Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στις μέρες του Sars-CoV-2

Αντί για ευχές: Λογική, Φιλότιμο, Παιδεία

και ολίγον ρεαλισμό από τον ιδρυτή

του σουρεαλισμού André Breton

  1. Παιδεία δεν είναι τα αξιώματά μας, τα πτυχία μας, τα λεφτά μας και η τάχα ‘υψηλή’ καταγωγή μας, αλλά η σχέση μας με την Λογική, η συνείδηση και η αισθητική μας.
  2. Παιδεία είναι να τηρούμε προσεχτικά και με υπευθυνότητα τις οδηγίες των ειδικών και αρμόδιων επιστημόνων για την αντιμετώπιση του φονικού ιού Sars-CoV-2, για να μην θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τις ζωές των άλλων.
  3. Παιδεία είναι ο τρόπος με τον οποίο μπαίνουμε στο λεωφορείο ή στο μετρό, συνομιλούμε, φλερτάρουμε, περπατάμε στον δρόμο, ανταποκρινόμαστε στην Καλημέρα του άλλου, κρατάμε την πόρτα να περάσει ο άγνωστος στο ασανσέρ και ευχαριστούμε τον συνάνθρωπο που κάποια στιγμή και κάπου μας εξυπηρέτησε.
  4. Παιδεία είναι το αυθεντικό, το πηγαίο χαμόγελό μας, ο τρόπος που μιλάμε, οι λέξεις μας, η διακριτικότητά μας, τα όρια της ελευθερίας μας, η γλώσσα του σώματός μας, το πόσο αγαπάμε να ακούμε τον συνομιλητή μας για να μαθαίνουμε, να διαβάζουμε για να μαθαίνουμε για να αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι και για να αλλάζουμε τον κόσμο.
  5. Παιδεία είναι η σεμνότητα αλλά και η επιμονή στις αξίες μας, το ότι δεν είμαστε προς αγορά ή προς πώληση, το ότι σεβόμαστε τον συνάνθρωπο, την/τον σύντροφο, την θέση και το παιδί του/της άλλου/ης, την κυρία που καθαρίζει τον χώρο που εργαζόμαστε, τον κύριο που καθαρίζει τον δρόμο ή το πάρκο, την κυρία που μας σερβίρει, την κοπέλα στο ταμείο.
  6. Παιδεία είναι η αναγνώριση των λαθών μας, η κατανόησή μας απέναντι στο λάθος του άλλου, η προθυμία μας να ποτίσουμε την γλάστρα του γείτονα που λείπει και η προθυμία μας να φροντίζουμε όχι μόνο την μπροστινή, αλλά και την πίσω πλευρά του σπιτιού μας.
  7. Παιδεία είναι η αλληλεγγύη και η προσφορά στον πάσχοντα και η ετοιμότητα να προστατεύουμε λόγω και έργω τον αδύναμο, τον ξένο συνάνθρωπό μας, αλλά και να μην παραλείπουμε τα βάζουμε με τους ισχυρούς, τους αγύρτες σκοταδιστές του ιερατείου, τους ρατσιστές και τους φασίστες, τους δυνάστες εργοδότες, τους, τους υποκριτές επαγγελματίες πολιτικούς και τους εξουσιαστές κρατικούς αξιωματούχους.
  8. Παιδεία είναι η γενναιότητα, η ευθύτητα και η ευθύνη να αναγνωρίζουμε την όποια συμβολή των όποιων άλλων που ενισχύει το δημόσιο συμφέρον και το γενικό καλό και να αντιστεκόμαστε απέναντι στα σχέδια, στα ταμπού, στα ‘θεία σκιάχτρα’ της εξουσίας, στις σκοταδιστικές ανοησίες, στις ουσίες και στις καταπιεστικές εξουσίες.
  9. Παιδεία είναι να διαλέγεις τον δύσκολο δρόμο της αξιοπρέπειας, του αγώνα και συνάμα να καίγεται το μέσα σου για το κοινό καλό, για το ωραίο και το αληθινό.
  10. Παιδεία είναι να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο, τον κόσμο της κοινωνικής ισότητας, της παγκόσμιας συνεργασίας και ειρήνης, της άμεσης δημοκρατίας και του οικουμενικού ουμανισμού.

Για την αντιγραφή/διασκευή

Κώστας Λάμπος

Δάσος, 14.04.2020

 

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μεγάλη Πέμπτη σήμερα ,ημέρα των ουαί του Χριστού μας προς όλους τους υποκριτές ,να υπογραμμίσω ,την εμφανή α- παιδεία σας αγαπητέ κ.Λάμπο σε μια ροσφατη ανταλλαγή σχολίων μας για την ανάρτηση σας στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ με θέμα τους Έλληνες ”γκασταρμπάιτερς” της Γερμανίας.
    Είχατε τότε παραβεί- σε σχόλια εις βάρος μου-τις υπ’αύξοντα αριθμόν 1,4 και 6 ”ντιρεκτίβες’ για την Παιδεία,που αναφέρονται στην τωρινή ανάρτησή σας και εγώ απλώς τήρησα -όπως πάντα -την οδηγία της παραγράφου 5,που αναφέρεται ότι επιμένουμε στις αξίες μας και δεν είμαστε προς αγορά ,η, προς πώληση ,για να ομογενοποιηθούμε στη σαφήνεια του συρμού και τη γνώση του ειδικού.
    Τολμώ να συστήσω αντί όλων των άλλων για την παιδεία και την ανθρωπιά μας τα Ηθικά Νικομάχεια του Μακεδόνος Αριστοτέλους και φυσικά την Καινή Διαθήκη του Αναστάντος Χριστού μας,με τις καλύτερες ευχές μου σε σας και όλους τους συνανιχνευτάς.

  2. Εντάξει κουκουολοφόρε, κέρδισες ακόμα λίγη δημοσιότητα με το σχόλιό σου.
    Αναφορικά με τον Αριστοτέλη γνωρίζω πολύ καλά τι γράφει κι όχι μόνο στα ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ, όπως επίσης γνωρίζω ότι υπήρξε, ο μεγαλύτερος, ίσως, σοφός όλων των εποχών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραβλέπουμε τις αντιφάσεις του, ως αντιφάσεις και της εποχής του.
    Όσον αφορά στην λεγόμενη Καινή Διαθήκη, να θυμίσω ότι δεν την έγραψε ο Χριστός, την ύπαρξη του οποίου αμφισβητεί η Λογική και η Επιστήμη της ιστορίας, αλλά ο Ευσέβιος Καισαρείας κατόπιν εντολής του μεγαλύτερου εγκληματία, ίσως, όλων των εποχών του Ρωμαίου Ιμπεράτορα Flavius Valerius Aurelius Constantinus μετά την λεγόμενη Πρώτη Σύνοδο της Νικαίας στα μισά περίπου του 4ου αιώνα της σύγχρονης χρονολόγησης, την οποία μετά από πολλούς αιώνες την αποποιήθηκε/κατάργησε η επόμενη Σύνοδος Νικαίας.
    Αυτά τα λίγα περί παιδείας την οποία περιορίσατε στις γνώσεις που αποκικτησατε στα κατηχητικά και στα κηρύγματα κομπλεξικών ιεροκηρύκων.
    Για περισσότερα βλέπε ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. δΟΚΊΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΈΣΗ ΜΕΤΑΞΎ ΘΡΗΣΚΕΊΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΊΑΣ.

    • «Στο τέλος (ενώ οι μαθητές δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει) Ο Ιησούς προσεύχεται για τρίτη φορά και τρέχει από το μέτωπό του ιδρώτας και αίμα. Αυτό το σημείο της διήγησης περί «αιματηρού ιδρώτα» αμφισβητήθηκε πολύ έντονα για αιώνες.

      Ο Ευαγγελιστής όμως γράφει κάτι που ήταν αδιανόητο και πρωτοφανές, χωρίς να τον νοιάζει αν θα τον αμφισβητήσουν ή αν θα πουν ότι γράφει φανταστικά πράγματα.

      Πράγματι, λοιπόν, το Ευαγγέλιο 2000 χρόνια μετά δικαιώθηκε, καθώς η Ιατρική πρόσφατα αποφάνθηκε ότι υπάρχει ένα σπάνιο συνοδό σύμπτωμα του οργανισμού με αυτά τα χαρακτηριστικά όταν κάποιος βρεθεί σε μεγάλη ψυχοσωματική ένταση.

      Ξέρουμε πλέον από τη σύγχρονη επιστήμη ότι οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι διάσπαρτοι στο σώμα, αλλά οι πολυπληθέστεροι βρίσκονται στις παλάμες, στα πέλματα, στον αυχένα, στις παρειές και στο μέτωπο.

      Οταν ο άνθρωπος βρεθεί σε μεγάλη ένταση, είναι δυνατόν να γίνει αυτόματη ρήξη μεγάλου αριθμού τριχοειδών αγγείων στο σπείραμα των αδένων. Το αίμα που απελευθερώνεται αναμειγνύεται με τον ιδρώτα, τον βάφει κόκκινο και στη συνέχεια το παραχθέν μείγμα αναβλύζει στο δέρμα.

      Δηλαδή, ο Ευαγγελιστής Λουκάς έγραψε την αλήθεια.»,

      νά: https://www.anixneuseis.gr/%cf%80%cf%8e%cf%82-%cf%80%ce%ad%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b5-%ce%bf-%ce%b9%ce%b7%cf%83%ce%bf%cf%8d%cf%82-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%82/comment-page-1/#comment-941841

    • Αγαπητέ κ.Λάμπο ούτε ο Χριστός και ούτε ο Σωκράτης έγραψαν ,αλλά υπήρξαν-εκτός αν αμφισβητείται τον Πλάτωνα- και ίσως είστε ο μόνος άνθρωπος ,που αρνείσθε την εγκυρότητα των Ευαγγελίων ,που τα έγραψαν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες-συγγραφείς τους οι μαθητές Του ,οι οποίοι ως συγγραφείς έγραψαν την βιογραφία αυτού του Θεανθρώπου από της γεννήσεως του μέχρι του θανάτου και της Αναστάσεως και της εμφανίσεως Του εις αυτούς και μετά απ’αυτήν.
      Είναι δυνατόν εσείς με τέτοια μόρφωση και σοβαρότητα να υποστηρίζετε ότι,-όλα όσα κατέγραψαν ,με τέτοιες λεπτομέρειες μάλιστα , οι ίδιοι οι Ευαγγελιστές μαθητές Του -,τα φαντάσθηκαν και γιαυτά που φαντάσθηκαν ξεχύθηκαν για χάρη Του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο,έπεισαν με το κήρυγμά τους εκατομύρια λογικούς ανθρώπους και αυτοθυσιάσθηκαν με μαρτύρια ;;;.
      Εμείς οι χριστιανοί αυτούς πιστεύουμε ,γιατί όσοι -όπως εσείς- τα αμφισβητούν, αφού δεν είδαν τον Χριστό, άνετα χαρακτηρίζονται ως ψεύτες και συκοφάντες.
      Τέλος ”σας κατήγγειλα” για παράβαση τριών οδηγιών ΣΑΣ για την παιδεία ,για την οποίαν παράβαση δεν ‘δικαιολογηθήκατε”.
      Υ.Γ Εσείς επιδιώκετε την δημοσιότητα με το επώνυμο και τα πολλά προσόντα σας και προφανέστατα δεν δέχεστε τον αντίλογο για όποια παράδοξα υποστηρίζετε στηριζόμενος στην πεπερασμένη ανθρωπίνη λογική , που απαιτεί να στοιχηθούν και άλλοι στην ”σαφήνεια” του συρμού και την γνώση του αυτόκλητου ειδικού.
      Καλή Ανάσταση ,γιατί και για σας -που βαφτισθήκατε χριστιανός- αναστήθηκε ο Χριστός .

  3. Δεν συνεχίζω διάλογο με κουκουλοφόρους.
    Αν όμως έχετε την δύναμη να μάθετε την αλήθειά για το μεγάλο ψέμα, όλων ανεξαίρετα, των θρησκειών, τότε διαβάστε το βιβλίο που σας πρότεινα και μετά τα ξαναλέμε.
    Καμιά θρησκεία δεν έπεισε ποτέ, πουθενά και κανέναν και όλες επιβλήθηκαν δια πυρός και σιδήρου επειδή όλες τους ήταν ιδεολογίες των εκάστοτε εξουσιαστών που κατακρεούργησαν και κατακρεουργούν την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό.
    Οι εξουσίες χρειάστηκαν και χρειάζονται μια τεχνητή παρένθετη και ανύπαρκτη οντότητα μεταξύ αυτών και των καταπιεζόμενων κοινωνιών και κατασκεύασαν τα φετίχ τους που τα ονόμασαν θεούς, στους οποίους απέδωσαν τα δικά τους εγκλήματα με σκοπό να εκτρέψουν την οργή των κοινωνιών προς το πουθενά.
    Η πίστη, λοιπόν, σε φετίχ και σκιάχτρα είναι αποτέλεσμα άγνοιας και συνεπώς εξουσιαστικού φόβου ή αγυρτείας επαγγελματιών αυτόχριστων εκπροσώπων ανύπαρκτων ‘θεών’ κατασκευασμένων από τις εξουσίες ‘κατ’ εικόνα και ομοίωση’.
    Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοσεβασμού σας και ο φόβος της εξουσίας και του υποτιθέμενου ‘θεού’ καθιστά τους πιστούς δούλους και με την συνήθεια καθίσταιαι εθελοδουλεία, πράγμα που είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του πολιτισμέμνου ανθρώπου και μάλιστα του Έλληνα. Ξυπνήστε γιατί χανόμαστε.

    Δεν επανέρχομαι, εκτός αν βγάλετε την κουκούλα…

    • Αγαπητέ κ.Λάμπο και εγώ δεν θα συνεχίσω ,γιατί με την απάντησή σας αποδείξατε ότι είστε αιρετικός για την Χριστιανική Θρησκεία και για τους αιρετικούς κάτι έχει γράψει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος ,που θα το τηρήσω.
      Δεν είστε Άθεος ,γιατί θεοποιήσατε την ανθρώπινη λογική, η οποία όμως πολύ συχνά εγκαταλείπει τους ανθρώπους, είτε με την άνοια ,είτε με το αμνησία.
      Πάντως η επιστήμη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να στηρίξει πολεμικήν εναντίον της χριστιανικής πίστεως.
      Να σας θυμίσω και την απάντηση του Μ.Βασιλείου στον Ιουλιανό τον Παραβάτη”ανέγνως ,αλλ’ ου έγνως ,επειδήπερ εάν έγνως ου κατέγνως”.
      Υ.Γ Μήπως να διαβάζατε και το βιβλίο του αειμνήστου Κων/νου Τσάτσου ” Η ζωή σε απόσταση”. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα