Ο αντίκτυπος στην οικονομία από τη νέα επιδημία στην Κίνα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μη μπορώντας να εκτιμήσουν τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η νέα επιδημία από την Κίνα, οι οικονομολόγοι προσεγγίζουν το θέμα με μια αναλογία. Παραπέμπουν στον αντίκτυπο που είχε στην παγκόσμια οικονομία ένας άλλος ιός που μεταδόθηκε, επίσης, από την Κίνα και εξελίχθηκε σε πανδημία το 2003. Ο λόγος για τον ιό της άτυπης πνευμονίας ή SARS όπως έγινε ευρύτερα γνωστή η επιδημία που προκάλεσε κραδασμούς στην κινεζική οικονομία. Τότε το ΑΕΠ της Κίνας κατέγραψε προσωρινά πτώση την περίοδο που κορυφωνόταν η επιδημία. Η Κίνα σημείωνε ακόμη διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και από την αύξηση του ΑΕΠ της κατά 11,1% που είχε σημειώσει τους πρώτους τρεις μήνες του 2003, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόνον 9,1% το δεύτερο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, από στοιχεία της Global Economics προκύπτει πως η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ μειώθηκε κατά μία εκατοστιαία μονάδα. Αιτία ήταν κυρίως η πτώση των λιανικών πωλήσεων και των ταξιδιών επειδή οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο απέφευγαν τους χώρους με πολυκοσμία.

Αναμφίβολα οι αναλογίες με άλλες επιδημίες έχουν μικρή χρησιμότητα, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι διαστάσεις θα πάρει μια νέα επιδημία. Επιπλέον, στα 17 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την επιδημία του ιού SARS ώς σήμερα έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία και στη σχέση της με την οικονομία της Κίνας. Καθοριστικός παράγοντας είναι το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας που το 2003 αντιπροσώπευε μόλις το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 15%. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει ο Πολ Ντόνοβαν, οικονομολόγος της UBS Asset Management, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων που μπορούν να προκαλέσουν πανικό.

Εως τώρα έχει δεχθεί καίριο πλήγμα η τουριστική βιομηχανία της Κίνας, καθώς αναμενόταν να ταξιδέψουν πάνω από 400 εκατ. Κινέζοι για το κινεζικό νέο έτος. Πτήσεις και κρατήσεις θέσεων σε ξενοδοχεία ακυρώνονται μαζικά και οι αεροπορικές εταιρείες της Κίνας China Southern Airlines, China Eastern Airlines και China Air βλέπουν τις μετοχές τους σε ελεύθερη πτώση. Ο τουρισμός, όμως, αποτελεί ζωτικό τομέα της κινεζικής οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της ανάπτυξής της, ενώ απασχολεί περίπου 28 εκατ. άτομα. Σε ό,τι αφορά την πόλη Γιουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία καθώς είναι η έδρα τουλάχιστον 500 μονάδων παραγωγής.

https://www.kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα