Ο παραγκωνισμός της Τουρκίας…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο παραγκωνισμός της Τουρκίας...Του Κώστα Στούπα  

Πριν λίγες μέρες το Ισραήλ με την Αίγυπτο υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το γιγαντιαίο κοίτασμα Λεβιάθαν στους δυο σταθμούς στην Αίγυπτο. Εκεί το φυσικό αέριο θα υγροποιείται και με τη μορφή LNG  θα μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω κυρίως της Ελλάδας.

Για τον σκοπό αυτό ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου Ταρέκ Αλ Μόλλα την περασμένη Κυριακή επισκέφθηκε το Ισραήλ όπου ανακοίνωσε τη συμφωνία από κοινού με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιουβάλ Στάινιτς. Αμέσως μετά ο Αιγύπτιος Υπουργός επισκέφθηκε την Παλαιστινιακή αρχή όπου υπέγραψε άλλη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του κοιτάσματος που έχει βρεθεί περί τα 30 μίλια ανοιχτά της λωρίδας της Γάζας…

Οι εξελίξεις αυτές αν και πέρασαν στα ψιλά του ελληνικού τύπου έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και τις ισορροπίες στην Ευρώπη και την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργήσει στη Ν.Α. Μεσόγειο η επιθετικότητα της Τουρκίας η οποία προσπαθούσε ακριβώς να προλάβει μια τέτοια εξέλιξη.

Η Τουρκία με τις επιθετικές κινήσεις στην περιοχή, πέραν της διεκδίκησης πιθανών κοιτασμάτων υδρογοναθράκων, προσπαθούσε  να εμποδίσει τη μεταφορά από τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Οι τρόποι μεταφοράς μέσω της Ελλάδας ήταν δυο. Ο πρώτος με την υγροποίηση του φυσικού αερίου στην Κύπρο ή την Αίγυπτο και με πλοία η μεταφορά στις μονάδες της Ψυττάλειας ή της Αλεξανδρούπολης όπου θα διοχετεύεται στα δίκτυα αγωγών που συνδέονται με τις βαλκανικές χώρες και την Ιταλία.

Ο δεύτερος αφορούσε την κατασκευή του αγωγού East-Med από την Κύπρο στην Κρήτη και από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου θα συναντούσε τα υπάρχοντα δίκτυα που ενώνονται με τα δίκτυα των Βαλκανίων και της Ιταλίας.

Η δεύτερη λύση εμφανίζει τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες αλλά δεν έχει απορριφθεί. Η υλοποίηση θα εξαρτηθεί από τα κοιτάσματα που ενδέχεται να βρεθούν στην ευρύτερη περιοχή η οποία θα μπορούσε να διασυνδεθεί μέσω Ιορδανίας με τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.

Οι διασυνδέσεις αυτές παρακάμπτουν εντελώς την Τουρκία η οποία φαίνεται να βιάστηκε να παίξει το παιγνίδι ανασύστασης της οθωμανικής επικράτειας πριν τα κοιτάσματα της περιοχής διασυνδεθούν με τις ευρωπαϊκές αγορές με αγωγούς μέσω Τουρκίας που είναι και η οικονομικότερη λύση.

Χαρακτηριστικό δείγμα της ήττας της πολιτικής της Τουρκίας στην περιοχή είναι η συνεργασία της “προστατευόμενης” από την Τουρκία Παλαιστινιακής Αρχής με την Αίγυπτο για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων της…

Η Τουρκία φαίνεται να μένει με το κόστος του ασύλου και της συνεργασίας με τα στελέχη της Χαμάς και των παρυφών του Ισλαμικού κράτους στους οποίους έχει προσφέρει άσυλο.

Οι ποσότητες που μπορούν να μεταφερθούν μέσω των εγκαταστάσεων της Ψυττάλειας και της Αλεξανδρούπολης υπερβαίνουν τα 10 εκατ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, ποσότητα που είναι διπλάσια από την εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου.

Χωρητικότητα άλλων 10 εκατ. υπόσχεται ο EastMed αν ποτέ ολοκληρωθεί.  Τα μεγέθη αυτά είναι μικρά σε σχέση με τα 500 εκατ. κυβικά μέτρα που είναι περίπου οι ετήσιες ανάγκες της Ε.Ε. αλλά είναι αρκετά για να απομακρύνουν τις βαλκανικές χώρες από την ενεργειακή εξάρτηση και επιρροή της Ρωσίας αλλά και της Τουρκίας.

Η διεκπεραίωση των υδρογοναθράκων της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου μέσω Ελλάδας (αν πετύχει το σχέδιο μπορεί και άλλες χώρες της περιοχής να αναζητήσουν την ίδια  διέξοδο) καθιστά την ασφάλεια της Ελλάδας απαραίτητη προϋπόθεση για τις χώρες αυτές.

Υπό το πρίσμα αυτό οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις όπως και οι συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις των χωρών της περιοχής (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, Σ. Αραβίας, ΗΑΕ) με τη στήριξη της Γαλλίας και των ΗΠΑ  που έχουν σαν στόχο την Τουρκία αποκτούν ουσιαστικό οικονομικό υπόβαθρο.

Τούτο αυξάνει τον εκνευρισμό και την απόγνωση της Τουρκίας και αυτό την καθιστά επικίνδυνη για κάποια σπασμωδική κίνηση επίδειξη στρατιωτικής ισχύος…

2) Ο εθνικισμός των αναλφάβητων…

“Αφού το πολιτικό σύστημα συνεχίζει την πολιτική κατευνασμού και δεχόμαστε τους τουρκόψυχους Γερμαναράδες σαν επιδιαιτητές στις συνομιλίες ποιος περιμένουμε να τους μαζέψει. Τίποτα εξωγήινοι;

Από τη στιγμή που οι σύμμαχοι και εταίροι μας θεωρούν δεδομένους κανείς δεν θα τους μαζέψει. Απλά θα ζητιανεύουμε μόνιμα υποστήριξη χωρίς αποτέλεσμα…

Μ.”

Απάντηση: Έλαβα το παραπάνω μήνυμα ως σχόλιο στο άρθρο “Κάποιος να τους μαζέψει…”

Έγραψα ξανά το μήνυμα σε πεζά ελληνικά με στοιχειώδη ορθογραφία και σύνταξη για λόγους αισθητικής της στήλης..)

“ΑΦΟΎ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ ΣΥΝΕΧΊΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΧΌΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΣΑΝ ΕΠΊ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΈΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΞΩΓΉΙΝΟΙ ??

ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΉ ΠΟΥ ΟΙ ΣΎΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΕΤΑΊΡΟΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΎΝ ΔΕΔΟΜΈΝΟΎΣ ΚΆΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΈΨΕΙ. ΑΠΛΆ ΘΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΜΕ  ΜΌΝΙΜΑ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΧΩΡΊΣ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ.

Μ.”

Έκρινα χρήσιμη τη δημοσίευσή του γιατί πιστεύω πως αντιπροσωπεύει τις αντιλήψεις και θυμικές ενορμήσεις μιας σημαντική μερίδας της κοινωνίας μας,  το επίπεδο κατανόησης  της πραγματικότητας της οποίας είναι ευθέως ανάλογο με το επίπεδο γλωσσικής της έκφρασης.

Εδώ ισχύει η ρήση του  Βιτγκεστάιν πως: “Τα όρια της γλώσσας μου καθορίζουν τα όρια του κόσμου μου…”.

Τούτο σημαίνει πως οι λέξεις και οι προτάσεις είναι το εργαλείο με το οποίο μπορούμε να προσδιορίσουμε αυτά που υπάρχουν γύρω μας, όπως ακριβώς τα τούβλα και τα τσιμέντα συνθέτουν τους τοίχους, τα σπίτια και τα συμπλέγματα κτηρίων που συνθέτουν μια πολιτεία.

Χωρίς επάρκεια γλωσσικής έκφρασης δεν υπάρχει επάρκεια κατανόησης και δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε σύνθετες έννοιες και να διαμορφώσουμε συμπεράσματα και γνώμη.

Κατά τα άλλα αυτά που προσπαθεί να εκφράσει σαν άποψη ο αναγνώστης είναι ανοησίες.

Από τους Φιλικούς, τον  Κολοκοτρώνη και το Μαυροκορδάτο έως τον Σημίτη (που έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε. κάτω από μύτη της Τουρκίας), τον Τσίπρα (που έκλεισε το μέτωπο στο βορρά έγκαιρα) και τον Μητσοτάκη που έκλεισε τον Έβρο αποτελεσματικά και την κατάλληλη στιγμή εξασφάλισε την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ με τη στήριξη Γάλλων, Αμερικάνων, Ισραηλινών, Αιγυπτίων κλπ οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες της μικρής χώρας συνήθως στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Τούτο το αποδεικνύει το γεγονός πως είναι η μοναδική πρώην επαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που εκτοξεύθηκε στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου και είναι μέλος ισχυρών διεθνών ενώσεων όπως η Ε.Ε. η Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ.

3) Καιρός γαρ εγγύς…

Τα τελευταία χρόνια είναι του συρμού η άποψη πως αν οι Κεντρικές Τράπεζες αποφασίσουν να κρατήσουν τα επιτόκια κοντά ή και κάτω από μηδέν, θα μπορούμε να ζούμε σε κάτι που θα μοιάζει με τον “σοσιαλιστικό παράδεισο” των αφελών…

Τουτέστιν, το χρέος θα μπορεί να συνεχίζει να αυξάνεται επ’ αόριστον και εμείς το ανανεώνουμε αενάως τυπώνοντας φρέσκο χρήμα.

Φαίνεται όμως πως οι Κεντρικές Τράπεζες δεν μπορούν εξουσιάζουν επ΄ αόριστον τα επιτόκια. Οι αγορές είναι αυτές που εντέλει ορίζουν πού πρέπει να βρεθούν τα επιτόκια…

Εσχάτως λοιπόν παρατηρείται άνοδος των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στις αγορές καθώς υπάρχει ανησυχία αύξησης του πληθωρισμού.  Η άνοδος των αποδόσεων συνοδεύεται με πτώση της αξίας των ομολόγων.

Αν ο πληθωρισμός υπερβεί το 2-3% οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια προκειμένου να αποφύγουν ανεξέλεγκτη εκτόξευση.

Αν αυξήσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα συμφέρει οι επενδυτές-αποταμιευτές  να πουλήσουν τα μακροπρόθεσμα με χαμηλό επιτόκιο για να αγοράσουν βραχυπρόθεσμα με υψηλότερο ή νέα μακροπρόθεσμα με ακόμη υψηλότερο.

Επειδή οι αγορές προεξοφλούν, η αξία των μακροπρόθεσμων άρχισε να πέφτει και άρα η απόδοση να ανεβαίνει. Αυτό γίνεται αυτόματα καθώς αυτός που αγόρασε ένα 10ετές 100 δολ. με επιτόκιο 2% στο τέλος της δεκαετίας θα εισπράξει ένα εκ των προτέρων  συγκεκριμένο ποσό… Άρα, ο χρόνος που απομένει δημιουργεί εξίσωση με την τιμή και το επιτόκιο που μεταβάλλονται αγοραίως…

Αν οι Κεντρικές Τράπεζες αναγκαστούν να αυξήσουν  τα επιτόκια τα “ζόμπι” (χώρες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά…) της ποσοτικής χαλάρωσης θα αρχίσουν να χρεοκοπούν μαζικά…

Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται η διαφορά μεταξύ μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αποδόσεων των ομολόγων. Όταν ο λόγος μεταξύ των δυο αυτών κατηγοριών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο φαίνεται πως ολοκληρώνεται ένας κύκλος.

πιν

Το διάγραμμα της διαφοράς μεταξύ μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αν συνδυαστεί με το S&P 500 προτάσσει ενδιαφέροντα συμπεράσματα…

[email protected]

capital.gr

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γνωστό φερέφωνο της εξουσίας ο εν λόγω δημοσιογράφος, έχει εργαστεί συστηματικά για την εθνική αποδυνάμωση μέσω της αρθρογραφίας του καθ΄όλη τη διάρκεια των μνημονίων. Ανήκει στην κατηγορία των δημοσιογράφων που ενώ κατηγορούν τους άλλους για εθνικισμό, λαικισμό κλπ οι ίδιοι είναι πρωταθλητές του λαικισμού και της απλοικής σκέψης, (στο παρόν άρθρο πέταξε και ένα Βιντγκεστάιν για να εντυπωσιάσει τον ημιμαθή αναγνώστη). Για αυτή την κατηγορία των “δημοσιογράφων¨, ευθύνη για τη χρεωκοπία της χώρας έχει μόνο ο λαός, (ιδιαίτερο μένος έχουν για τις Ένοπλες δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και την Εκκλησία), αλλά ουδεμία οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τον τόπο από το 1974 και μετά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε και τα ονόματα της ίδιας συνομοταξίας “δημοσιογράφων”, Ζούλας υιός, (ο νύν διευθυντής της ΕΡΤ), Παπαδημητρίου Μπάμπης, (νύν βουλευτής), Άρης Πορτοσάλτε, Γιάννης Πολίτης, αδελφοί Καψή, Τάνια Μακρή, Όλγα Τρέμη κ.α. Να μήν ξεχάσουμε να αναφέρουμε και ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό τους: Λατρεύουν τον Σημίτη και τον θεωρούν μεγάλο πολιτικό, (κάτι σαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο…). Παρέλκει λοιπόν να ασχοληθούμε με τις ανοησίες που αραδιάζει ο κύριος Στούπας στο σημερινό άρθρο του.

  2. Εδώ ο Στούπας τα δίδει όλα:

    “Από τους Φιλικούς, τον Κολοκοτρώνη και το Μαυροκορδάτο έως τον Σημίτη (που έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε. κάτω από μύτη της Τουρκίας), τον Τσίπρα (που έκλεισε το μέτωπο στο βορρά έγκαιρα) και τον Μητσοτάκη που έκλεισε τον Έβρο αποτελεσματικά και την κατάλληλη στιγμή εξασφάλισε την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ με τη στήριξη Γάλλων, Αμερικάνων, Ισραηλινών, Αιγυπτίων κλπ οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες της μικρής χώρας συνήθως στέκονται στο ύψος των περιστάσεων”.

    Οι εφημερίδες έχουν διορθωτές γλώσσας, αλλά όχι και σκέψης, έτσι ώστε να μην εκτείθενται οι δημοσιογράφοι των. Αλήθεια, καταλαβαίνει ο άνθρωπος τι γράφει;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα