Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο η Ολίβια ντε Χάβιλαντ γνώρισε την Γκρέις Κέλι στον πρίγκιπα Ρενιέ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ

Η Γκρέις Κέλι γοητεύτηκε αμέσως από τον πρίγκιπα Ρενιέ / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο γάμος της Γκρέις Κέλι με τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό παραμένει ένα παραμύθι για πολλούς, και η βραβευμένη με Όσκαρ, Ολίβια ντε Χάβιλαντ, ήταν εκεί όταν ξεκίνησαν όλα.

«Είμαι στον πειρασμό να πιστεύω ότι ήταν πεπρωμένο», είπε η ντε Χάβιλαντ στο παρελθόν. Αυτή, μαζί με τον τότε σύζυγό της, Πιέρ Γκαλάντε, σχεδίασε τη γνωριμία του ζευγαριού.

Η μοιραία συνάντηση στο τρένο
Την άνοιξη του 1955, η σταρ του «Όσα παίρνει ο άνεμος», που έφυγε πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή σε ηλικία 104 ετών, ήταν νιόπαντρη με τον συντάκτη του Paris-Match, Πιερ Γκαλάντε. Στις 4 Μαΐου, το ζευγάρι έφτασε στο Gare de Lyon στο Παρίσι για να προλάβει το Le Train Bleu – ένα τρένο τύπου Orient Express που συνδέει το βόρειο λιμάνι Calais και το Παρίσι της Γαλλίας με πόλεις και χωριά κατά μήκος των γαλλικών ακτών της Μεσογείου και τα ιταλικά σύνορα. Ο προορισμός τους ήταν οι Κάννες, όπου η όγδοη έκδοση του φεστιβάλ νέων ταινιών ήταν ήδη σε εξέλιξη. Μέσα στον θόρυβο του τεράστιου σταθμού, το ζευγάρι κατευθύνθηκε στο κουπέ τους. Λίγες στιγμές πίσω τους, η Γκρέις Κέλι έτρεχε στην πλατφόρμα.

Αν και η ντε Χάβιλαντ και η Γκρέις Κέλι δεν είχαν συναντηθεί ποτέ, και οι δύο είχαν μια φήμη ότι ήταν επαναστάτριες. Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ βρισκόταν σε διαμάχη με το στούντιο Warner Brothers στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Και τη στιγμή που θα συναντηθούν, και η Γκρέις Κέλι, είχε προβλήματα με το δικό της στούντιο, MGM, καθώς είχε αρνηθεί να κάνει μια ταινία με τον Ρόμπερτ Τέιλορ.

Κατά τύχη, όμως, οι Κάννες κάλεσαν την Γκρέις Κέλι να παρουσιάσει το The Country Girl (μια ταινία που είχε κάνει με την Paramount), η οποία, μόλις πέντε εβδομάδες νωρίτερα, της είχε χαρίσει το Όσκαρ της Καλύτερης Ηθοποιού.

Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ πιστεύει ότι το «πεπρωμένο» έπαιξε σημαντικό ρόλο. «Ήταν μια ιδέα που χτύπησε τον Πιέρ για πρώτη φορά, ενώ έτρωγε στο τρένο», θυμάται, «αφού έμαθε ότι η Γκρέις Κέλι ήταν κι αυτή επιβάτης».

«Ο σύζυγός μου γεννήθηκε στη Νίκαια στην Κυανή Ακτή», πρόσθεσε. «Πρότεινε τη συνάντηση μεταξύ Γκρέις και Ρενιέ σε δείπνο με τον αρχισυντάκτη του Paris-Match Γκαστόν Μπονέρ, καθ ‘οδόν προς τις Κάννες – μια ιδέα που έγινε αμέσως και με ενθουσιασμό αποδεκτή από τον Γκαστόν».

Actress Olivia De Havilland and her fianc?, French journalist Pierre Galante, shown on March 30, 1955 in Paris. (AP Photo)

Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ και ο Πιερ Γκαλάντε ήταν αυτοί που γνώρισαν την Γκρέις Κέλι με τον πρίγκιπα Ρενιέ / Φωτογραφία: ΑΡ
Με όλους στο τραπέζι να συμφωνούν με την ιδέα του Γκαλάντε, μόνο δύο μέρη έμειναν να πειστούν: η Γκρέις Κέλι και ο πρίγκιπας Ρενιέ. Παρακινούμενη από τον σύζυγό της και τον Μπονέρ, η Ολίβια ντε Χάβιλαντ σηκώθηκε για να προλάβει την Γκρέις Κέλι που έφευγε.

«Η Γκρέις Κέλι μου φάνηκε στην πρώτη επαφή ως μια μάλλον επιφυλακτική, συγκρατημένη, καλά μεγαλωμένη νεαρή γυναίκα», είπε η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, υπενθυμίζοντας τη μοιραία συνάντηση τους, που συνέβη «στη μικρή πλατφόρμα μεταξύ της τραπεζαρίας και του επόμενου βαγονιού, όταν την προσπέρασα να τη ρωτήσω αν θα συμφωνούσε να γνωρίσει από κοντά τον πρίγκιπα Ρενιέ».

«Συμφώνησε αμέσως, αλλά έθεσε την εξαιρετικά επαγγελματική προϋπόθεση ότι μια τέτοια συνάντηση πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το στούντιο που χρηματοδοτεί την επίσκεψή της στις Κάννες: το MGM».

Έχοντας εξασφαλίσει την «άμεση συμφωνία» της Γκρέις Κέλι, ο Γκαλάντε άρχισε να «πιάνει δουλειά» την Πέμπτη κατά την άφιξή του στις Κάννες. Τηλεφώνησε στην Γκρέις Κέλι για να ανακοινώσει ότι ο πρίγκιπας Ρενιέ την είχε προσκαλέσει στο παλάτι του στις 4 μ.μ., την Παρασκευή το απόγευμα. Επικαλούμενη την απαιτούμενη παρουσία της σε ένα κοκτέιλ πάρτι στις Κάννες για την ταινία της στις 5:30, αρνήθηκε. Αργότερα, όταν ο Γκαλάντε κάλεσε πίσω λέγοντας ότι ο Ρενιέ είχε συναινέσει να μετακινήσει τη συνάντησή τους στις 3, η Γκρέις ενέδωσε.

Οι αναποδιές πριν το ραντεβού του πρίγκιπα Ρενιέ με την Γκρέις Κέλι
Το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε άσχημα – και σταδιακά χειροτέρεψε.
Αφού ξύπνησε αργά, η Γκρέις Κέλι έλουσε τα μαλλιά της πριν ανακαλύψει ότι μια απεργία είχε διακόψει όλη την ηλεκτρική ενέργεια της πόλης του φεστιβάλ. Δεν είχε πιστολάκι για να στεγνώσει τα μαλλιά της, ούτε φώτα για να βαφτεί ή σίδερο για να σιδερώσει το ρούχο που θα φορούσε. Με δύο αυτοκίνητα να περιμένουν κάτω από το ξενοδοχείο Carlton, η Γκρέις Κέλι τράβηξε τα μαλλιά της πίσω, τα στόλισε με λουλούδια, φόρεσε ένα φόρεμα από ταφτά και φυσικά, βρίσκοντας τους ανελκυστήρες χωρίς ρεύμα, ανεβοκατέβηκε πολλά σκαλοπάτια για να συναντήσει τον Γκαλάντε και ένα σωρό φωτογράφους.

Ενα αυτοκίνητο που τους ακολουθούσε και ήταν γεμάτο φωτογράφους, τους καθυστέρησε και όταν έφτασαν στο Παλάτι, ο Ρενιέ δεν ήταν εκεί. Όταν έφτασε τελικά, κάλεσε την Γκρέις Κέλι να δει το παλάτι των 225 δωματίων. Αυτή είπε ότι έχει ήδη ξεναγηθεί. Εκείνος απτόητος, πρότεινε να επισκεφθούν τον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο του. Περπάτησαν μπροστά, μιλώντας ιδιωτικά, στον κήπο. Οι φωτογράφοι του Paris-Match κατέγραψαν γρήγορα τη συνάντησή τους προτού η Γκρέις Κέλι βιαστικά επιστρέψει στις Κάννες. Κατά την επιστροφή, περιέγραψε τον πρίγκιπα ως «γοητευτικό».

Grace Kelly and Prince Rainier wave to their guests from a balcony at the palace garden party following their civil wedding in Monaco, on April 18, 1956. (AP Photo)

Πρίγκιπας Ρενιέ και Γκρέις Κέλι γνωρίστηκαν χάρη στην Ολίβια ντε Χάβιλαντ / Φωτογραφία: ΑΡ
Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ είχε θυμηθεί εκείνες τις στιγμές, σε δηλώσεις της στο παρελθόν: «Ο Πιερ επαίνεσε στη συνέχεια πόσο άψογα η Γκρέις Κέλι προσπάθησε να τηρήσει το πρωτόκολλο που απαιτείται για την παρουσίαση στον πρίγκιπα».

«Υποθέτω ότι τα πράγματα είχαν πάει υπέροχα με τον τρόπο της Γκρέις Κέλι, μετά την παρουσίασή της στον Ρενιέ», λέει η ντε Χάβιλαντ, η οποία επίσης παρακολούθησε το απογευματινό κοκτέιλ πάρτι στις Κάννες.

«Όταν έλαβε τη θέση της στην αρχή της γραμμής στην αμερικανική δεξίωση, αντί να προσφέρει το χέρι της για χειραψία, η Γκρέις Κέλι επέκτεινε το χέρι της σαν να το προσέφερε να φιληθεί. Ήταν σε μια κατάσταση γοητείας».

Μετά την αρχική τους συνάντηση, η Γκρέις Κέλι και ο πρίγκιπας Ρενιέ ξεκίνησαν μια ιδιωτική αλληλογραφία. Παρά τις φήμες, κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να κρατήσουν το ειδύλλιό τους που αναπτυσσόταν, μυστικό, έως ότου ο Ρενιέ έπλευσε για την Αμερική, κάνοντας της πρόταση γάμου, επτά μήνες αργότερα, τα Χριστούγεννα.

Έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στη γνωριμία τους στην αρχή, η Ολίβια ντε Χάβιλαντ δήλωσε πως «δεν εξεπλάγη ιδιαίτερα από τα νέα [των αρραβώνων], αλλά ήμουν ιδιαίτερα γοητευμένη». Καθώς περίμενε να γεννήσει την κόρη της, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στον «γάμο του αιώνα» στο Μονακό, στο πλευρό του Γκαλάντε.

Prince Rainier places the ring on Grace Kelly’s finger during their wedding ceremony, in Monaco Cathedral, on April 19, 1956. (AP Photo)

Τον Απρίλιο του 1956 η Γκρέις Κέλι παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ’ του Μονακό / Φωτογραφία: ΑΡ
Οι δρόμοι τους θα διασταυρώνονταν, μόνο άλλη μια φορά. «Είδα την Γκρέις Κέλι μόνο μια φορά τα επόμενα χρόνια μετά τη συνάντησή μας στο τρένο και τις Κάννες», δήλωσε η ντε Χάβιλαντ. «Ετρωγα μεσημεριανό με έναν Αμερικανό φίλο σε ένα εστιατόριο στο Παρίσι και είδα την πριγκίπισσα Γκρέις σε ένα τραπέζι απέναντι από την αίθουσα με την πριγκίπισσα Καρολίνα, που ήταν τότε περίπου 10 ετών. Όταν τελείωσαν και έφυγαν, η πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι ήρθε με πολλή χάρη στο τραπέζι μου για να με χαιρετήσει. Φυσικά, σηκώθηκα και έκανα υπόκλιση».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/stories/olibia-nte-habilant-gnorise-gkreis-keli-me-renie

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα