«Ο Ερντογάν ξύνεται στη γκλίτσα του αμερικανού τσομπάνη; »

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Στη Συρία ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει την Κουρδική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον. Αυτό αναφέρει στις 28-10-2018 η είδηση στον ηλεκτρονικό Le Monde.fr και στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η Άγκυρα σφυροκόπησε  τις θέσεις των «Μονάδων Προστασίας του Λαού» (YPG) δυτικά του Kobané στη βόρεια Συρία, όπως δείχνει κι ο σχετικός χάρτης της ίδιας πηγής. Ο Ερντογάν είχε απειλήσει τις τελευταίες ημέρες ότι θα ξεκινήσει μια επίθεση ανατολικά του Ευφράτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας στο κόμμα του στην ‘Άγκυρα στις 26-10-2018 .

Μετά την σύνοδο κορυφής Τουρκίας-Ρωσίας-Γαλλίας-Γερμανίας για τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την Κυριακή (28 Οκτωβρίου) τις θέσεις των «Μονάδων Προστασίας του Λαού» (YPG) στη βόρεια Συρία. Αυτή η κουρδική πολιτοφυλακή, που απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα στο χάρτη, υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα. Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το τουρκικό πυροβολικό σφυροκόπησε θέσεις των YPG στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, δυτικά του Kobané. Αυτοί οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στόχευαν καταφύγια και τάφρους των Μονάδων YPG σε ένα λόφο στο χωριό Zur Maghar, που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Ευφράτη μπροστά από την πόλη Jarablous. Το Anadolu ισχυρίζεται ότι το τουρκικό πυροβολικό ανταπάντησε σε πυροβολισμούς προερχόμενους από αυτήν την περιοχή, όπως αναφέρει η ίδια πηγή Le Monde.fr και (AFP).

Ο βομβαρδισμός έγινε αφού ο Ερντογάν απείλησε επανειλημμένα (δεν ξέρει να κάνει και τίποτε άλλο) τις τελευταίες ημέρες ότι θα ξεκινούσε μια επίθεση ανατολικά του Ευφράτη μετά από δύο προηγούμενες επιχειρήσεις δυτικά του ποταμού. Την Παρασκευή, ο Ερντογάν έδωσε ακόμη μια «τελευταία προειδοποίηση» στους Κούρδους των YPG.

Οι «Μονάδες Προστασίας του Λαού» YPG είναι μέρος ενός αραβο-κουρδικού συνασπισμού, των «Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας» (SDF), ο οποίος υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση της ομάδας του Ισλαμικού Κράτους (IS). Ωστόσο, η Άγκυρα θεωρεί τις Μονάδες YPG ως τον στρατιωτικό βραχίονα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στη Συρία, μιας ομάδας που αγωνίζεται σθεναρά με αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος από το 1984.

Εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον

Κι ενώ το PKK κατατάχθηκε στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, αυτό δεν συμβαίνει με την περίπτωση των «Μονάδων Προστασίας του Λαού» (YPG). Η αμερικανική υποστήριξη στις Μονάδες YPG είναι άλλωστε ένα από τα κύρια σημεία διαμάχης μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ των οποίων οι σχέσεις επιδεινώθηκαν από το 2016.

Μια μεγάλη τουρκική επίθεση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα επιτεθεί στην πόλη Minbej, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Μονάδων YPG και όπου στρατοπεδεύουν επίσης και αμερικανοί στρατιώτες. Για να μετριαστούν οι εντάσεις, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν τώρα συντονισμένες περιπολίες. Η Τουρκία που έχει εισβάλει στη Συρία, υποστηρίζει την αντιπολίτευση στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Ασαντ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί κυρίως στις δραστηριότητες των συριακών κουρδικών πολιτοφυλακών στα σύνορά της, που θεωρεί ότι αποτελούν απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η Τουρκία φοβάται ότι η δημιουργία ενός «κουρδικού κράτους» στα σύνορά της θα γαλβανίσει (θα εξάψει) τις αποσχιστικές φιλοδοξίες στο έδαφός της. Από το 2016, ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε δύο επιθέσεις στη βόρεια Συρία, δυτικά του Ευφράτη, για να αποκρούσει τους τζιχαντιστές από τα σύνορά της και να αποτρέψει τη διασύνδεση  διαφόρων περιοχών της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τις Κουρδικές Μονάδες YPG.

Ο Ερντογάν ξύνεται στη γκλίτσα του αμερικανού τσομπάνη ; Η κατά 40% υποτίμηση της τουρκικής λίρας δεν του έφτασε; Συνεχίζει τον κοστοβόρο πόλεμο ενάντια στους Κούρδους, τους οποίους τρέμει γιατί είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν.

Για να δούμε πότε θα φάει την μαγκούρα στο ιμπεριαλιστικό του κεφάλι ;

Ίσως, όταν, κι αν, επιχειρήσει να παρενοχλήσει τα αμερικανικά τρυπάνια στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα