Ο κατάσκοπος που ήρθε στην Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο 39χρονος που συνελήφθη στη Βιέννη ταξίδευε συχνά σε Αθήνα και Μινσκ

Υπό επιτήρηση από τις αυστριακές υπηρεσίες πληροφοριών φέρεται ότι βρισκόταν ο ρωσικής καταγωγής 39χρονος Ελληνας υπήκοος Αλέξανδρος Σ., που σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας εργαζόταν ως κατάσκοπος υπέρ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», εις βάρος του οι αρχές ασφαλείας της κεντροευρωπαϊκής χώρας είχαν ενεργοποιήσει το μέτρο της διακριτικής επιτήρησης. Πρόκειται για μέτρο που προβλέπεται στον κώδικα συνόρων Σένγκεν και εφαρμόζεται συνήθως σε περιπτώσεις ατόμων που θεωρούνται επικίνδυνα για την κρατική ασφάλεια. Από την επιτήρησή του (σ.σ. και όχι μόνο) προέκυψε ότι στο διάστημα από το 2018 έως το 2022 είχε πραγματοποιήσει 65 ταξίδια από την Αυστρία προς τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ελλάδα.

Εξοπλισμός

Οι Αρχές στη Βιέννη πραγματοποίησαν έφοδο στο διαμέρισμά του, αν και όπως ανακοίνωσαν ο 39χρονος δεν έχει συλληφθεί. Εντόπισαν συσκευές ανίχνευσης κοριών και κρυφών καμερών, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές κ.ά. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στην Ελλάδα, για τον 39χρονο, που σημειωτέον είναι κάτοχος ελληνικής ταυτότητας και διαβατηρίου, δεν έχει κοινοποιηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. κάποιο διωκτικό έγγραφο (π.χ. ερυθρά αγγελία) μέσω των καναλιών της Europol και της Interpol.

Ο Αλέξανδρος Σ. βρισκόταν εδώ και χρόνια υπό επιτήρηση από τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο πατέρας του Αλέξανδρου Σ. είναι Ρώσος και φέρεται να είχε διατελέσει στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας υπηρετώντας υπό διπλωματική κάλυψη στη Γερμανία και την Αυστρία. Υπήκοοι Ρωσίας είναι επίσης η μητέρα του και η σύζυγός του. Ο 39χρονος, όπως και ο αδελφός του απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Δηλώνει μόνιμος κάτοικος Βιέννης, ενώ διατηρεί ακίνητο στην Αττική και ένα Ι.Χ. στο όνομά του. Ο αδελφός του αντίστοιχα φέρεται να κινείται μεταξύ Πράγας και Βιέννης, όπως τουλάχιστον ανέφερε στην «Κ» αρμόδιος Ελληνας αξιωματούχος.

Επαφές με διπλωμάτες

Σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές αλλά και δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, ο 39χρονος σε χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πραγματοποιούσε επαφές με Ευρωπαίους διπλωμάτες και στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας μεταφέροντας πίσω στη Μόσχα το κλίμα και τις αντιδράσεις εντός της Ενωσης στο ενδεχόμενο μιας πολεμικής εκστρατείας εναντίον της Ουκρανίας.

Λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή φέρεται να ταξίδεψε στη Μόσχα, ενώ ελληνικές πηγές ενημέρωσης, που πάντως δεν θέλησαν να κατονομαστούν, ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι μεσούντος του πολέμου ο Αλέξανδρος Σ. επισκέφθηκε και την Ελλάδα. Το θέμα τελεί εν γνώσει του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα