Ο Κώστας Καραμανλής και τα 11 χρόνια σιωπής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Θανάση Μαυρίδη liberal.gr

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, 00:01

Ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να σπάσει την 11χρονη σιωπή του, ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στην Θεσσαλονίκη. Έντεκα χρόνια κράτησε και η σιωπή του θείου του, όσο εκείνος ήταν στο Παρίσι. Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για τα εθνικά θέματα. Για κάτι, δηλαδή, που αφορά όλους τους Έλληνες. Να συμβαίνουν, άραγε, τυχαία όλα αυτά;

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών συμπλήρωσε φέτος τα 80 χρόνια και όχι πέρυσι. Αλλά πριν από πέντε χρόνια είχε συμπληρώσει τα 75. Θα μπορούσε να είναι εκείνη μία καλή αφορμή για να σπάσει την σιωπή του ο κ. Καραμανλής. Το σωτήριο έτος 2014. Αλλά το έκανε φέτος, στα 80 χρόνια. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η εκδήλωση αποτέλεσε την αφορμή. Ο κ. Καραμανλής ήθελε να μιλήσει και αυτό έκανε. Ήθελε να διαψεύσει τις φήμες που τον ήθελαν να συνταξιοδοτείται, να αποσύρεται από την πολιτική. Δήλωσε παρόν. Το ερώτημα είναι ποιόν ακριβώς ρόλο διεκδικεί.

Ο κ. Καραμανλής είναι μοναδικός γνώστης των γεωπολιτικών θεμάτων. Οι παρατηρήσεις του είναι κάθε φορά εξαιρετικές. Για τις σημαντικές προκλήσεις που θα κληθούμε σύντομα να αντιμετωπίσουμε, για τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο μας και για την αλλαγή πολλών πραγμάτων που μέχρι σήμερα τα θεωρούμε ως δεδομένα, όπως τη στάση των Αμερικανών. Ο κ. Καραμανλής είχε πάντα μια πιο μακρινή ματιά στα γεωπολιτικά και είναι ο άνθρωπος που φρόντισε να ανοίξει δρόμους για την ελληνική εξωτερική πολιτική και προς την Μόσχα και προς το Πεκίνο. Με τα γεωπολιτικά τα πήγαινε πάντα καλά και υπό αυτό το πρίσμα η ομιλία του θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μελέτης απ’ όλους. Φίλους και εχθρούς. Με τα οικονομικά είχε πάντα ένα θέμα…

Μπορεί ο κ. Καραμανλής να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας; Σίγουρα δεν είναι το πρόσωπο που μπορεί να συγκεντρώσει τις 300 ψήφους, να τύχει καθολικής αποδοχής. Έχει ορκισμένους φίλους, αλλά και εχθρούς. Ο κ. Καραμανλής προκαλεί ακόμη και σήμερα πάθη, κάτι που μας δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι δεν περνάει απαρατήρητος. Η διακυβέρνησή του ήταν πράγματι προβληματική στην τελευταία της περίοδο. Το χρέος διογκώθηκε επί των ημερών του και δεν φταίει γι αυτό κάποια διεθνής συνωμοσία ή ο … Ανδρέας Γεωργίου. Από την άλλη είναι υπερβολικό να του χρεωθεί όλη η κρίση, όπως επιχείρησε στην συνέχεια το Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει κλείσει τους λογαριασμούς του με εκείνη την εποχή. Δεν χρειάζεται να «απολογηθεί», όπως του ζητάνε για να τον υποχρεώσουν να παραμείνει σιωπηλός. Χρειάζεται όμως να βγει και να πει την αλήθεια, όπως επιχείρησε να την κάνει από το μπαλκόνι της τότε προεκλογικής διαδικασίας. Θα είναι μια καθαρτήριος διαδικασία για όλους.

Υπάρχει κι άλλη μία σπουδαία εκκρεμότητα με το παρελθόν. Το πιο πρόσφατο. Αρκετοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή συνεργάστηκαν ανοικτά με το καθεστώς του κ. Τσίπρα. Αυτή εξακολουθεί και είναι μία βαρύτατη προσβολή προς όλους εκείνους τους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν τις αρχές του αστικού χώρου, έχοντας απέναντί τους την «πρώτη φορά αριστερά». Που αντιστάθηκαν απέναντι στον Μαδουρισμό και στους ακραίους της αριστεράς που θέλησαν να πάρουν την ρεβάνς στον λεγόμενο τρίτο γύρο. Ο κ. Καραμανλής δεν έχει ακόμη καταδικάσει ο ίδιος κατηγορηματικά και απερίφραστα τους Μίμηδες, αφήνοντας έτσι το περιθώριο για την ανάπτυξη αστικών μύθων. Ακόμη και οι «κύκλοι» του, δηλαδή ο Ευάγγελος Αντώναρος, τον «πρόδωσαν». Αυτή την φορά, λοιπόν, πρέπει να τα πει ο ίδιος. Τι έγινε με την εκλογή Παυλόπουλου, με τη συμμετοχή του Μίμη στην κυβέρνηση Τσίπρα, με την παροχή υπηρεσιών προς την αριστερή κυβέρνηση από πρώην στελέχη των δικών του κυβερνήσεων.

Αυτά είναι απαραίτητα, αν ο ίδιος θέλει να διαδραματίσει έναν άλλον ευρύτερο ρόλο. Ναι, μπορεί να προταθεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χωρίς να κάνει αυτές τις δύο μεγάλες αβαρίες. Να μιλήσει δηλαδή για την διακυβέρνησή του και για τον ρόλο δικών του συνεργατών στην κυβέρνηση Τσίπρα. Αλλά σε μία τέτοια περίπτωση θα έχουν μείνει σκιές στις σχέσεις του με ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού. Με ένα κομμάτι που τον πίστεψε, τον ψήφισε και τον ακολούθησε.
Η 11χρονη σιωπή ήταν λάθος! Και λάθος εξακολουθεί να είναι το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής αποφεύγει την αναμέτρησή του με την αλήθεια. Για την κρίση έχει ευθύνη, αλλά δεν την προκάλεσε αυτός στον βαθμό που του αποδίδεται. Θα μπορούσε να την αποτρέψει. Θα μπορούσε να είχε ανασυστήσει το ελληνικό κράτος, όπως είχε υποσχεθεί. Θα μπορούσε να κάνει δεκάδες πράγματα που δεν έκανε. Ακόμη κι έτσι, έπρεπε να πει όλη την αλήθεια. Με την σιωπή του επέβαλλε ένα φοβικό σύνδρομο στην παράταξή του. Και στο τέλος έδωσε περιθώριο στην ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας, με την μεγαλύτερη εξ αυτών το λεγόμενο «αντιμνημόνιο». Αν ο κ. Καραμανλής επέλεγε να αντικρούσει τα τερατώδη ψέματα που ακούστηκαν, πολλά απ αυτά θα είχαν πεθάνει πριν μεγαλώσουν και απειλήσουν να μας πνίξουν όλους.

Λάθος ήταν και όταν στην συνέχεια είδε τον κ. Παπαγγελόπουλο, τον δικό του έμπιστο συνεργάτη, να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Τσίπρα και δεν έσπευσε να καταδικάσει πολιτικά το γεγονός. Αυτό ήταν που δημιούργησε την αίσθηση της «συνταξιοδότησης» και όχι οι διαδόσεις των διαδρόμων. Ο κ. Καραμανλής επέλεξε τότε να μην μιλήσει πολιτικά. Είτε επειδή είχε ήδη αποφασίσει να αποσυρθεί από την πολιτική, είτε επειδή δεν θέλησε να επιπλήξει τον κ. Παπαγγελόπουλο…
Μπορεί ο κ. Καραμανλής να είναι ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Μπορεί! Σίγουρα όμως μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός αναλυτής για τα διεθνή θέματα, για τα σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Ένας πολύτιμος συνεργάτης όλων των μελλοντικών ελληνικών κυβερνήσεων. Ο κ. Καραμανλής είναι ένας άνθρωπος με αξία. Ένας χαρισματικός άνθρωπος. Κι έχει ακόμη κεφάλαιο για να καταναλώσει, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη σκορπίσει μεγάλο του μέρος. Παρασυρόμενος, κατά πάσα πιθανότητα, από την αναπόφευκτη σύγκριση με τον θείο του. Κι όμως! Θα μπορούσε και πολύ καλύτερα. Αρκεί να απέφευγε αυτή την σύγκριση. Να μην ακολουθούσε τον θείο του κατά πόδας, ακόμη και στην περίπτωση της 11χρονης σιωπής.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ! ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΤΣΑΛΑ, ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΜΕΘΟΔΟ.
    ΚΑΙ ΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ “ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ” ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ “ΜΕΝΕΙ” ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ; ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΡΟΛΟ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ, ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ. ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠ’ ΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ, ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΙΔΙΟΤΕΥΣΕΙ,ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΠΑΝΑΣΧΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΡΙΘΕΙ.
    Υ.Γ. ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ “ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ” ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΝΟΥΝ ΑΠΟΠΟΛΩΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΧΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

  2. Ο γνωστος ”φιλοΣαμαρικος” δημοσιογραφος κ. Μαυριδης και πολλοι αλλοι προκειμενου να ”πληξουν” τον κ. Καραμανλη , που παντως -οπως ολοι οι εχεφρονες- δεν διεκδικησε το αλαθητο, τον ”ανεβαζει”για την μοναδικη γνωση και διαισθηση του στα γεωπολιτικα θεματα , αλλα τον ”ραβδιζει” για την ”αβελτηρια” του στα οικονομικα θεματα ,επειδη -λογω της πτωχευσεως της Γκολτμανς Σακς στις ΗΠΑ και της μεταφορας στην Ευρωπη του ”τσουναμιου” της εκει οικονομικης κρισεως σε ολα τα κρατη της Ευρωπαικης Ενωσεως -,δεν μπορεσε να ενωσει -παρότι το επεχειρησε τον Φεβρουαριο του 2009 -τα πολιτικα κομματα ,κυριως το ανυποτακτο ΓεωργοΠΑΣΟΚ για οικουμενικη κυβερνηση προς αντιμετωπιση αυτης της κρισεως ,με αποτελεσμα να παραδοθει η Χωρα σην προγραμματισμενη απο καιρο εξαρτηση του απο Δ.Ν.Ταμειο και την εν συνεχεια οικονομικη κριση , με το μεγαλο κερασακι της τουρτας ,που προσετεθη σε μια εβδομαδα -απο 4-14 Οκτωβριου 2009 ,με την ” αυξητικη αναπροσαρμογη κατα επτα μοναδες του γενικου ελλειμματος ΑΠΟ ΤΟΝ ”ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΛΟΓΙΣΤΗ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ , ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΔΝΤ” Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ,εν αγνοια του Δ.Σ της Ελληνικης Στατιστικης Υπηρεσιας .
    Δεν μιλησε τοτε και εκτοτε ο κ.Καραμανλης ,αλλα και αν μιλουσε τι θα γινοταν, εκτος απο του να στηθουν μαζικες εξεταστικες επιτροπες παραλληλως με τα ”τρεξιματα για ζητιανιά ”δανειων απο το ΔΝΤ και την Ευρωπαικη Ενωση απο το 2010-2015 , βασει τριων Μνημονιων , για την εγκριση των οποιων ΟΜΩΣ ελεγε ΝΑΙ στην Βουλη.
    Ευνοητον οτι οι κατα καιρους πολιτικοι του αντιπαλοι, εντος και κυριως εκτος της Ν.Δημοκρατιας δεν θα του συγχωρουν οτι με την 11ετη σιωπη του καταφερε οχι μονον να ΜΗ διαλυθει-οπως το ΠΑΣΟΚ- η Ν.Δημοκρατια ,αλλα και να ψηφισθει αυτη ,( μετα την αφρονα υπογραφη της Συμφωνιας των Πρεσπων απο τον ΤσιπροΖυριζα) στις τελευταιες εκλογες -υπο τον αξιωτατο Αρχηγο της κ Κυριακο Μητσοτακη – απο το 40% των Ελληνων πολιτων και σε ολες -πλην της Κρητης- Περιφερειες της Ελλαδος , πρωτοφανη πολιτικα επιτευγματα, ενω το 2012 ειχε συγκεντρωσει μονο το 18% στις γενικες εκλογες και εχε χασει τους Δημους σε Αθηνα, Θεσ/νικη , Πειραια , και Πατρα (στη Κρητη ετσι και αλοιως σπανιως τις κερδιζε).
    Τωρα μαζι με τον κ. Μαυριδη αρχισαν αρκετοι συνελληνες να ”ανησυχουν” για τους σκοπους τους στο μελλον.
    Εν πρωτοις να τον εχει ο Θεος καλα.
    Κατα δευτερον -πολλοι εκτιμουν μαζι μου -οτι θα παραμεινει με τις επιτυχιες του στο Βουκουρεστι το 2008 για τα Σκοπια , στους αγωγους μεταφορας φυσικου αεριου απο Θρακης μεχρις Ηπειρου , στην εγκατασταση της Κινεζικης ΚΟΣΚΟ στον Πειραια και στην 12ετη ”κυριαρχια του” στην Ν.Δημοκρατια απο το 1997-2009 ως Αρχηγος της και ως πρωθυπουργος.
    Ολα τα υπολοιπα αξιωματα μαλλον θα τα χαρισει για αλλους πιο βουλιμικους και στερημενους , αλλα γιατι να μη παραμενει στην εφεδρεια , για το ενδεχομενο η Πατριδα μας ,η πολυαγαπημενη , να τον καλεσει να ηγηθει κυβερνησεως που θα λαβει -καθως προανηγγειλε- σκληρες αποφασεις;;;.
    Υ.Γ. 1. – Για τα ”ζαβα”,που στη 11ετια της κρισεως εφυγαν σε αλλα κομματα ουδεποτε τα ειχε δεμενα ,ουτε αυτος , ουτε ο ιδρυτης της Ν.Δημοκρατιας , απο τον οποιον ”εφυγαν” και ποιοι δεν εφυγαν . Τι λεει ο λαος μας;;;.Ο δρομος ειναι ελευθερος και τα σκυλια δεμενα”.
    2.- Δεν νομιζουμε οτι δεν θα αποζητησει την Προεδρια της Δημοκρατιας , γιατι- ως Μακεδων πάππου προς πάππον-δεν θα δεχθει να συνομιλησει με τον καλουμενο μετα την Συμφωνια των Πρεσπων ”ΒορειοΜακεδονα” Προεδρο;;;.(μπορει να ξεκινησει στοιχημα γιαυτο).ΚΑΙ
    3.-Για την οικονομικη κριση στη Ελλαδα μπορουν οι ενδιαφερομενοι να διαβασουν το βιβλιο ”ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ-ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ” εκδοσεις Λιβανη.

    • Στο υστερογραφο υπ’α.α 2 ενα ΔΕΝ ειναι περιττο.
      Ή το πρωτο ή το δευτερο. Οποτε.
      ΔΕΝ νομιζουμε οτι θα αποζητησει την Προεδρια της Δημοκρατιας ,ή Νομιζουμε οτι ΔΕΝ θα αποζητησει την Προεδρια της Δημοκρατιας . (καθότι δυο αρνησεις μια καταφαση). Απολογουμαι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα