Ο Ερντογάν καθαρίζει το στρατό από επικριτές της Δύσης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μάιος 22, 2020. 06:51

Η μετακίνηση του διοικητή του τουρκικού ναυτικού Τζιχάτ Γιαϊτζί στο Γενικό Επιτελείο και η επακόλουθη παραίτηση του,  αποτέλεσαν σοκ για τους τοπικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους, γράφει η ρωσική Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα.

Ο αντιναύαρχος ήταν γνωστός για τις πρωτοβουλίες του για την καταπολέμηση της «πέμπτης φάλαγγας» στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και για την ανάπτυξη του «Λιβυκού» δόγματος της Άγκυρας.

Στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων, θεωρείται ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί ένδειξη της επιθυμίας της τουρκικής ηγεσίας να δείξει την πίστη της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρχικά, με διάταγμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αντιναύαρχος, ο οποίος ηγήθηκε της έδρας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μεταφέρθηκε σε θέση του Γενικού Επιτελείου. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Τζιχάτ Γιαϊτζί παραιτήθηκε.

Οι επίσημοι λόγοι για τη μετακίνησή του είναι ασαφείς.

Ωστόσο, η απόφαση του αρχηγού του κράτους προκάλεσε αμέσως μια έντονη κριτική από το κοινό που είναι πιστό στις Αρχές.

Έτσι, ο αναπληρωτής του προεδρικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)  Σαμίλ Ταγιάρ εξέφρασε την άποψη ότι ο Ερντογάν πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του. Υπενθύμισε στον πρόεδρο ότι ο Γιαϊτζί είναι ένας έγκυρος πολιτικός, ειδικά σε θέματα που σχετίζονται με τον τουρκικό γεωστρατηγικό προσανατολισμό.

Ο εμπνευστής της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής 

Ο αντιναύαρχος υποστήριξε την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» – ένα στρατιωτικό-πολιτικό πρόγραμμα, που καθορίζει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για εκτεταμένη δικαιοδοσία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ονομάζεται επίσης ο εγκέφαλος των ρυθμίσεων στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης.

Όλο το πακέτο συμφωνιών, το οποίο υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Νοεμβρίου 2019, προβλέπει την εκπαίδευση και την κατάρτιση στρατιωτικού προσωπικού, τη διάρθρωση του νομικού πλαισίου, καθώς και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των αμυντικών υπηρεσιών της Τουρκίας και της Λιβύης.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη συνήψε επίσης με την Άγκυρα ένα μνημόνιο συμφωνίας για τη μονομερή οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών.

Η πρωτοβουλία για διώξεις στο Στρατό

Όταν η Άγκυρα άρχισε να παρακολουθεί τα αντικυβερνητικά συναισθήματα στο στρατό μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ο Γιαϊτζί  παρουσίασε την ιδέα του για ένα πρόγραμμα υπολογιστή που βοήθησε στον εντοπισμό πιθανών υποστηρικτών του κινήματος FETO και ο ταπεινωμένος ιεροκήρυκας Φετιουλάχ Γκιουλέν, θεωρήθηκε επίσημα  ως ο διοργανωτής του πραξικοπήματος.

Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων, η οποία περιείχε πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τις τάξεις και τους αξιωματικούς, ήταν δυνατή η παρακολούθηση δεδομένων όπως η εγγραφή προσλήψεων, οι πειθαρχικές κυρώσεις, η εξέλιξη της σταδιοδρομίας και η ακαδημαϊκή απόδοση.

Τα προφίλ των αξιωματικών και των στρατιωτών βαθμολογούνται με τρία χρώματα: πράσινο, κίτρινο και κόκκινο. Ο συναγερμός βρισκόταν στο κίτρινο και κόκκινο.

Η φιγούρα του Αντιναύαρχου, ο οποίος θεωρείται υποστηρικτής της λεγόμενης ευρασιατικής αναπτυξιακής πορείας της Τουρκίας, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Ωστόσο, τώρα ο πρόεδρος σιωπά για τις εξελίξεις γύρω από τον Γιαϊτζί  . Η «Al-Monitor» γράφει ότι η παραίτηση του Γιαϊτζί  δεν ήταν έκπληξη: ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκουλέρ ήταν πολύ δυσαρεστημένοι με το αυξανόμενο δημόσιο προφίλ του.

Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι αναλυτές υπέθεσαν ότι ο Γιαϊτζί  θα αποχωρούσε από τη θέση του τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, όταν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, όπου, κατά κανόνα, συζητούνται όλες οι βασικές αποφάσεις προσωπικού εντός του στρατού.

Στο περιβάλλον των εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, επισημαίνουν πολλές ερμηνείες που περιβάλλουν την παρακμή και την επακόλουθη παραίτηση του Γιαϊτζί .

Λόγοι τουρκικής οικονομίας

«Υπάρχουν Ευρασιατικοί, ή οι λεγόμενοι πολιτικοί του στρατού στην Τουρκία», λέει ο  Ορχάν Γκαφαλί, ειδικός στο Κέντρο Πολιτικών Σπουδών στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την εκδοχή τους, η αποχώρηση του Αντιναύαρχου (από τη θέση του επικεφαλής του Τουρκικού Ναυτικού) μπορεί να είναι μια από τις ενδείξεις προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλοι είναι της άποψης ότι τέτοιες αλλαγές προσωπικού είναι το αποτέλεσμα ενός πολύ ισχυρού εσωτερικού ανταγωνισμού σε στρατιωτικούς κύκλους και ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μπορούσε να επωφεληθεί από την κατάσταση. Αλλά,  για να πούμε ακριβώς τι συνέβη, είναι πολύ δύσκολο».

Πράγματι, σήμερα η Τουρκία έχει απόλυτη ανάγκη για την προστασία του εθνικού νομίσματος από την κατάρρευση.

Στις αρχές αυτού του μήνα, η τουρκική λίρα έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χάνοντας περίπου το 22% της αξίας της από τις αρχές του 2020.

Προκειμένου να υποστηρίξει την αγορά συναλλάγματος, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ξόδεψε 15 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να καταστούν μια από τις σημαντικότερες πηγές βοήθειας για την Τουρκία, λένε οι αναλυτές.

Από αυτήν την άποψη, μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επίσημη Άγκυρα να δείξει στην Ουάσιγκτον την πίστη της.

Παρεμπιπτόντως, ακριβώς με αυτό συνδέουν την απόφαση της Τουρκίας να καθυστερήσει εν μέρει την έναρξη λειτουργίας του ρωσικού S-400 που είχε προγραμματισθεί για τον Απρίλιο.

«Ωστόσο, δεν νομίζω ότι στο εγγύς μέλλον η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στις κατευθύνσεις της Λιβύης και της Κύπρου θα υποστεί σοβαρές αλλαγές», υποστηρίζει ο Γκαφαρλί για το σκάνδαλο που περιβάλλει τον Τούρκο αντιναύαρχο.

«Το γεγονός είναι ότι ο Γιαϊτζί  ήταν ένας πολύ σημαντικός στρατιωτικός ηγέτης, ένας διανοούμενος που είχε καλές σχέσεις με δημοσιογράφους».

Ο αναλυτής ισχυρίζεται ότι ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, βοήθησε προσωπικά να τραβήξει την προσοχή του κοινού στην παραίτησή του.

Αξιολογώντας τη γενική κατάσταση στον τουρκικό στρατό, ο Γκαφαρλί σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θαυμαστές και στρατηγοί που ακολουθούν έναν αντιδυτικό προσανατολισμό.

Ο Ερντογάν καθαρίζει τον στρατό του από επικριτές των ΗΠΑ

Независимая газета

The Hellenic Information Team

               

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα