Ο Ηνίοχος κατατρόπωσε την τουρκική Anatolian Eagle: Έμειναν μόνοι, χωρίς φίλους και συμμάχους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
default

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Την πλάτη τους στην πάλαι ποτέ μεγάλη αεροπορική άσκηση τακτικής της Τουρκίας, «Anatolian Eagle», φαίνεται πως γύρισαν οι μεγάλοι παίκτες της περιοχής, αλλά και η αφρόκρεμα από τις Δυτικές Πολεμικές Αεροπορίες.

Την ώρα που στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας σχεδόν δεν χωρούσαν τα συμμαχικά αεροσκάφη από συνολικά επτά χώρες στο πλαίσιο του «ΗΝΙΟΧΟΥ», στην βάση της Κόνια έχουν προσγειωθεί αεροσκάφη από το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ.

Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ μετέχουν συνολικά με 13 μαχητικά αεροσκάφη (MIG-29, SU-25, Rafale, JF-17), ενώ στον Ελληνικό «ΗΝΙΟΧΟ» τα συμμαχικά αεροσκάφη έφτασαν τα 60.

Ανάμεσα στα μαχητικά που συγκεντρώθηκαν στον «ΗΝΙΟΧΟ» ήταν 14 F-16 των Ηνωμένων Πολιτειών, 14 RAFALE & Mirage 2000D της Γαλλίας, 12 F-16 Soufa & F-15 Strike Eagle του Ισραήλ, 4 F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 4 F-18 Hornet της Ισπανίας. Ενώ ξεχωριστή αξία είχαν τα Αμερικανικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 REAPER που έφταναν κάθε μέρα στο FIR Αθηνών από τη Ρουμανία. Μάλιστα οι σύμμαχοι που πήραν μέρος στον «ΗΝΙΟΧΟ» ακολούθησαν τα μπλε φτερά σε όλες τις αποστολές, από το Καστελόριζο μέχρι και τον Έβρο.

Άλλωστε, το επιβλητικό elephant walk που έγινε δίχως καμία προετοιμασία, με τη συμμετοχή της αεροπορικής πολυεθνικής δύναμης έδειξε πολλά και είχε πολλούς αποδέκτες…

Επιτελείς που παρακολουθούν στενά την γειτονική Πολεμική Αεροπορία, ιδίως μετά το καταστρεπτικό για εκείνη 2016, επισημαίνουν ότι η «Anatolian Eagle» για το 2021 έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά.

Ο Covid-19 στην Άγκυρα και το στοίχημα που κέρδισε η HAF

Το πρώτο είναι το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, με τον Covid-19 ν’ αποτελεί τον μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα για τα ξένα Επιτελεία που έλαβαν πρόσκληση. Άλλωστε και η μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρία ακυρώνει συνεχώς τα προγράμματα που είχε με Τουρκικούς προορισμούς, γεγονός που καταδεικνύει το πρόβλημα στη γείτονα.

Πριν περίπου δυο μήνες η Πολεμική Αεροπορία εκπονώντας ένα ειδικό σχέδιο κατάφερε στην Ανδραβίδα όχι απλώς ν’ απομονώσει τον Covid-19, αλλά να τον κρατήσει έξω από την πύλη της 117 Πτέρυγας Μάχης.

Ήταν η πρώτη μεγάλη αεροπορική άσκηση μετά από έναν χρόνο εν μέσω πανδημίας και η HAF εκτός από τα επιχειρησιακά σχέδια, κέρδισε και τον κορωναϊό αφού απομόνωσε εξ αρχής λιγότερα από πέντε άτομα που βγήκαν θετικά στη νόσο του Covid-19.

Γι’ αυτό τον λόγο ο Ελληνικός «ΗΝΙΟΧΟΣ» συζητήθηκε ιδιαίτερα για την θωράκιση κατά του ιού ακόμη και στο «Tiger Meet» που έγινε στην Πορτογαλία.

Τα προβλήματα δεν κρύβονται…

Το δεύτερο σημείο που στέκονται οι Επιτελείς και τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η ένδεια της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία φαίνεται να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πριν μια πενταετία.

Όσες προσπάθειες έγιναν από τότε όχι μόνο δεν στέφτηκαν με επιτυχία, αλλά το αντίθετο, έχουν φέρει μη αποδεκτά αποτελέσματα και μάλιστα αυτά συνοδεύονται με επιπλέον θέματα που αφορούν τις διαθεσιμότητες μαχητικών αεροσκαφών.

Πάντως από τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης διαβάζουμε ότι στην άσκηση θα λάβουν μέρος 38 Τουρκικά F-16 C/D. Στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» μόνο από την Ελληνική πλευρά απογειώνονταν σχεδόν διπλάσιος αριθμός αεροσκαφών απ’ όλες τις πτέρυγες μάχης καθώς όλη η αεροπορική δύναμη δεν μπορούσε να χωρέσει στην Ανδραβίδα.

Στο RAFALE του Κατάρ μαθαίνουν την πικρή αλήθεια…

Το τρίτο σημείο είναι η πρόσκληση στο γειτονικό και φίλα προσκείμενο στην Άγκυρα Κατάρ, που συμμετέχει στην άσκηση με αεροσκάφη RAFALE, ίδια με αυτά που σε λίγο καιρό θα πετούν με Ελληνικά Εθνόσημα στον ουρανό του Αιγαίου.

Με αυτή την συμμετοχή οι Επιτελείς και οι ιπτάμενοι της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας επιδιώκουν να γνωρίσουν ορισμένες από τις δυνατότητες που έχει το Γαλλικό μαχητικό 4,5 γενιάς, το οποίο εντός του 2021 θα το βρουν απέναντι στις παραβατικές ενέργειες που επιχειρούν στον Ελληνικό ουρανό.

Τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πίσω θέση των Καταριανών RAFALE και σε ορισμένες πτήσεις, θα βρεθούν αεροπόροι της Τουρκίας τόσο για την κοινή εκπαίδευση τους με τους πιλότους του Κατάρ, όσο όμως και για ν’ αποκτήσουν γνώσεις γύρω από το αεροσκάφος- «πονοκέφαλο» για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Τόσο το ραντάρ που διαθέτει το RAFALE, όσο και οι «αόρατες» δυνατότητες που έχει, παρά το γεγονός πως δεν πρόκειται για μαχητικό 5ης γενιάς, ήδη κάνουν τους γείτονες με την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά, ν’ ανησυχούν. Και αυτή η ανησυχία των Τούρκων δεν έχει να κάνει με τον καθημερινό ακήρυχτο πόλεμο στον ουρανό του Αιγαίου, για τον οποίο κανείς στην Πολεμική Αεροπορία δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι θα σταματήσει, αλλά για την περίπτωση θερμού επεισοδίου που το «κλείδωμα» των Τουρκικών αεροσκαφών θα γίνει από ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις, γεγονός που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση εντός του FIR Αθηνών.

PHOTO : Αυτή ήταν ίσως η πιο επιβλητική εικόνα του φετινού “ΗΝΙΟΧΟΥ” καθώς μόνο για το elephant walk συγκεντρώθηκαν από όλες τις αεροπορικές δυνάμεις περισσότερα από 30 αεροσκάφη. Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ΓΕΑ

Ο Ηνίοχος κατατρόπωσε την τουρκική Anatolian Eagle: Έμειναν μόνοι, χωρίς φίλους και συμμάχους

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα