Ο Μπάζελιτς δωρίζει έργο του για τους άστεγους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το 2020, έργα του διάσημου καλλιτέχνη Γκέρχαρντ Ρίχτερ απέφεραν πολλά χρήματα στη φιλανθρωπική δημοπρασία “Art help give”. Ο Γκέοργκ Μπάζελιτς προσφέρει τώρα μια αυτοπροσωπογραφία του για τους άστεγους.

    
ZDF aspekte Georg Baselitz mit seiner Zeichnung Zero

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τον Ιανουάριο του 2018 ο ζωγράφος Γκέοργκ Μπάζελιτς έβγαλε μολύβι και μπλοκ κι έφτιαξε στα γρήγορα μια αυτοπροσωπογραφία του σε χαρτί – ανάποδα. Αυτό είναι το καλλιτεχνικό σήμα κατατεθέν του για χρόνια. Όλες οι μορφές, τα μοτίβα στους πίνακες και τα σχέδιά του είναι ανάποδα. Ο Μπάζελιτς κατατάσσεται τρίτος στη λίστα των σημαντικότερων διεθνών καλλιτεχνών που το οικονομικό περιοδικό Capital εκδίδει κάθε χρόνο.Το έργο έχει ημερομηνία, τόπο και είναι υπογεγραμμένο από τον 83χρονο καλλιτέχνη. Δόθηκε ως δωρεά για μια φιλανθρωπική δημοπρασία.

Τέχνη για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Zeichnung Zero von Georg Baselitz 2018Το έργο “Μηδέν”

Τώρα αυτό το σχέδιο με μολύβι θα δημοπρατηθεί έως το τέλος του μήνα για να ενισχύσει μια οργάνωση παροχής βοήθειας σε άστεγους. Ο σύλλογος με έδρα την Κολωνία “Art help give” συνεργάζεται επιτυχώς με διακεκριμένους καλλιτέχνες εδώ και πολύν καιρό. Για παράδειγμα με τους Γκέρχαρντ Ρίχτερ, Ρόζμαρι Τρόκελ, Μπέντζαμιν Κατς και Μπόρις Μπέκερ.

Το σχέδιο του Μπάζελιτς με τον τίτλο «Μηδέν» εκτιμήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Kunsthaus Lempertz μεταξύ 8.000 και 12.000 ευρώ. Η δημοπρασία που γίνεται μόνο στο διαδίκτυο, συνεχίζεται. Οι πλειοδότες είχαν φθάσει ήδη στα 11.000 ευρώ στις 26 Ιανουαρίου, πέντε ημέρες πριν από τη λήξη της δημοπρασίας στις 31 Ιανουαρίου.

Καλλιτέχνης με κοινωνική ευαισθησία

Ο σύλλογος “Art help give” θα μοιραστεί τα έσοδα και με άλλες οργανώσεις που βοηθούν αστέγους. «Ειδικά το χειμώνα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χιλιάδες άνθρωποι στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη αγωνίζονται να επιβιώσουν στους δρόμους», δήλωσε ο Ντιρκ Κέστεν, από την οργάνωση της Κολωνίας σε συνέντευξη του προς την DW. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να ανακουφίσουμε λίγο τη δυστυχία των ανθρώπων», λέει. 10.000 προστατευτικές μάσκες και 80 χειμωνιάτικοι υπνόσακοι αγοράστηκαν και μοιράστηκαν σε άστεγους.

Συνολικά 55 καλλιτέχνες έχουν διαθέσει έργα τους για τη διαδικτυακή δημοπρασία “Η τέχνη βοηθάει”. Η τιμή των έργων κυμαίνεται από 300 ευρώ για ένα σχέδιο μικρών διαστάσεων έως 55.000 ευρώ για ένα χάλκινο γλυπτό του Μάρκους Λύπερτς.

Το 2019/20 η δημοπρασία 30 χαρακτικών του διάσημου έργου “Το κερί” του Γκέρχαρντ Ρίχτερ απέφερε περίπου 650.000 ευρώ, για τα οποία ο σύλλογος έπρεπε να πληρώσει φόρο, όπως δήλωσε ο Κέστελ. Τα χαρακτικά εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο Ρίχτερ ζωγράφισε το “Το κερί” σε διαφορετικές εκδόσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έκανε διάφορα χαρακτικά. Το έργο είναι πλέον ένα από τα πιο αναγνωρίσμα της σύγχρονης τέχνης του 20ού αιώνα.

Υποστήριξη για φιλανθρωπικές δημοπρασίες

Der Brückechor von Georg Baselitz (1983)“Η χορωδία στη γέφυρα” του Γκέοργκ Μπάζελιτς

Για τον οίκο δημοπρασιών Lempertz, με υποκαταστήματα στην Κολωνία, το Μόναχο, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πολιτιστικές μητροπόλεις, οι δημοπρασίες για καλό σκοπό αποτελούν μέρος της παράδοσης της εταιρείας.

«Ο οίκος μας βρίσκεται στο κέντρο της Κολωνίας. Βλέπεις τα προβλήματα μιας μεγάλης πόλης όπως η έλλειψη στέγης και ο εθισμός στα ναρκωτικά στο κατώφλι σου», λέει η Ιζαμπέλ Απιάριους-Χανστάιν, η οποία ανήκει στην έκτη γενιά της ομάδας διαχείρισης του οίκου Lempertz.

Κάθε πίνακας, κάθε έργο τέχνης που δίνεται σε δημοπρασία εξετάζεται πρώτα από τους εμπειρογνώμονες του οίκου. «Μιλάμε εδώ για τον Ρίχτερ και τον Μπάζελιτς. Δεν υπάρχουν πιο γνωστά ονόματα στη σύγχρονη γερμανική τέχνη», δηλώνει η Ιζαμπέλ Απιάριους- Χανστάιν.

Χάικε Μουντ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα