Ο Ιταλός Κόντε, ο Λίβυος Χάφταρ και ο Έλληνας Ντόκος…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε μετέβη στη Ανατολική Λιβύη και συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Με την επίσκεψή του κατόρθωσε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ιταλών ψαράδων που κρατούνταν εκεί για περισσότερο από τρεις μήνες.

Η επίσκεψη έχει ενδιαφέρον διότι η Ιταλία σε γενικές γραμμές συντάσσεται με την πλευρά Σάρατζ, η οποία ελέγχει στη Δυτική Λιβύη, όπως δηλαδή και η Τουρκία. Παρά ταύτα, με τον πιο επίσημο τρόπο, η Ιταλία έδειξε σοβαρότητα. Συμπεριφερόμενη ορθολογικά από διπλωματικής απόψεως, η επίσκεψη στον Χάφταρ επί της ουσίας αναγνώρισε την πραγματικότητα στο έδαφος της αφρικανικής χώρας.

Ο Κόντε εξήγησε τις ιταλικές θέσεις στον συνομιλητή του, χωρίς να τις διαφοροποιήσει. Από μόνη της η επίσκεψη, όμως, έχει ισχυρή συμβολική σημασία, διότι αποτελεί πολιτική χειρονομία προς την πλευρά Χάφταρ. Εξάλλου, βρίσκεται σε εξέλιξη η διπλωματική διαδικασία που κάποια στιγμή ελπίζεται πως θα οδηγήσει σε ένα συμφωνημένο μέλλον για το μέλλον της Λιβύης.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν υπάρχει μια πολιτική αρχή που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας. Με βάση τα ανωτέρω, δεν μπορεί κανείς να μη θυμηθεί τις δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, όταν και είχε αποφανθεί ότι η “επένδυση” της Ελλάδας στον Χάφταρ ήταν αποτυχημένη. Ως επένδυση όριζε την πρόσκλησή του από το υπουργείο Εξωτερικών και την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Αδυνατώντας να αντιμετωπίσει με στρατηγική οπτική τα τεκταινόμενα και σχολιάζοντας με βάση τα γεγονότα μερικών ημερών, δήλωνε σε τηλεοπτική του παρουσία, ότι «είχε αλλάξει το μομέντουμ της σύγκρουσης», υπονοώντας αφελώς ότι η τάση στο πεδίο της μάχης είχε καθοδηγήσει την κίνηση της Αθήνας. Παράλληλα είχε πει ότι το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης απασχολούσε μόνο την Ελλάδα, παρότι όλοι –πλην αυτών που το υπέγραψαν– αναγνώριζαν ομολογούσαν ότι ήταν παράνομο με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Ντόκος θα αναθεωρήσει;

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα