Ο δρόμος προς τον διάλογο είναι γεμάτος από αγκάθια, προκλήσεις και οσμή προβοκάτσιας…  

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μόνο διάθεση για διάλογο δεν έχουν οι γείτονες και αυτό φαίνεται μέσα από τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι Τούρκοι τα τελευταία 24ωρα, με τα σημάδια να δείχνουν στους Έλληνες Επιτελείς ότι δεν αργεί ιδιαίτερα η μέρα για τον επόμενο «γενικό συναγερμό».

Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης είναι αυτό που έχει χτυπήσει καμπανάκι εγρήγορσης στις Ένοπλες Δυνάμεις, με το Επιτελείο να ζητά την επίσπευση των διαδικασιών συντήρησης και επαναεξυπηρέτησης των μέσων ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Ήδη από τον κατάπλου των πολεμικών πλοίων η πρώτη εντολή από τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ήταν να ετοιμάσουν αμέσως τα πλοία και μετά να έχουν τον χρόνο για ξεκούραση τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), τα οποία έδωσαν τον πιο μεγάλο αγώνα στη θάλασσα, απέναντι από κάθε τουρκικό πλοίο.

Το επίπεδο συναγερμού έχει περάσει σε αυτό των φυσιολογικών ημέρων, αλλά όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν τις νέες προσπάθειες δημιουργίας κλίματος που μόνο διάλογο δεν προμηνύουν.

  • Προκλητική ακτοφυλακή

Και μπορεί ο Τουρκικός στόλος να έχει δέσει στους ναυστάθμους αλλά φαίνεται ότι την σκυτάλη την έχει λάβει η Τουρκική ακτοφυλακή η οποία δεν σταματά να κινείται, πολλές φορές και με προκλητικό τρόπο πέριξ των Ελληνικών νησιών σε μια ακόμη προσπάθεια να παραβιάσουν τα Εθνικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι Τουρκικές ακταιωροί κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, εκεί που κινείται είτε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού είτε και Κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες επιτηρούν πάντοτε τις τουρκικές κινήσεις και τα πληρώματά τους διαβάζουν τις τουρκικές προθέσεις και εντολές που έχουν λάβει για τις μεθόδους προκλήσεων.

Επιτελείς σημειώνουν ότι σχεδόν πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας δίνουν ρόλο και χώρο για προκλήσεις στα Σώματα Ασφαλείας της γείτονος είτε αυτά είναι η στρατοχωροφυλακή στον Έβρο είτε η ακτοφυλακή στην θάλασσα.

Η μεγάλη διαφορά στην παρούσα στιγμή είναι ότι τόσο στα βορειοανατολικά σύνορα, χερσαία-παραποτάμια αλλά και στα θαλάσσια, η Ελληνική επιτήρηση και τα αντανακλαστικά είναι πολύ αυξημένα λόγω της ασύμμετρης απειλής του μεταναστευτικού.

Όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στο Επιτελείο λένε ότι δεν αργεί η περίοδος όπου η Τουρκία θα ενεργοποιήσει και πάλι τους δουλέμπορους και το παρακρατικό σύστημα ώστε να πιέσει την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μέσω του μεταναστευτικού η Άγκυρα πάντοτε ευελπιστεί κι έχει τα μάτια της ανοιχτά μήπως καταφέρει να βρει την κατάλληλη οδό που θα την οδηγήσει σε μια τεχνητή ένταση, ίσως και ένα ατύχημα στο Αρχιπέλαγος ή τον Έβρο.

  • Οσμή προβοκάτσιας…

Η διάρκεια της αμφισβήτησης της νόμιμης άμυνας με την απειλητική στρατιά του Αιγαίου να βρίσκεται λίγα μίλια από τις ακτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η εμπρηστική επαναλαμβανόμενη ρητορική του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και οι κινήσεις που φέρουν την οσμή απόπειρας προβοκάτσιας, όπως αυτή με το τετρακόπτερο των «τουρκικών εμβατηρίων» και του Εθνικού ύμνου της γείτονος που ακούστηκαν στην ακριτική Μεγίστη και που ερευνάται από τις αρχές ασφαλείας αποτελούν ενδείξεις για την κλιμακούμενη ένταση.

Πάντως πηγές ξεκαθαρίζουν ότι το περιστατικό με το drone που πέταξε στο γραφικό λιμάνι της Μεγίστης και που ακούγονταν από αυτό τουρκικοί ύμνοι και εμβατήρια δεν σχετίζεται με το δεύτερο περιστατικό όπου άγνωστοι πέταξαν μπογιές σε βράχους όπου υπάρχει σχηματισμένη και βαμμένη Ελληνική σημαία.

Τα δυο περιστατικά πιθανό να σημειώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών ενώ κυρίως το δεύτερο ερευνάται από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα.

Σε κάθε περίπτωση ανώτατες πηγές σημείωναν πως περίμεναν το «come back» της Τουρκίας, δηλαδή ότι πολύ γρήγορα θα επέστρεφε στον δρόμο των προκλήσεων. Αυτό θα συνεχιστεί όσο η Αθήνα διατηρεί ανυποχώρητη στάση στην ατζέντα του διαλόγου μη δεχόμενη τις αξιώσεις και τα θέματα που προσθέτει διαρκώς η Άγκυρα η οποία έχει μοναδικό γνώμονα το κέρδος έστω και κατ’ ελάχιστο των θέσεων της.

Και εδώ ο ενεργός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι που παίζει καθοριστικό ρόλο διότι ακόμη και το γεγονός της διατήρησης δυνάμεων σε προκεχωρημένες θέσεις στο Αιγαίο, είναι σημαντικός παράγοντας όχι μόνο προβολής ισχύος αλλά και ενός αποτρεπτικού μόνιμου μηνύματος.

Πλωτά του Λιμενικού στην ακριτική Μεγίστη, με τα στελέχη του Σώματος να έχουν κληθεί τις τελευταίες ημέρες να ερευνήσουν και τα νέα περιστατικά που περιέχουν “οσμή προβοκάτσιας”…  Πηγή εικόνας: Hellas Journal

Ο δρόμος προς τον διάλογο είναι γεμάτος από αγκάθια, προκλήσεις και οσμή προβοκάτσιας…  

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα