«Οχι» από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία σε ΗΠΑ για νέες κυρώσεις στο Ιράν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία δεν στηρίζουν την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, ζητώντας την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, με την κατηγορία ότι παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία του 2015, σύμφωνα με μια κοινή ανακοίνωση των τριών χωρών.

Οι ΗΠΑ, μέσω του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επανεπιβολής των κυρώσεων υποστηρίζοντας ότι είναι «συμβαλλόμενο μέρος» της συμφωνίας του 2015 (JCPOA). Όμως «η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαψαν να είναι συμβαλλόμενο μέρος της JCPOA μετά την αποχώρησή τους» από αυτήν, το 2018, τονίζουν οι τρεις χώρες.

Για τον λόγο αυτό «δεν μπορούν να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία, που είναι ασύμβατη με τις προσπάθειές μας να στηρίξουμε τη συμφωνία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα ωστόσο, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες καλούν το Ιράν «να πάρει πίσω όλα τα μέτρα που δεν συνάδουν με τις πυρηνικές δεσμεύσεις του και να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση» με τη διεθνή συμφωνία.

Eκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί η Μόσχα

Η Ρωσία, από την πλευρά της, ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Λίγο νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «ανύπαρκτο» το αίτημα που υπέβαλε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, λέγοντας ότι μόνο μια χώρα που παραμένει συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPOA) μπορεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επανεπιβολής των κυρώσεων (snapback).

«Δεν ενεργοποιεί το snapback. Το snapback μπορεί να ενεργοποιηθεί από μια χώρα που είναι συμβαλλόμενο μέρος της JCPOA, και οι ΗΠΑ δεν είναι», είπε ο Βασίλι Νεμπένζια.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα