακόμα αρκετές παραστάσεις στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες. Μεταξύ άλλων, μια συναυλία στις 6 Μαρτίου στο Φεστσπιλχάους στο Μπάντεν-Μπάντεν.

Ανοιχτοί λογαριασμοί με Ισπανία

Σε γκαλά στην Όπερα της Μόσχας στις 26.10.2020Σε γκαλά στην Όπερα της Μόσχας στις 26.10.2020

Όχι όμως στην πατρίδα του. Γιατί; Ο Ντομίνγκο έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με στην Ισπανία. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στη Βαλένθια στα τέλη του 2019. Εξαιτίας του MeToo πέρυσι το υπουργείο Πολιτισμού επέβαλε κάτι σαν «απαγόρευση» εναντίον του καλλιτέχνη, ο οποίος κάποτε λατρευόταν στη χώρα του. Ένας «αποκλεισμός», όπως έγραψε η El Mundo. «Φυσικά, αυτό με πόνεσε», παραδέχτηκε ο Ντομίνγκο σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα ABC. Ωστόσο είναι σίγουρος ότι σύντομα θα μπορέσει να μιλήσει με τις αρμόδιες αρχές. «Μια ειλικρινής συνομιλία είναι απαραίτητη» λέει.

Στο μεταξύ ο Ντομίνγκο δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξει τίποτα επί σκηνής. Στο ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από 150 ρόλοι. Στη Βιέννη απόλαυσε χειροκροτήματα 80 λεπτών και 100 αυλαίες. Εκτιμάται ότι πραγματοποίησε περίπου 4.000 εμφανίσεις. Γοήτευσε το κοινό στις όπερες Οθέλος, Πάρσιφαλ, Λόεγκριν και Ναμπούκο. Όχι μόνο με τη φωνή του αλλά και με τις δεξιότητές του και την ισχυρή σκηνική παρουσία. Τις περισσότερες φορές εμφανίστηκε στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης όπου έπαιξε και καθιερώθηκε διεθνώς το 1968.  Εξαιτίας του MeToo χώρισαν όμως οι δρόμοι τους μετά από 51 χρόνια.

Ο Ντομίνγκο ως παιδί ήθελε να γίνει ταυρομάχος ή επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και όχι ένας από τους «Τρεις Τενόρους». Ως καλλιτέχνης διακρίθηκε όσο λίγοι. Τώρα, στα 80 του χρόνια έχει πολλά να θυμάται και τη σκιά του MeToo να τον βαραίνει.

Εμίλιο Ράπολντ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα