Οργισμένη απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η συμφωνία του Ερντογάν με τη Λιβύη δεν έχει καμία αξία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΠΟΛΙΤΙΚΗ07|12|2019 | 20:16


Yπουργείο Εξωτερικών / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τις δηλώσεις τόσο του προέδρου όσο και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για τη συμφωνία με τη Λιβύη.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία», επισημαίνει χαρακτηριστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής», προσθέτει η ανακοίνωση. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έρχεται ως απάντηση στα όσα είπαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ερντογάν: Σκανδαλώδης η απέλαση του Λίβυου πρέσβη

«Η συμφωνία με τη Λιβύη άλλαξε το παιχνίδι στη Μεσόγειο», κόμπασε σήμερα, Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Κωνσταντινούπολη. Και διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, που απορρέουν, όπως υποστήριξε, από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε ακόμη σκανδαλώδη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη από την Ελλάδα. Ενώ αναφορικά με τη Συρία διεμήνυσε ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας θα παραμείνουν εκεί, εκτός κι αν αποχωρήσουν και οι άλλες δυνάμεις ή ο λαός της Συρίας πει στην Άγκυρα να αποχωρήσει.

Τσαβούσογλου: Νόμιμη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταδίκασε χθες την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα και χαρακτήρισε νόμιμη τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και της Τρίπολης. Οι δηλώσεις του έγιναν στη Ρώμη, στην 26η συνάντηση του ΟΑΣΕ.

«Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι η Τουρκία καταδικάζει αυτή την απόφαση της Αθήνας που αντέδρασε στην συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. «Είναι ντροπή να ζητάς με απειλές να σου δώσουν τη συμφωνία» ανέφερε ο Τσαβούσογλου. «Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της απάντησε: «Οποιοσδήποτε ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από μας, διότι είναι μια νόμιμη συμφωνία. Εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε με όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Η συμφωνία δεν είναι μυστική, δεν είναι κρυφή, απλά όταν τη ζητάτε τηλεφωνικά και με απειλές, τότε η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι και αυτό είναι δεδομένο».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/ypex-symfonia-toyrkias-libyis-den-ehei-kamia-axia

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα