«Ο Λιονέλ Μέσι άξιζε τη στέψη»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι γερμανικές εφημερίδες εκφράζουν ενθουσιασμό για την ποδοσφαιρική πανδαισία στον τελικό της Κυριακής, ενώ σχολιάζουν και άλλες πτυχές της διοργάνωσης στο Μουντιάλ στο Κατάρ.

    Ο Λιονέλ Μέσι με το τρόπαιο

«Ένα ονειρεμένο τέλος για έναν τελικό-όνειρο» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος στο σχόλιο του ποδοσφαιρικού περιοδικού Kicker, που εκτιμά ότι «ο Λιονέλ Μέσι άξιζε τη στέψη». Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Καρλ Χάιντς Βιλντ, γράφει: «Όποιος αγαπάει το ποδόσφαιρο για τον αυθορμητισμό του, την ευλυγισία του, την κομψότητα και την αισθητική του, δεν μπορεί παρά να υποκλίνεται μπροστά σε αυτόν τον καλλιτέχνη της μπάλας». «Παγκόσμια πρωταθλήτρια για τρίτη φορά η Αργεντινή» είναι ο νηφάλιος τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ενώ η Berliner Zeitung σημειώνει ότι «μπορείς να μποϊκοτάρεις ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά όχι έναν Λιονέλ Μέσι». Το Spiegel Online κάνει λόγο για τον «τελικό του αιώνα». Η Tageszeitung (TAZ) υποστηρίζει ότι «ο Μέσι γίνεται Μεσσίας».

Ο Μέσι γράφει το 1-0Ο Μέσι ανοίγει το σκορ στον τελικό της Κυριακής απέναντι στη Γαλλία

Η γερμανική δημόσια τηλεόραση (ARD) τονίζει ότι «σε έναν ασύλληπτο τελικό η Αργεντινή στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στα πέναλτι. Ο Μέσι ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά. Η Γαλλία απογοήτευσε στην αρχή, αλλά πολλές φορές κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι με τον Μπαπέ». Η εφημερίδα Die Welt υπενθυμίζει ότι ο θρίαμβος της Αργεντινής «συμπίπτει με μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της χώρας, με έναν ασύλληπτο πληθωρισμό 88%. Με αυτά τα δεδομένα ήταν απίστευτο πόσοι Αργεντίνοι βρέθηκαν στα γήπεδα του Κατάρ, για να υποστηρίξουν τον δικό τους θεό του ποδοσφαίρου στον δρόμο για τον θρίαμβο. Σε κάθε παιχνίδι ήταν τουλάχιστον 35.000 ή και περισσότεροι. Θα το θυμούνται για όλη τους τη ζωή».

Η «επιλεκτική» ενημέρωση του Al Jazeera

Al JazeeraΤηλεοπτικό στούντιο του Al Jazeera

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η διοργάνωση του Μουντιάλ ήταν μία «επιτυχία» για το Κατάρ, η οποία όμως δεν συγκαλύπτει τον αυταρχικό χαρακτήρα του κράτους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera», η πιο σημαντική ‘βιτρίνα’ του Κατάρ, μπορεί να ενημερώνει για την αστυνομική έφοδο κατά των ‘Πολιτών του Ράιχ’ στη Γερμανία, αλλά δεν αναφέρει σχεδόν τίποτα για τις δικαστικές έρευνες που βαρύνουν το Κατάρ. Αντ’ αυτού μεταδίδει την απονομή του Βραβείου κατά της Διαφθοράς, που έγινε για πρώτη φορά στη Ντόχα στις αρχές Δεκεμβρίου. ‘Μάστιγα, που δυσχεραίνει την ανάπτυξη και υπονομεύει το κοινό καλό’ χαρακτηρίζει ο Εμίρης τη διαφθορά, σε σχόλιό του μέσω Twitter. Για το σκάνδαλο της ΕΕ δεν γράφει tweet. Όσο σύγχρονο και άσπιλο κι αν προσπαθεί να φανεί το Κατάρ, η έλλειψη διαφάνειας δεν μπορεί να αποκρύψει αυτό που πραγματικά είναι το Εμιράτο: ένα αυταρχικό καθεστώς, στο οποίο κρίνεται ανεπιθύμητη η ελευθερία της γνώμης και η συμμετοχή στα κοινά».

Το σήμα του Μουντιάλ στο Κατάρ
Κατάρ, ένα Μουντιάλ διαφορετικό από τα άλλα

Πάντως η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) παραδέχεται ότι η διοργάνωση προσέφερε ανέσεις, τις οποίες ματαίως θα αναζητούν οι φίλαθλοι στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Γερμανία το 2024: «Ως διοργανωτής δεν κρίνεσαι μόνο για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας. Υπάρχει και το τεχνικό, λειτουργικό πλαίσιο. Εδώ δεν πάνε καλά τα πράγματα. Όταν οι Ευρωπαίοι φίλαθλοι βρεθούν στα γερμανικά τρένα, το καλοκαίρι του 2024, θα κλείνουν τα μάτια τους στην ανάμνηση των πεντακάθαρων συρμών του μετρό, με αυτόνομη οδήγηση και συνέπεια στα δρομολόγια, που θυμίζουν προέκταση της business class στο Κατάρ. Ούτε στην ψηφιοποίηση υπάρχει σύγκριση με τον οικοδεσπότη του Μουντιάλ, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και βρίσκεται έτη φωτός μπροστά από τις συνθήκες που επικρατούν στη Γερμανία. Όσο για τα στάδια, στα οποία θα αναμετρηθούν οι ευρωπαϊκές ομάδες σε ενάμιση χρόνο, είναι τα ίδια με εκείνα που χτίστηκαν πριν από 20 χρόνια για το Μουντιάλ του 2006».

Το σκάνδαλο που «συγκλονίζει την Αθήνα»

Ο Ρομπέρτο ΣπεράντσαΜπελάδες για τον πρώην υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα

Στις επιπτώσεις του Qatargate και στις αιτιάσεις προς την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη αναφέρεται η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Με κομμένη την ανάσα η Ευρώπη παρακολουθεί το σκάνδαλο διαφθοράς των Βρυξελλών. To σοκ έχει ήδη αγγίξει την Αθήνα. Ο λόγος δεν είναι μόνο η υπόθεση που αφορά την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Στο μεταξύ διεξάγεται έρευνα για ένα ακόμη μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από την Ελλάδα, τη συντηρητική βουλευτή Μαρία Σπυράκη. Μάλλον δεν συνδέονται μεταξύ τους οι δύο υποθέσεις, αλλά θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Την άνοιξη ο συντηρητικός πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να υπερασπίσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο, όταν μάλιστα ο Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτιάσεις για τηλεφωνικές υποκλοπές».

Στην ιταλική πτυχή του Qatargate εστιάζει η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Υπενθυμίζει ότι ο εκ των φερόμενων πρωταγωνιστών του σκανδάλου, Αντόνιο Παντσέρι, ανήκει στο αριστερό κόμμα Articolo Uno και επισημαίνει: «Ο πρόεδρος του κόμματος και πρώην υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, δεν αναγκάζεται να απολογηθεί μόνο για τον Παντσέρι, αλλά και για τις επαγγελματικές δραστηριότητες του πρώην πρωθυπουργού Μάσιμο ντ’ Αλέμα, εσωκομματικού φίλου με επιρροή. Σήμερα ο ντ’ Αλέμα εργάζεται ως διαμεσολαβητής για κάθε είδους συναλλαγές, για παράδειγμα σε πωλήσεις όπλων προς την Κολομβία ή στην κατάθεση προσφοράς για εξαγορά διυλιστηρίου στη Σικελία, το οποίο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, με τον ντ’ Αλέμα να προτείνει μάλιστα κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ ως αγοραστή. Τη συγκεκριμένη κατηγορία περί σύγκρουσης συμφερόντων διατυπώνει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Partito Democratico (PD) Τζιουζέπε Προβεντσάνο. Αυτό δείχνει ότι η ιταλική Αριστερά διανύει μία περίοδο αλληλλοσπαραγμού».

Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα