Κωνσταντίνος Καντόγλου 

To Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ένας από τους σημαντικότερους και πλέον επιτυχημένους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης, είναι έτοιμο να ανοίξει και για φέτος τις «πύλες» του στο κοινό.  Την Παρασκευή 7 Ιουνίου, η διοργάνωση επιστρέφει για 38η συνεχή χρονιά, φέρνοντας το βιβλιόφιλο κοινό της πόλης σε επαφή με τη λογοτεχνική παραγωγή ελλήνων και ξένων συγγραφέων, και φιλοδοξώντας να φέρει σε επαφή με το κοινό τους μια σειρά από δημιουργούς.

Η φετινή διοργάνωση, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της, έρχεται να σπάσει μια σειρά από μεγάλα και σημαντικά ρεκόρ, που αν μην τι άλλο αποτελούν τρανταχτή απόδειξη του πόσο μεγαλώνει και επεκτείνεται κάθε χρόνο. Φέτος, 210 εκδοτικοί οίκοι και φορείς πολιτισμού από ολόκληρη την Ελλάδα θα φιλοξενηθούν στα πλαίσιο του φεστιβάλ,  ενώ οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι και η προσέλευση του κόσμου θα αυξηθεί,  με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 300.000 επισκέπτες.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εκδοτών Μπάμπης Μπαρμπουνάκης,   αναφέρθηκε και στον αριθμό των συγγραφέων που θα βρεθούν φέτος στην Νέα Παραλία, και θα ξεπεράσουν τους 500.  Η διοργάνωση θα ενημερώνει το κοινό με διαρκείς ανακοινώσεις για το πότε οι καλλιτέχνες θα την επισκέπτονται, έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να έρχονται σε επαφή μαζί τους, να λαμβάνουν υπογεγραμμένα αντίτυπα κ.α.

Ταυτόχρονα  με το κομμάτι της έκθεσης των βιβλίων από τους  εκδοτικούς οίκους, το φετινό φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, που αφορούν τόσο τη λογοτεχνία όσο και άλλες μορφές τέχνης. Μια από αυτές είναι η ομιλία με τίτλο « Ψυχαναλυτικές Προσεγγίσεις της Πολιτικής Ακρότητας στον Λόγο και την Τέχνη» που αφορά τον ακραίο, διχαστικό λόγο μίσους, που ειδικά στην εποχή των ψηφιακών μέσων αλληλεπίδρασης, λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας. Εισήγηση και Performance θα πραγματοποιήσει ο Γιάννης Μήτρου, ενώ θα μιλήσουν και οι Ελένη Καρασαββίδου όπως και ο δημοσιογράφος Γιάννης Τανασκίδης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 21:30 μπροστά από το άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου.  Η Ελένη Καρασαββίδου αποτελεί την εισηγήτρια και της ομιλίας με θέμα « Ο Βιοκεντρισμός στη Λογοτεχνία: Μια γραφή από το παρελθόν, ένα αίτημα από το μέλλον» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 21:30 στον χώρο του Φεστιβάλ.

50 χρόνια από το μυθικό Woodstock 

Ο δημοσιογράφος  Κώστας Μπλιάτκας, μίλησε για την  εκδήλωση «Woodstock: 50 χρόνια από το μυθικό φεστιβάλ» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου επίσης στον χώρο του φεστιβάλ από τον ΣΕΚΒΕ και τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ. Στη συναυλία με τραγούδια της εποχής των “παιδιών των λουλουδιών” θα συμμετέχουν ο Πίτερ Γκραμπ που δισκογραφούσε στη Γερμανία στα τέλη του 1960 και στις αρχές του 1970 και ο Νίκος Θεοδωράκης, ντράμερ του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και παραγωγός μουσικών εκπομπών, καθώς και νέοι δημιουργοί, αλλά και μέλη συγκροτημάτων που ήταν γνωστά στη Θεσσαλονίκη την εποχή εκείνη.

Τιμώμενο πρόσωπο ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος

Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης, είναι ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος που αποτελεί φίλο και συνοδοιπόρο του Φεστιβάλ εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως τόνισε ο κ.  Μπαρμπουνάκης, αιτιολογώντας την απόφαση της διοργάνωσης να του αφιερώσει τη φετινή χρονιά. Τη θεματική εκδήλωση για το έργο του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 21:00, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με ομιλητή τον συγγραφέα και τραγουδοποιό Θωμά Κοροβίνη, ενώ ποιήματα του Χριστιανόπουλου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Έκτωρ Καλούδης και Δημήτρης Σιακάρας. Επίσης, οι Δημήτρης Νικολούδης και Σάκης Λάιος θα ερμηνεύσουν μελοποιημένα έργα του ποιητή.
Το 38ο  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από τις 7 έως και τις 23 Ιουνίου και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και του Δήμου Θεσσαλονίκης.  Την Παρασκευή  7 Ιουνίου, στις 20:00, οι Batala Salonica θα ανοίξουν με τις μουσικές τους τη διοργάνωση, ενώ το Σάββατο 8 Ιουνίου    στις 19.15  θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια, με την συμμετοχή πολλών και διαφορετικών μουσικών και θεατρικών σχημάτων.

https://www.makthes.gr/o-ntinos-christianopoylos-timomeno-prosopo-sto-38o-festival-vivlioy-thessalonikis-221130?fbclid=IwAR1C58OqX06wkA7bkigAdlvxFpGsaw5zB9kqecwKDTpHc3VC9vVyijYiZMc