Ο Ερντογάν προσπαθεί να εκδιώξει την ΥΠΕΞ της Λιβύης: Επειδή ζήτησε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Προσωπικές πιέσεις υπέστη η Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Najla El-Mangoush μετά την απαίτηση που διατύπωσε για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης, αναφέρει το δημοσίευμα του διπλωματικού συντάκτη της εφημερίδας Guardian, Patrick Wintour.

Η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης έχει δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί μόλις επτά εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Najla El-Mangoush, διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών από τον μεταβατικό Πρωθυπουργό της χώρας Abdelhamid Dbeibah, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υπαναχώρησή του από την υπόσχεση ότι το 30% των υπουργικών χαρτοφυλακίων θα δίνονταν σε γυναίκες.

Οι αντίπαλοι της Mangoush λένε ότι οι εκκλήσεις της προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τη χώρα της δεν συνοδεύτηκαν από κριτική για την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων από την ομάδα Wagner, η οποία διατηρεί δεσμούς με τον Haftar.

Οι υποστηρικτές της λένε ότι υπήρξε εξίσου σαφής στην έκκλησή της για την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων, και ότι αποσπάσματα δηλώσεων που είχε κάνει το 2019 και που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τύχει επεξεργασίας για να κοπούν οι επικρίσεις της για τον Haftar.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη Richard Norland, υπερασπίστηκε την Mangoush, λέγοντας ότι οι επικρίσεις σε βάρος της πρέπει να σταματήσουν.

“Υποστηρίζουμε πλήρως την ξεκάθαρη έκκληση της Υπουργού Εξωτερικών Mangoush για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων προς όφελος της λιβυκής κυριαρχίας και σταθερότητας”, είπε.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η παρουσία της στη Λιβύη δεν μπορεί να συγκρίνεται με αυτή των Ρώσων μισθοφόρων, αφού τα στρατεύματά της βρίσκονται στη Λιβύη με πρόσκληση της προηγούμενης λιβυκής κυβέρνησης.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίπολη την περασμένη εβδομάδα, επέκρινε όσους που θεωρούν ότι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη ισοδυναμεί με εκείνη των ομάδων που δεν έχουν νομιμοποίηση.

Όμως πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλούν όλους τους ξένους μισθοφόρους και στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως έκανε και η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη από τις δύο πλευρές πέρυσι.

ΠΗΓΗ: GuardianPatrick Wintour, Diplomatic editor – Libya’s first female foreign minister pressed to quit

Ο Ερντογάν προσπαθεί να εκδιώξει την ΥΠΕΞ της Λιβύης: Επειδή ζήτησε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα