Ο Κάμινγκς τσουρουφλίζει τον Τζόνσον: Τόσο «άχρηστος» που έλεγε ο ίδιος ότι θα ήταν γελοίο να γίνει πρωθυπουργός

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
AppleMark

Mύδρους κατά του Τζόνσον, τον οποίο περιέγραψε ως έναν πρωθυπουργό χωρίς σχέδιο και χωρίς ατζέντα εξαπέλυσε στην πολυαναμενόμενη πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ, Ντόμινικ Κάμινγκς.

«Μου είπε σε διάφορες περιστάσεις ο ίδιος ότι θα ήταν γελοίο να γίνει πρωθυπουργός», ισχυρίστηκε ο κ. Κάμινγκς που μίλησε στην πολιτική αρχισυντάκτρια του BBC Λώρα Κούνσμπεργκ.

Ο αποπεμφθείς το Νοέμβριο αμφιλεγόμενος σύμβουλος, εγκέφαλος της εκστρατείας υπέρ του Brexit, κατηγόρησε τον κ. Τζόνσον ότι υπέπεσε σε σφάλματα και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ότι καθυστέρησε το δεύτερο lockdown το φθινόπωρο του 2020 επειδή θεωρούσε πως ο κορωνοϊός σκοτώνει «στην ουσία τους άνω των 80».

Απέδωσε τη διστακτικότητα του πρωθυπουργού στην επιρροή της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός του και του συντηρητικού Τύπου, ισχυριζόμενος ότι ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόταν στην Daily Telegraph ως «το πραγματικό αφεντικό» του.

«Σίγουρα έθεσε τα δικά του πολιτικά συμφέροντα πάνω από τις ζωές των ανθρώπων», σχολίασε ο Ντόμινικ Κάμινγκς για τον πρωθυπουργό.

Είπε επίσης ότι χρειάστηκε να τον μεταπείσει ο ίδιος από το να επισκεφθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ, με την προειδοποίηση ότι θα μπορούσε να την κολλήσει και εκείνη να πεθάνει.

Αλλά τα πυρά του κ. Κάμινγκς αφορούσαν κατά κύριο λόγο τις πολιτικές ικανότητες του Μπόρις Τζόνσον και γενικότερα τον ανεπαρκή τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και του ευρύτερου πολιτικού συστήματος.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες τους «επέλεξαν» να στηρίξουν τον κ. Τζόνσον ως το μικρότερο κακό στην εκλογική μάχη κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν το 2019. Σχολίασε ότι είναι απαίσια κατάσταση για τη χώρα να έχει να επιλέξει μεταξύ Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν για ηγέτη και τον ίδιο να καλείται να διαμορφώσει πολιτική.

«Τόσο ανίκανος», «τόσο άχρηστος»

Όπως είπε, ο ίδιος σκέφτηκε εν μέρει πως ο Μπόρις Τζόνσον ήταν «τόσο ανίκανος» και «τόσο άχρηστος» που θα μπορούσε να έχει ο ίδιος την ευκαιρία να διαμορφώσει τις θετικές κυβερνητικές πολιτικές που ήθελε, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο αξίωμα χωρίς βοήθεια.

Είπε μάλιστα ότι μια ομάδα κάποιων δεκάδων συνεργατών, κυρίως από την εκστρατεία του Brexit, με τον ίδιο στο επίκεντρο ήταν εκείνοι που πριν από τις εκλογές του 2019 στο παρασκήνιο σχεδίαζαν το πώς θα καθόριζαν τις πολιτικές της μελλοντικής ηγεσίας της χώρας.

Όταν ο Μπόρις Τζόνσον τού ζήτησε να γίνει σύμβουλός του το 2019, αποδέχθηκε με συγκεκριμένους όρους που έθεσε στον μετέπειτα πρωθυπουργό, δηλαδή την υλοποίηση του Brexit, την απόδοση έμφασης στην επιστήμη, την αναδιάρθωση του κυβερνητικού μηχανισμού και αλλαγές στην παραγωγική δομή της χώρας.

Η επιρροή της φιλενάδας

Απέδωσε επίσης την αποπομπή του τον περασμένο Νοέμβριο στην επιρροή της τότε «φιλενάδας» και μετέπειτα συζύγου του κ. Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς. Την κατηγόρησε μάλιστα ότι επειδή γνώριζε ότι ο σύζυγος της δεν είχε κυβερνητικό σχέδιο ήθελε να είναι εκείνη που θα διαμόρφωνε πολιτική σε ορισμένους τομείς.

Αναφερόμενος στο Brexit παραδέχθηκε ότι ποτέ δε θα μπορούσε να είναι απολύτως σίγουρος για την ορθότητα της απόφασης, αν και θεωρεί ότι «είναι καλό που συνέβη».

Με μειδίαμα ικανοποίησης παραδέχθηκε ότι το σύνθημα που είχε αναγραφεί στο λεωφορείο της εκστρατείας του Brexit ότι η χώρα θα κέρδιζε 350 εκ. λίρες την εβδομάδα από την έξοδο από την ΕΕ για να χρηματοδοτήσει το σύστημα υγείας NHS επιλέχθηκε «εσκεμμένα» κατά κύριο λόγο για να εκνευρίσει το αντίπαλο στρατόπεδο. Παραδέχθηκε ότι το σύνθημα ήταν ανακριβές, καθώς το ποσό δεν περιλάμβανε τα χρήματα που επέστρεφαν στη Βρετανία μετά από τις εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σκεφτόμασταν να τον αντικαταστήσουμε

Ο κ. Κάμινγκς είπε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «μόλις ημέρες» μετά από τη μεγάλη εκλογική νίκη του Μπόρις Τζόνσον το Δεκέμβριο του 2019 ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν αρχίσει συζήτηση περί πιθανής αντικατάστασης του πρωθυπουργού λόγω έλλειψης κυβερνητικού σχεδίου και όλα αυτά λίγο πριν ενσκήψει η πανδημία.

Παραδέχθηκε επίσης ότι επαληθεύονται όσοι είχαν προειδοποιήσει πως ο Κάμινγκς «θα πληγώσει» τον Μπόρις Τζόνσον και αποδέχθηκε ότι κάποιοι θα τον βρουν υπερόπτη.

Απέδωσε την «ανικανότητα» στην κορυφή της πολιτικής στο κομματικό σύστημα και δίκτυο εξουσίας, αποκαλύπτοντας ότι μελετά τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει ριζική αλλαγή, όπως ένα νέο διαφορετικό κόμμα που θα «εξαφάνιζε» τα υπάρχοντα, την ανάληψη του ελέγχου ενός υφιστάμενου κόμματος όπως επιχείρησε με το νυν κυβερνών κόμμα ή τη δημιουργία μίας νέας «οντότητας» που θα αφομοιώνει και θα διαταράσσει το σύστημα, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

Δεν με νοιάζει αν θα ξαναμιλήσουμε

Είπε δε ότι η αμφιλεγόμενη συμπεριφορά του υπαγορευόταν από την ανάγκη να υλοποιηθούν απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης και την προστασία των πολιτών κατά την πανδημία.

Απέρριψε την κατηγορία περί «εκδίκησης» για την αποπομπή του, λέγοντας ότι αισθάνεται καθήκον να πει τι πήγε στραβά για να αποφευχθούν ξανά τέτοιες «καταστροφές».

Αποκάλυψε επίσης ότι δεν έχει μιλήσει τον Μπόρις Τζόνσον από το Νοέμβριο που αποπέμφθηκε. Δύο μέρες αργότερα απάντησε αρνητικά σε μήνυμα του πρωθυπουργού αν θα μπορούσαν να μιλήσουν και όπως είπε δεν τον νοιάζει αν θα μιλήσουν ξανά ή όχι.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Κάμινγκς τσουρουφλίζει τον Τζόνσον: Τόσο «άχρηστος» που έλεγε ο ίδιος ότι θα ήταν γελοίο να γίνει πρωθυπουργός

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα