Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Ζαουάχρι σκοτώθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο κέντρο της Καμπούλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο Ζαουάχρι σκοτώθηκε όταν βγήκε στο μπαλκόνι του κρησφύγετου του στην Καμπούλ το πρωί της Κυριακής (31 Ιουλίου) και χτυπήθηκε από πυραύλους Hellfire από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. [EPA/AUSAF NEWSPAPER]

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι σε μια επίθεση «ακριβείας» στο κέντρο της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το μεγαλύτερο πλήγμα στην μαχητική οργάνωση από την εποχή που ο ιδρυτής της Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε το 2011.

Ο Ζαουάχρι, ένας Αιγύπτιος χειρουργός που ήταν επικηρυγμένος με 25 εκατομμύρια δολάρια για το κεφάλι του, βοήθησε στον συντονισμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο Ζαουάχρι σκοτώθηκε όταν βγήκε στο μπαλκόνι του κρησφύγετου του στην Καμπούλ το πρωί της Κυριακής (31 Ιουλίου) και χτυπήθηκε από πυραύλους Hellfire από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Τώρα η δικαιοσύνη αποδόθηκε και αυτός ο ηγέτης των τρομοκρατών δεν υπάρχει πια», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα. «Δεν έχει σημασία πόσος χρόνος χρειάζεται, δεν έχει σημασία πού κρύβεστε, αν αποτελείτε απειλή για το λαό μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σας βρουν και θα σας εξοντώσουν».

Είπε ότι είχε εγκρίνει το χτύπημα ακριβείας στο κέντρο της Καμπούλ και ότι δεν σκοτώθηκαν άμαχοι.

Τρεις εκπρόσωποι της διοίκησης των Ταλιμπάν στην Καμπούλ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τον θάνατο του Ζαουάχρι.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε πλήγμα στην Καμπούλ την Κυριακή και το καταδίκασε έντονα, κάνοντας λόγο για παραβίαση των «διεθνών αρχών».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι ένα σπίτι χτυπήθηκε από πύραυλο στο Σέρπουρ, μια αριστοκρατική κατοικημένη γειτονιά της πόλης που στεγάζει επίσης αρκετές πρεσβείες.

«Δεν υπήρξαν θύματα, καθώς το σπίτι ήταν άδειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Αμπντούλ Ναφί Τακόρ.

Οι αρχές των Ταλιμπάν έριξαν ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω από το σπίτι στο Σέρπουρ την Τρίτη και οι δημοσιογράφοι δεν επιτράπηκε να πλησιάσουν.

Ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Ζαουάχρι βρισκόταν προηγουμένως στην επαρχία Χελμάντ και μετακόμισε στην Καμπούλ μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν με «υψηλή εμπιστοσύνη» μέσω πολλαπλών ροών πληροφοριών ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν ο Ζαουάχρι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

«Ο Ζαουάχρι συνέχισε να αποτελεί ενεργή απειλή για τα πρόσωπα, τα συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο αξιωματούχος σε τηλεδιάσκεψη. «Ο θάνατός του αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την Αλ Κάιντα και θα υποβαθμίσει την ικανότητα της ομάδας να λειτουργεί».

Ο Ζαουάχρι διαδέχθηκε τον Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά από χρόνια ως ο κύριος οργανωτής και στρατηγικός της ηγέτης, αλλά η έλλειψη χαρίσματος και ο ανταγωνισμός από τους αντίπαλους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους περιόρισαν την ικανότητά του να εμπνέει καταστροφικές επιθέσεις στη Δύση.

Υπήρξαν φήμες για τον θάνατο του Ζαουάχρι αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, ενώ εδώ και καιρό αναφερόταν ότι η υγεία του ήταν κακή.

Καταφύγιο

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι η πρώτη γνωστή αμερικανική επίθεση εντός του Αφγανιστάν από τότε που τα αμερικανικά στρατεύματα και οι διπλωμάτες εγκατέλειψαν τη χώρα τον Αύγουστο του 2021. Η κίνηση αυτή μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία των διαβεβαιώσεων της Ουάσινγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν ακόμη να αντιμετωπίσουν τις απειλές από το Αφγανιστάν χωρίς στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

Ο θάνατός του εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το αν ο Ζαουάχρι έλαβε άσυλο από τους Ταλιμπάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από αυτούς τον Αύγουστο του 2021. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν γνώριζαν την παρουσία του στην πόλη και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέμεναν από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τη συμφωνία να μην επιτρέψουν σε μαχητές της Αλ Κάιντα να εγκατασταθούν εκ νέου στη χώρα.

«Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την παρουσία του αλ Ζαουάχρι στην Καμπούλ, αφού διαβεβαίωσαν τον κόσμο ότι δεν θα δώσουν ασφαλές καταφύγιο σε τρομοκράτες της αλ Κάιντα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Άνταμ Σιφ, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν «παραβίασαν κατάφωρα» τη συμφωνία της Ντόχα μεταξύ των δύο πλευρών, φιλοξενώντας και δίνοντας καταφύγιο στον Ζαουάχρι.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενώθηκε με τους νομοθέτες επαινώντας την επιχείρηση.

«Η αποψινή είδηση είναι επίσης απόδειξη ότι είναι δυνατόν να ξεριζώσουμε την τρομοκρατία χωρίς να είμαστε σε πόλεμο στο Αφγανιστάν», ανέφερε ο Ομπάμα σε μήνυμά του στο Twitter. «Και ελπίζω να προσφέρει ένα μικρό μέτρο ειρήνης στις οικογένειες της 11ης Σεπτεμβρίου και σε όλους όσοι υπέφεραν στα χέρια της Αλ Κάιντα».

«Ο κόσμος είναι ασφαλέστερος χωρίς αυτόν και αυτό το χτύπημα αποδεικνύει τη συνεχή δέσμευσή μας να κυνηγήσουμε όλους τους τρομοκράτες που ευθύνονται για την 11η Σεπτεμβρίου και εκείνους που συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ» δήλωσε

Μέχρι την ανακοίνωση των ΗΠΑ, ο Ζαουάχρι φημολογούνταν ποικιλοτρόπως ότι βρισκόταν στην περιοχή των φυλών του Πακιστάν ή εντός του Αφγανιστάν.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, στο οποίο επαινούσε μια Ινδή μουσουλμάνα που αψήφησε την απαγόρευση να φοράει ισλαμική μαντίλα, διέλυσε τις φήμες ότι είχε πεθάνει.

Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η εύρεση του Ζαουάχρι ήταν αποτέλεσμα επίμονων αντιτρομοκρατικών εργασιών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν φέτος ότι η σύζυγος του Ζαουάχρι, η κόρη του και τα παιδιά της είχαν μετακομίσει σε ένα ασφαλές σπίτι στην Καμπούλ και στη συνέχεια εντόπισαν ότι ο Ζαουάχρι βρισκόταν επίσης εκεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Από τη στιγμή που ο Ζαουάχρι έφτασε στην τοποθεσία, δεν γνωρίζουμε ότι έφυγε ποτέ από το ασφαλές σπίτι», δήλωσε ο αξιωματούχος. Τον αναγνώρισαν πολλές φορές στο μπαλκόνι, όπου τελικά χτυπήθηκε. Συνέχισε να παράγει βίντεο από το σπίτι και κάποια από αυτά ενδέχεται να κυκλοφορήσουν μετά το θάνατό του, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μπάιντεν συγκάλεσε αξιωματούχους για να εξετάσουν τις πληροφορίες. Ενημερώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου και ενημερώθηκε την 1η Ιουλίου για μια προτεινόμενη επιχείρηση από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Στις 25 Ιουλίου έλαβε μια ενημερωμένη έκθεση και ενέκρινε το χτύπημα μόλις υπήρχε διαθέσιμη ευκαιρία, δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Μαζί με άλλα ανώτερα μέλη της Αλ Κάιντα, ο Ζαουάχρι πιστεύεται ότι σχεδίασε την επίθεση της 12ης Οκτωβρίου 2000 στο ναυτικό πλοίο USS Cole στην Υεμένη, από την οποία σκοτώθηκαν 17 Αμερικανοί ναύτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 30 άλλοι, αναφέρει ο ιστότοπος Rewards for Justice.

Κατηγορήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Αυγούστου 1998 στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, από τις οποίες σκοτώθηκαν 224 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 5.000 άλλοι.

Τόσο ο Μπιν Λάντεν όσο και ο Ζαουάχρι διέφυγαν της σύλληψης όταν οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανέτρεψαν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

EURACTIV.com with Reuters

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα