Ο Μπορίσοφ καλωσορίζει το αζέρικο αέριο στα ελληνικά σύνορα και ο Βούτσιτς καλωσορίζει το ρωσικό αέριο…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μετά το καλωσόρισμα από το πρόεδρο της Σερβίας, πριν ακόμη ξημερώσει, του ρωσικού αερίου που έρχεται μέσω του αγωγού της Βαλκανικής Ροής , ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας προέβη σε μια επίδειξη καλωσορίσματος στις προμήθειες φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν μέσω της ελληνικής σύνδεσης αερίου στο Κούλατα, σύνορα με την Ελλάδα (Προμαχώνας).

Ο Μπορίσοφ πραγματοποίησε επίσκεψη στο σταθμό συμπίεσης στο Πέτριτς με την υπουργό Ενέργειας Τεμενουζκά Πετκόβα, ον επικεφαλής των κρατικών εταιρειών φυσικού αερίου και την πρέσβειρα του Αζερμπαϊτζάν, Νάργκιζ Γκουρμπανόβα.

Η Βουλγαρία υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για εισαγωγή 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων, φυσικού αερίου ετησίως, που είναι περίπου το 1/3 των αναγκών της εγχώριας αγοράς. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ σχετικά με την αύξηση των ποσοτήτων στα 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα όταν χτισθεί η διασύνδεση Βουλγαρίας-Ελλάδας. Αυτό προβλέπεται να γίνει το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Η Βουλγαρία κατάφερε να ολοκληρώσει πολύ γρήγορα τη συνέχιση της ‘τουρκικής ροής’, η οποία μεταφέρει ρωσικό αέριο, αλλά υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην κατασκευή του νέου διασυνδέτη με την Ελλάδα, το οποίο είναι το κύριο σημείο εφοδιασμού για το αέριο του Αζερμπαϊτζάν και επιτρέπει  παραδόσεις από τον τερματικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη. Λόγω της καθυστέρησης, η Βουλγαρία χρησιμοποιεί την τρέχουσα σύνδεσή της με το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου μέσω του Κούλατα.

«Είναι μια πλήρης διαφοροποίηση. Όποιος έχει φθηνό αέριο, μπορούμε να το περάσουμε μέσω των σωλήνων μας», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Ο Βούτσιτς υποδέχθηκε το ρωσικό αέριο πριν ακόμη ξημερώσει

Στην σκοτεινή αυγή της 1ης Ιανουαρίου 2021, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εγκαινίασε τον αγωγό φυσικού αερίου της «Βαλκανικής Ροής». Η χώρα λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, που έρχεται μέσω των εδαφών της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.

Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε σε σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου στο χωριό  Γκοσποντγίντσι, κοντά στο Νόβι Σαντ.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τη χώρα μας και το λαό μας. Η Σερβία έγινε πολύ ποιο πλούσια μετά την εισαγωγή του φυσικού αερίου. Η τιμή ανά κυβικό μέτρο θα είναι 155 δολάρια στην είσοδο με τη Βουλγαρία, συν 12 με 14 δολάρια το κόστος μεταφοράς στο δίκτυό μας, πριν από αυτό ήταν 240 δολάρια», δήλωσε ο Βούτστις.

Στην τελετή στο Γκοσποντγίντσι παρευρέθηκαν  ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο και εκπρόσωποι ρωσικών εταιρειών και άλλοι αξιωματούχοι της χώρας.

Media Pool

https://www.echedoros-a.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα