libyareview.com: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αρνείται να συναντήσει τη Najla Al-Mangoush στην Τρίπολη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Mohamed Emad

17 Νοεμβρίου 2022 libyareview.com

Την Πέμπτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ακύρωσε το ταξίδι του στη λιβυκή πρωτεύουσα, λίγα λεπτά μετά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, σύμφωνα με το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, η Λίβυα ομόλογός του Najla Al-Mangoush περίμενε να τον υποδεχθεί, «ο Έλληνας ΥΠΕΞ αρνήθηκε να αποβιβασθεί απο το αεροπλάνο και επέστρεψε στην Αθήνα χωρίς καμία διευκρίνιση», σύμφωνα με ανακοίνωση. Ωστόσο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Λιβύης ανέφεραν ότι ο Δένδιας ανακατεύθυνε το αεροπλάνο του στη Βεγγάζη, στα ανατολικά της Λιβύης, όπου βρίσκεται το λιβυκό Κοινοβούλιο και η αντίπαλη κυβέρνηση Μπασάγκα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης εξέφρασε τη «βαθιά του δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία για τη συμπεριφορά του Έλληνα ΥΠΕΞ». Υποσχέθηκε να λάβει διπλωματικά μέτρα για «να διατηρήσει το κύρος και την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Δένδιας «υιοθέτησε ωμές πολιτικές και θέσεις ενάντια στα συμφέροντα του λιβυκού κράτους».

«Οι μη ισορροπημένες δηλώσεις του Δένδια επηρέασαν την κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμά της σε σχέσεις που εκπληρώνουν τις προσδοκίες του λαού της», σημείωσε το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών.

Η δήλωση παραπέμπει στην επανειλημμένη απόρριψη από τον Δένδια της πρόσφατα υπογραφείσας ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που περιελάμβαναν πιθανή ενεργειακή εξερεύνηση σε θαλάσσιες περιοχές. Οι συμφωνίες θα επιτρέψουν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα και θα γίνουν τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας στην Τρίπολη.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Δένδιας επανέλαβε την κριτική του για την ενεργειακή συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα. Η συμφωνία επιτρέπει στην Τουρκία να εξερευνήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια αμφισβητούμενη θαλάσσια ζώνη, στην ανατολική Μεσόγειο

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την ενέργεια και την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Δένδιας είπε ότι η συμφωνία του 2019 – «αψηφούσε όχι μόνο το βασικό διεθνές δίκαιο, αλλά και θεμελιώδεις αρχές της γεωγραφίας».

«Είμαστε ευτυχείς που είδαμε ότι πολλά κράτη βγήκαν να το καταγγείλουν αμέσως», πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry τον Οκτώβριο, ο Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται «την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να δημιουργήσει μια περιφερειακή ηγεμονία».

Ο Σούκρι και ο Δένδιας είπαν ότι η «απερχόμενη» Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη είναι παράνομη από τις 24 Δεκεμβρίου και δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

libyareview.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα