Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στον Λευκό Οίκο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ

Ο Στιβ Μπάνον δεν αγαπάει τις τηλεοπτικές κάμερες, η γλώσσα του είναι «πιπεράτη» και η προσοχή του επικεντρώνεται στα πιο κεντρικά ζητήματα πολιτικής στρατηγικής. Ο Μπάνον, ως πριν από δέκα ημέρες εκδότης της ιστοσελίδας Breitbart, που προωθεί τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον μισογυνισμό, κινεί πλέον τα νήματα στον Λευκό Οίκο παραγκωνίζοντας ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη, όπως ο προσωπάρχης Ρέινς Πρίμπους.

Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων γύρω από την απαγόρευση εισόδου κατοίκων επτά μουσουλμανικών χωρών στις ΗΠΑ, χάθηκε μια είδηση που προξενεί ρίγη σε όσους γνωρίζουν το κατεστημένο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ: Ο Μπάνον τοποθετήθηκε στο διευθυντικό όργανο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, εκεί όπου συζητώνται τα πιο λεπτά ζητήματα πληροφοριών και λαμβάνονται οι αποφάσεις για τον πόλεμο ή την ειρήνη. Ο Μπάνον (επίσημος τίτλος: επικεφαλής Στρατηγικής του Λευκού Οίκου) θα είναι παρών σε όλες τις συνεδριάσεις, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών θα μετέχουν μόνον κατόπιν προσκλήσεως.

«Είναι κάτι το εντελώς τρελό, στο τέλος μιας εβδομάδας γεμάτης τρέλα», έγραψε η πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, Σούζαν Ράις. «Ποιος χρειάζεται τον επικεφαλής του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών όταν συζητώνται θέματα όπως ο ISIS ή η Βόρεια Κορέα;».

Αν και ανήκει στην οικονομική ελίτ των ΗΠΑ, έχοντας αποκτήσει εκατομμύρια ως επενδυτικός τραπεζίτης, ο Μπάνον προβάλλεται ως ο πιο λάβρος επικριτής του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου. Τι θα συμβεί αν, στην ορμή του να τα γκρεμίσει όλα, ο Μπάνον υποστηρίξει ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ προβάλλουν την τεράστια στρατιωτική ισχύ τους; Αν οι εμμονές του, όπως η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επενδυθούν με τη δύναμη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών;

Η αυταρέσκεια του Ντοναλντ Τραμπ δεν είναι απεριόριστη, όπως θα υπέθετε κανείς παρακολουθώντας τις προεδρικές ομιλίες. Εχει όρια, σταματάει εκεί όπου ξεκινά η «ακτινοβολία» του Μπάνον. Η ιστοσελίδα Politico υποστήριξε ότι ο Τραμπ δεν θεωρεί τον Μπάνον υφιστάμενο αλλά συνεργάτη και ότι όλες οι κυβερνητικές ενέργειες έχουν την υπογραφή του.

Η στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου; Στα χέρια του Μπάνον. Η ομιλία του Τραμπ κατά την ορκωμοσία του; Γραμμένη από τον Μπάνον και τον βοηθό του Στιβ Μίλερ. Το προεδρικό διάταγμα για τον αποκλεισμό μουσουλμάνων; Πιο ήπιο μέχρι να φθάσει στα χέρια του Μπάνον, ο οποίος απέρριψε την εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας και επέκτεινε την απαγόρευση και στους κατόχους πράσινης κάρτας νόμιμης παραμονής στις ΗΠΑ. (Η αυθαιρεσία της απόφασης αυτής αποδείχθηκε υπερβολική ακόμη και για την κυβέρνηση Τραμπ, με αποτέλεσμα δύο εικοσιτετράωρα μετά να ακυρωθεί, όσον αφορά τους κατόχους πράσινων καρτών.)

Ο Μπάνον συμβουλεύει τον Τραμπ να κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε με δική του καθοδήγηση στην προεκλογική εκστρατεία. Και το αμερικανικό Twitter παρακολουθεί αδύναμο, συμπυκνώνοντας τις εξελίξεις σε ένα χάσταγκ: #StopPresidentBannon.

Η Κελιάν Κόνουεϊ και ο Στιβ Μπάνον, δύο από τους στενότερους συμβούλους του Τραμπ.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα