Ο Γκουτέρες άρχισε να μιλά για «αυτοδιοικούμενες περιοχές» κι εμείς περιμένουμε το θαύμα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  Άριστος Μιχαηλίδης   

Είναι συγχυσμένοι και ανίκανοι. Τι άλλο; Όπως την ημέρα που έκανε τα κόλπα του στη Βουλή ο Αβέρωφ και τους έπιασε στον ύπνο κι έμειναν με το στόμα ανοικτό να διερωτώνται για κάμποσες ώρες πώς ήταν δυνατό να εκλέγηκε η Αννίτα Δημητρίου στη δεύτερη ψηφοφορία ενώ αυτοί περίμεναν την τρίτη ψηφοφορία. Έτσι παθαίνουν και στο Κυπριακό.

Κάνουν πανηγύρια τώρα διότι, λέει, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Γκουτέρες το ξέκοψαν στους Τούρκους, λύση δυο κρατών δεν πρόκειται να δεχτούν. Το είπε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αυτοπροσώπως και ρίγη συγκινήσεως διαπέρασαν το είναι τους απ΄ άκρη σ΄ άκρη. «Δεν θα δεχθούμε ποτέ, μα ποτέ, ως ΕΕ τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό. Αυτά τα ξεκάθαρα μηνύματα τα έστειλα προσωπικά στον Πρόεδρο Ερντογάν». Ποτέ, μα ποτέ!

Και τότε, εμείς γιατί θέλουμε να πάμε σε διαπραγματεύσεις με αυτή την πρόταση στο τραπέζι; Γιατί πήγαμε ήδη στην πενταμερή όπου μπήκε στο τραπέζι η λύση δυο κρατών και δεν τολμήσαμε να θέσουμε ως προϋπόθεση ότι θα πάμε σε διαπραγματεύσεις μόνο εάν θα γίνουν στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ΕΕ;

Ακόμα και μετά από το προχθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η αντιμετώπιση με αυστηρά πρακτικά μέτρα της τουρκικής επιδρομής εναντίον του κράτους μέλους πήρε ακόμα μια αναβολή, η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη και καλεί τον Γενικό Γραμματέα να μας ξανακαλέσει στο τραπέζι των δυο κρατών, και η αντιπολίτευση (ΑΚΕΛ) ενώ διαπιστώνει ότι «χωρίς να υπάρχει έμπρακτη αλλαγή της τουρκικής στάσης» «προχωρούν οι διεργασίες για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ», προτείνει: «η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να προτάξει πειστικά την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Να προτάξει πειστικά, ακούεις! Το παραμύθι συνεχίζεται. Ως να μη συμβαίνει τίποτε γύρω τους. Κι όμως, συμβαίνουν πράματα και θαύματα. Το πιο σημαντικό είναι αυτό που διαπίστωσε ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του όταν συνάντησαν την περασμένη Τρίτη την Τζέιν Χολ Λουτ. Τα γράφει σήμερα πρωτοσέλιδα ο Κώστας Βενιζέλος. Τους βολιδοσκόπησε η απεσταλμένη για να δει τις προθέσεις τους, στο ενδεχόμενο να συναινέσουν ώστε στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα τον Ιούλιο να γίνει αναφορά σε «αυτοδιοικούμενες περιοχές». Κι αυτό, τους είπε, για να ικανοποιηθούν οι «ανησυχίες» των Τουρκοκυπρίων. Δηλαδή; Δηλαδή, απλά ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για αναγνώριση και εκχώρηση κυριαρχίας στο κατοχικό καθεστώς.

Ήδη στις προηγούμενες εκθέσεις του ο Γκουτέρες μιλά για βορρά και νότο, συστήνει «να υπάρξει συνεργασία και απευθείας επικοινωνία των δύο πλευρών στο νησί», ενθαρρύνει τις πλευρές «να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης, με την υποστήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, των δικών τους μηχανισμών για την άμβλυνση των εντάσεων, είτε πρόκειται για στρατιωτικής, αστυνομικής είτε πολιτικής φύσης»… Κάνει αναφορές που χωρίς να το δηλώνει υπονοεί και δημιουργεί εικόνες για την ύπαρξη δυο κρατιδίων που πρέπει να συνεργαστούν. Τώρα, προχωρεί και στο τελειωτικό κτύπημα. Αντί να μιλήσει για «κυριαρχική ισότητα», όπως το απαιτούν οι Τούρκοι, μελετά να μιλήσει για «αυτοδιοικούμενες περιοχές». Να αναγνωρίσει, δηλαδή, κυριαρχία χωρίς να το λέει αναγνώριση.

Γι΄ αυτό, λέω, θα πάθουμε όπως έπαθαν τα κόμματα στη Βουλή με την εκλογή της Αννίτας. Θα πανηγυρίζουμε ότι η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτουν τα δυο κράτη, αλλά στην ουσία θα τετραγωνίζουν τον κύκλο κι εμείς θα περιμένουμε τον επόμενο γύρο. Διότι κόλλησε το μυαλό των ηγετών μας στην επιστροφή στο τραπέζι χωρίς να σκεφτούν ότι εδώ που μας έφεραν οφείλουν να προχωρήσουν πρώτα σε άλλες δραστικές ενέργειες, ανατρεπτικές, για να σταματήσουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Για παράδειγμα, τα τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι, λέμε, φιλικά. ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα. Τι τους ζητήσαμε; Πώς είναι δυνατό να μην αξιοποιήσαμε ακόμα τις τουρκικές ενέργειες (στην Αμμόχωστο, στην ΑΟΖ, στην επιμονή για δύο κράτη εκτός πλαισίων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην παρέμβαση της Άγκυρας στην ψηφοφορία των Τουρκοκυπρίων, στον συνεχιζόμενο έως σήμερα εποικισμό) για να ζητήσουμε επίσημη και τελεσίδικη τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας; Πώς είναι δυνατό να ζητούμε ακόμα επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών με σύνθεση και περιεχόμενο που σαφώς ευνοεί τα τουρκικά σχέδια αντί να ζητούμε διεθνή διάσκεψη με την παρουσία όλων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου; Πώς είναι δυνατό να απειλούμε την ΕΕ με βέτο κι όταν έρθει η ώρα να αξιώσουμε δραστικότερη αντίδραση να μένει μετέωρη η απειλή μας και να δηλώνουμε ικανοποίηση για την επανάληψη του νίπτω τας χείρας;

https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1227963/o-ggoyteres-archise-na-mila-ga-aftodioikoymenes-perioches-ki-emeis-perimenoyme-to-thavma

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα