Ο Ερντογάν εκλιπαρεί τους Κούρδους να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα: «Σας έχω μέσα στην καρδιά μου»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Ερντογάν εκλιπαρεί τους Κούρδους να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα: «Σας έχω μέσα στην καρδιά μου»

Συγκεντρώσεις στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν (νοτιοανατολική Τουρκία) για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου πραγματοποίησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι ισλαμιστές της Άγκυρας έχουν εξαπολύσει επίθεση «αγάπης» στους Κούρδους για να κερδίσουν τις πολύτιμες ψήφους τους στις 16 Απριλίου.

Μιλώντας στο Βαν ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αποκάλεσε τους Κούρδους «αδελφούς» και κατήγγειλε εκείνους που θέλουν να «χωρίσουν» το «έθνος» (sic) σε Τούρκους και Κούρδους:
«Είναι στιγμή που πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι, που πρέπει να δούμε τι δόλιες παγίδες, που πρέπει να συμπεριφερόμαστε με αντίληψη. Θέλουν να μας χωρίσουν σε Τούρκους και Κούρδους. Είμαι σίγουρος ότι οι Κούρδοι αδελφοί μου δεν θα εξαπατηθούν. Το έθνος μας θα δώσει το απαραίτητο μάθημα σε αυτούς που προσπαθούν να μας χωρίσουν».
Οι Κούρδοι είναι άρειο (ιρανικό) έθνος και οι Τούρκοι Μογγόλοι (οι κανονικοί Τούρκοι, διότι στη Μικρά Ασία δεν υπάρχουν «κανονικοί» Τούρκοι αλλά εκτουρκισμένοι πληθυσμοί). Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι το ίδιο έθνος, δεν ανήκουν καν στην ίδια ομοφυλία.
Προφανώς για τον Γιλντιρίμ η έννοια του «έθνους» έχει να κάνει με τα θρησκευτικά «μιλιέτ» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ουδεμία σχέση με το πώς εννοούνται τα έθνη από την επιστήμη και τη λογική.
Ο Γιλντιρίμ στην ομιλία του επέκρινε την στάση του κεμαλικού κεντροαριστερού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHΡ) και του φιλοκουρδικού σοσιαλιστικού HDP στο ζήτημα του συντάγματος, λέγοντας:
«Εμείς όταν λέμε νέο σύνταγμα, το HDP και το CHΡ απειλούν το έθνος, διασπείρουν τον φόβο. Έχουν γίνει σαν δίδυμα αδέλφια πλέον, το ένα σηκώνει το πόδι, το άλλο το πατάει. Αδέλφια μου, το σύνταγμα που αυτοί υπερασπίζονται είναι το σύνταγμα του 1980, το οποίο δημιούργησε μία χώρα που σχετίστηκε με βασανιστήρια μετά το πραξικόπημα».
Διότι το καθεστώς Ερντογάν δεν κάνει κανένα βασανιστήριο, οι περισσότεροι από 100.000 φυλακισμένοι αντικαθεστωτικοί απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θρασύτατος ψεύτης.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, μιλώντας στη ντε φάκτο κουρδική πρωτεύουσα στην Τουρκία, στην πόλη Άμιδα (όπως την αποκαλούν Έλληνες και Κούρδοι), Ντιγιάρμπακιρ όπως τη λένε οι Τούρκοι, είπε:
«Αυτοί οι υποστηρικτές του ΡΚΚ λένε συνέχεια «ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη». Ειρήνη με λόγια γίνεται; Γίνεται ειρήνη με αυτούς που φέρουν όπλα; Εμείς χτίζουμε. Εμείς αποκαθιστούμε.[…] Εμείς είμαστε οι σωματοφύλακες της ειρήνης και θα συνεχιστεί το ίδιο από τώρα και στο εξής».
«Όπως δεν γίνεται να υπάρξει Τουρκία χωρίς Κωνσταντινούπολη, χωρίς Σμύρνη, χωρίς Τραπεζούντα, χωρίς Αττάλεια, χωρίς Ερζουρούμ, έτσι δεν γίνεται Τουρκία χωρίς το Ντιγιάρμπακιρ. Γιατί το Ντιγιάρμπακιρ είναι η καρδιά μας. Αυτοί που θέλουν να αποκόψουν αυτήν την περιοχή, αυτόν τον λαό από εμάς, είναι σαν να θέλουν να ξεριζώσουν την καρδιά μας».
Ότι ο Ερντογάν έχει στην καρδιά του τον κουρδικό λαό πραγματικά ξεπερνά τη λογική… Όταν πέρσι ισοπέδωνε τις κουρδικές πόλεις στη νοτιοανατολική Τουρκία και σκότωνε αμάχους, το έκανε από τη μεγάλη αγάπη του.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε, μήπως και κερδίσει καμία ψήφο, ότι θα φτάσει το φυσικό αέριο σε 4 ακόμα δήμους του Ντιγιάρμπακιρ αυτό και το επόμενο έτος, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή εγκαταστάσεων για την άρδευση 1 εκατ. εκταρίων μέχρι το 2019.
Υποσχέθηκε και οικονομική ανάπτυξη στο Ντιγιάρμπακιρ, αρκεί να τον ψηφίσουν για σουλτάνο και να σταματήσουν να αγωνίζονται για την κουρδική ελευθερία:
«Γιατί να μην υπάρχει ρεκόρ στον τουρισμό στο Ντιγιάρμπακιρ; Αν υπάρχει τρομοκρατία εδώ έρχονται πράκτορες τρομοκράτες, δεν έρχονται τουρίστες. Η δουλειά τους είναι να ανακατεύουν.
»Αυτοί είναι μίξερ, μίξερ τρομοκρατίας. […] Κανείς δεν κάνει επενδύσεις στα μέρη που υπάρχει τρομοκρατία και συγκρούσεις.
»Και αν δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχει και απασχόληση. Η αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση είναι ο βασικός εχθρός της χώρας και του έθνους μας.
»Είμαστε υποχρεωμένοι να σώσουμε του Κούρδους αδελφούς μας από το πληρωμένο δίκτυο των δολοφόνων και αυτούς που το πληρώνουν και το χρησιμοποιούν όπως θέλουν».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι το καθεστώς του είναι πρόθυμο να συνομιλήσει με όσους έχουν προβλήματα, με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν όπλα και να μην προσπαθήσει κάποιος να διχοτομήσει την χώρα και αυτό το «έθνος» (ποιο έθνος;).
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι την περίοδο της πρωθυπουργίας του απελευθερώθηκε η χρήση της κουρδικής γλώσσας και σχολίασε ότι το ισλαμιστικό κόμμα του αποτελεί τον εγγυητή των ελευθεριών.
Τέλος, τόνισε ότι περιθωριακές οργανώσεις, το CHP, η Ευρώπη και το HDΡ αρνούνται την αλλαγή του συντάγματος του 1980 και του υπάρχοντος συστήματος διοίκησης το οποίο αποτελεί την πηγή όλων των προβλημάτων που βιώνουν οι Κούρδοι και πρόσθεσε τα εξής:
«Το νέο σύστημα που θα προκύψει από την αλλαγή του Συντάγματος δεν θα σας ζημιώσει, θα συμβάλει θετικά σε κάθε τομέα. Αλλά αυτοί δεν ενδιαφέρονται για εσάς. Το CHP παίρνει εντολές από την Πενσιλβάνια και αυτοί από τους βαρόνους της τρομοκρατίας στο Καντίλ».
Είναι η πρώτη φορά που κατηγόρησε ευθέως το κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι λαμβάνει εντολές από τον Φετουλάχ Γκιουλέν κι αυτό είναι προάγγελος τι «περιμένει» τους κεμαλικούς εάν κερδίσει το δημοψήφισμα.
Μέσα από τα λόγια του όμως για μια ακόμη φορά «μαρτύρησε» και τον μεγαλύτερο φόβο του. Τον διαμελισμό της Τουρκίας.
Προφανώς και αδυνατεί να κατανοήσει ότι ο ίδιος είναι, με όλα τα αλλοπρόσαλλα που κάνει, εκείνος που οδηγεί την Τουρκία στον διαμελισμό. Μόνος του σκάβει τον λάκκο του.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα