Ο Ερντογάν απαίτησε συνάντηση με τον Τραμπ στον ΟΗΕ: Τελεσίγραφο για Συρία-Κούρδους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. (Official White House Photo By Shealah Craighead)    SEPTEMBER 7, 2019

Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταφθάνει στη Νέα Υόρκη με μεγάλη κουστωδία υπουργών, άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησής του και επιχειρηματιών για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα ξεκινήσει στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, όπως κάθε χρόνο το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μήνυμα του προς τον Λευκό Οίκο, ο κ. Ερντογάν κατέστησε γνωστό και το βασικό θέμα συζήτησης, που θα επιθυμούσε να είναι η κατάσταση στη Βόρεια Συρία. Με τον τρόπο αυτό, θέλει να δείξει ότι η υπόθεση της αγοράς και εγκατάστασης του ρωσικού συστήματος S-400 είναι παρελθόν, και δεν επηρεάζει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από το Λευκό Οίκο στο τουρκικό αίτημα, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται η πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, καθώς ο κ. Τραμπ θεωρεί «προσωπικό του φίλο» τον κ. Ερντογάν.

Η προηγούμενη επαφή τους έγινε στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου ο Αμερικανός πλανητάρχης υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι δεν θα του επιβάλει κυρώσεις για την αγορά των S-400, όπως και έγινε. Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αναμένεται ότι θα καταθέσουν μέσα στο Σεπτέμβριο σχέδιο νόμου με το οποίο θα εξαναγκάζεται ο κ. Τραμπ να ακολουθήσει πιστά τους αμερικανικούς νόμους στο θέμα των κυρώσεων.

Θυμίζουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ξανά τους Αμερικανούς ότι θα ξεκινήσει επιχείρηση στη βόρεια και την ανατολική Συρία, αν δεν του δώσουν τον έλεγχο της «ζώνης ασφαλείας». Σύμφωνα με πληροφορίες η διορία για την τελική απόφαση του εκπνέει την ημέρα της αναχώρησής του από τον ΟΗΕ, εκτός εάν ο κ. Τραμπ δεχθεί να δώσει τον έλεγχο της ζώνης, σε βάθος 32 χιλιομέτρων, στην Άγκυρα.

Με τα σημερινά δεδομένα -διότι ο Αμερικανός πρόεδρος αλλάζει συχνά γνώμη- η απάντηση των ΗΠΑ είναι αρνητική. Πάντως, για την αμερικανική κυβέρνηση, και ανεξάρτητα από την απαράδεκτη στάση του κ. Τραμπ για το θέμα των κυρώσεων, η υπόθεση των S-400 παραμένει ανοικτή και το αίτημα για απομάκρυνσή τους είναι «ζωντανό», όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μάρκ Έσπερ (ΕΔΩ) στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Ο κ. Έσπερ διέλυσε και το αφήγημα (ΕΔΩ) που ήθελε την Ουάσιγκτον να αποδέχεται δήθεν τη μη λειτουργία του ρωσικού συστήματος. Για το Πεντάγωνο αυτή η πρόταση δεν είναι αποδεκτή. Άλλωστε, ο κ. Ερντογάν δεν έχει κρύψει τους σχεδιασμούς του, που αφορούν την λειτουργία των S-400 το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο.

Είναι φανερό σε όσους ασχολούνται με τις σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι η άρνηση του κ. Τραμπ για την επιβολή των κυρώσεων, πέραν των προσωπικών του συμφερόντων, σκοντάφτει στο θέμα της ζώνης ασφαλείας στη Βόρεια Συρία, όπου βρέθηκε από μόνος του σε δεινή θέση. Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ένα άνευ προηγουμένου εκβιασμό στους Αμερικανούς με την απειλή πραγματοποίησης εισβολής για να «καθαρίσει» δήθεν την περιοχή από τους «τρομοκράτες» Κούρδους της Συρίας (YPG), οι οποίοι και βοήθησαν τις ΗΠΑ να νικήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η πολεμική της Τουρκίας και η μερική υποχώρηση των μαχητών του YPG από τον πόλεμο με τον ISIS για να υπερασπιστούν τον λαό τους, επανέφερε στο προσκήνιο τους τζιχαντιστές και σύμφωνα με αμερικανικούς υπολογισμούς 14 με 16 χιλιάδες τρομοκράτες έχουν επανεμφανιστεί στη Συρία και το Ιράκ και αποτελούν νέα απειλή για την Αμερική και την Ευρώπη.

Ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων, που είχε υποχωρήσει δραματικά λόγω της ήττας του ΙΣ, είναι πάλι υπαρκτός. Με τα σημερινά δεδομένα οι Αμερικανοί συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τους μαχητές του YPG και όπως κατήγγειλε η Τουρκία μέχρι και πρόσφατα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα μετέφεραν οπλισμό στους Κούρδους της Συρίας.

Οι στρατηγοί του Πενταγώνου, αλλά και ο υπουργός Άμυνας Έσπερ έχουν τονίσει στους Τούρκους ότι δεν θα ακυρώσουν αυτή τη συνεργασία με τους Κούρδους και ότι θα συνεχιστεί στα πεδία των μαχών, όπου οι μαχητές του YPG αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της συμμαχίας εναντίον του ISIS.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη «ζώνη ασφαλείας» τονίστηκε από την αμερικανική πλευρά ότι οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ και Τουρκίας δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις με τους Κούρδους. Σημειώνουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι κοινές χερσαίες περιπολίες τουρκικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία θα ξεκινήσουν αύριο (σήμερα) Κυριακή. Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε ακόμα την πληροφορία

Ως γνωστό, είχαν προηγηθεί κοινές περιπολίες με ελικόπτερα πάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή για να καθοριστούν τα κοινά φυλάκια στη «ζώνη ασφαλείας». Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία και το κέντρο κοινών επιχειρήσεων που προβλέπεται από τη συμφωνία της 7ης Αυγούστου, για να συντονίζει τις περιπολίες στη «ζώνη ασφαλείας».

Η Αμερική και η Τουρκία διαφωνούν ως προς το εύρος της «ζώνης ασφαλείας», καθώς και στο θέμα των Κούρδων. Η Ουάσιγκτον τους θεωρεί συμμάχους και η Άγκυρα τρομοκράτες και παρακλάδι του PKK που αγωνίζεται για την αυτονομία των κουρδικών περιοχών από την Τουρκία. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας ζώνης ανάμεσα στα τουρκικά σύνορα και τις συριακές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Η ζώνη θα ελέγχεται από αμερικανικά και τουρκικά στρατεύματα.

Πηγή: Ο Ερντογάν απαίτησε συνάντηση με τον Τραμπ στον ΟΗΕ: Τελεσίγραφο για Συρία-Κούρδους https://hellasjournal.com/2019/09/o-erntogan-apaitise-synantisi-me-ton-tramp-ston-oie-telesigrafo-gia-syria-koyrdoys/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα